Д-р Манджукова

Какви вреди нанася алкохолът върху кожата

В стремежа си към перфектната кожа всеки човек опитва различни кремове, лосиони и маски. Разбира се, рутинната грижа за кожата изисква нашето перфектно познание за индивидуалните ѝ особености. И не на последно място, да знаем как да реагираме при първите симптоми на стареене и отпускане.

За съпътстващите ни кожни състояния и появяващи се проблеми огромно значение оказват външните фактори като околна среда, климат, ултравиолетови слънчеви лъчи. Отношението ни към нашето тяло – знанието как да се предпазим от увреждания от слънцето, храната, която ядем, течностите, които поглъщаме на ден и консумацията на алкохол – влияят не по-малко от външните дразнители. И, да, всичко зависи от самите нас, от изготвянето на здравословен режим, включване на тренировки в седмичния календар, до изкореняване на вредните навици – алкохол и цигари.

Една от изтъкваните причини за зловредното влияние на алкохола върху кожата е, че той дехидратира организма. Мнозина смятат, че паралелният прием на големи количества вода редом с поглъщането на концентрирани спиртни напитки, би неутрализирало зловредните ефекти и не би оказало негативно отражение върху кожата. За съжаление това не е точно така… В действителност, алкохолът създава възпаления в тялото, които се прехвърлят на кожата, а ефектите му далеч надминават само дехидратацията. Изсушаване, разширени пори, обезцветяване, отпуснатост, бръчки са само част от симптомите, които са резултат от прекомерна употреба.

Също така, концентрацията на спирт в кръвта променя кръвообращението и оставя нездравословен вид в продължение на дни. Алкохолът води до разширяване на малките кръвоносни съдове в кожата, което позволява на кръвта да тече близо до повърхността. Ефектът е добре познат – върху лицето се образуват зачервявания и спукани капиляри, заемащи все по-голяма площ около скулите и бузите.

Негативното въздействие не се изчерпва само и единствено с тези характерни червенини по лицето. Освен върху здравословното състояние, алкохолът има други проявления, засягащи кожата:

Плътно зачервяване

Както вече беше споменато, редовният консуматор на напитки си личи по цвета на лицето. Пиенето прави кожата по-чувствителна към зачервяване, особено през задушните и знойни летни вечери. Нещо повече – червенината остава и на следващия ден като признак на махмурлук.

Сухота

Приемът на алкохолни течности в големи количества ограничава доставянето на кислород към кожата, което веднага се отразява на нейната хидратация. По-честото пиене води до сухота, което веднага си проличава в по-нежните и зони на лицето – около очите, чрез образуване на фини линии. С течение на времето се появяват и първите видими бръчки, което е резултат на недостатъчното подхранване и „жажда“ за стимулиращата обмена на вещества течност – водата.

Подпухналост

Още един характерен белег. Защо? Спиртните напитки водят до повишаване на теглото, благодарение на висококалоричните, нехранителни съставки, съдържащи се в тях. Изпълнени с достатъчно на брой синтетични вещества, захари и оцветители, те нарушават ентусиазма към здравословно хранене, особено в моментите, когато на дневен ред е диетата за отслабване. Резултатът е подпухнал, нездравословен вид със суха кожа и забележима липса на блясък на лицето.

Акне

Прекомерното пиене може да доведе до излишък на хормони в тялото. Те от своя страна активизират мастните жлези и производството на себум. Резултатът е – поява на пъпки с бял връх и комедони.

Синини

Проучвания от последните години изкарват на бял свят факта, че приемът на алохол изчерпва наличието на Витамин С в организма. Това автоматично води до по-бавно изцеление при наличие на травми и наранявания. Лишено от Витамин C, тялото е по-податливо на натъртвания, а отшумяването на синия цвят върху кожата отнеме много по-дълго време от обикновеното.

Спирането на вредните навици понякога е труден и дълготраен процес, изискващ специализирана помощ. Но какъв по-голям стимул от запазване на здравето и възстановяване на бодрия и свеж външен вид?