Д-р Манджукова

История на грижа за кожата

Историята на грижата за кожата носи богатство от древни знания, които включват хиляди години богата култура, традиции и експерименти. Грижата за кожата винаги се е развивала и е свързана със стремежа на хората да намерят извора на младостта, като същевременно остава част от нашите най-основни процедури за грижа за себе си.

Въпреки че грижата за кожата изглежда тенденция, която набира скорост с навлизането на списанията и телевизията – 50-60 години назад, корените на тази концепция могат да бъдат проследени до времето на Древен Египет. Египтяните са първите, които документират своите практики за грижа за кожата, следвани от китайците, гърците и римляните.

Ако се тръгне по пътя на историческите извори може да се разбере как грижата за външния вид са се развили през годините.

Тайните на египетската красота

Корените на грижата за кожата могат да бъдат проследени до 3000 г. пр. н. е., когато египтяните все по-често прибягват до натуралните съставки, за да разкрасят външния си вид. По това време египетските кралици полагат големи грижи за кожата си и начина, по който изглеждат. Има ли човек на планетата, който да не знае за вечната красота на кралица Клеопатра и нейната прословута баня с мляко? Египтяните създават естествени продукти за грижа за кожата, използвайки зехтин, щраусови яйца, тесто, мляко и етерични масла от растения и билки.

Ексфолиращите съставки са приготвени от пясък и алое вера, а растителните масла са използвани като овлажнители. Маслата за тяло са разработени за лечение на специфични кожни заболявания като стрии при жените. Някои от най-добрите естествени продукти днес използват египетските тайни – алое, натриев бикарбонат, смирна и тамян. Именно на древноегипетската култура човечеството дължи създаването на първия лосион против стареене, при който се употребява концентрирано масло от сминдух, за да се намалят бръчките и други кожни несъвършенства.

Наред с грижата за кожата, гримът също е бил важна част от египетската култура. Всъщност прилагането на грим в Древен Египет е считано за ритуал, който почита боговете и поради тази причина се носи, както от владетели, така и от обикновените жени.  Жените нанасят сенки за очи, направени от натрошена метална руда, мед и полускъпоценни камъни, които се смесват с вода, масло или животинска мазнина. Грижата за кожата и гримът са били не само важна част от ежедневието, но са имали отредено място в задгробния живот. Доказателство за това са множеството, намерени от археолозите в египетските гробници, контейнери за грим и останки от масла.

Холистична грижа за кожата на китайците

Докато китайците започват да рисуват ноктите си с гума арабика, желатин, пчелен восък и яйчен белтък от около 3000 г. пр. н. е., истинската грижа за кожата в Китай започва едва от 1760 г. пр. н. е. при династията Шан. Хората през това време оценяват здравия, естествен блед вид и използват пудри за лице и изсветлители за кожата. Първите писмени сведения за грижа към кожата в Китай идват по време на династията Цин. В този период императрицата разработва своя система за красота и я записва в книга. Известно е, че тя използва естествени почистващи препарати, направени от морски водорасли и медузи, а също така и упражнения за подобряване на кръвообращението в областта на бузите и челото. Императрицата вярва във връзката между диетата и грижата за кожата и споделя, че яденето на черен боб, сусамово семе и китайски ямс определено влияе позитивно на кожата.

По време на династията Тан напудреното лице и гладката кожа се превръщат в модна тенденция. Куртизанките използват бял прах, направен от олово, за да получат по-изчистен и светъл тен. Те също така нанасят естествени гелове и лосиони за премахване на пигменти и трайно избелване на кожата. Един от най-популярните изсветлители са гъбите сонги, съставка, която се използва и в наши дни в много избелващи продукти. Въпреки популярността на пудрите и кремовете, грижата за кожата в Китай е свързана повече с начинът на хранене и кръвообращението. Фокусът е поставен върху здравословния живот, а поддържането на озарен вид изисква използването на традиционни билки.

Техники за красота на гърци и римляни

Гърците заимстват много от египетските тайни за рутинна грижа. Те адаптират свои собствени методи за дестилиране на масла и есенции от билки и други растения. Медът се използва като овлажнител; масла и пясък се използват за защита на кожата от увреждащите слънчеви лъчи. Подобно на китайците, гърците също свързват по-тъмните нюанси на кожата с ниските класи и следователно жените често използват бяла оловна пудра и креда, за да изсветлят външния си вид. Великият Хипократ разработва методи за диагностика и лечение на различни кожни заболявания, някои от които все още се използват от дерматолозите. Една от най-широко използваните процедури е смесването на пресни плодове с мляко и след това нанасяне на пастата върху областта на лицето.

Римляните свързват грижата за кожата с чистота и хигиена, превръщайки къпането в култура. Те втриват в тялото си зехтин, за да премахнат мръсотията и в последствие я изстъргват с извит метален инструмент, наречен стригил. Кралските римски жени използват крокодилска тор, за да изсветлят кожата си, докато бедните жени се придържаха към по-евтини алтернативи като олово на прах и тебешир. Смята се, че древният римски лекар Гален разработва колд крем, като разтопява пчелен восък в розово масло и след това се добавя вода. С разпространението на Римската империя в Европа и Близкия изток са добавени много нови методи към грижата за кожата и са разработени нови продукти. Минералът стипца, популярно стягащо средство, се използва за лечение на струпеи и ожулвания на кожата.

Придвижване към Европа

През 12 век козметиката се използва редовно в средновековна Европа. Мехлемите се състоят от животински мазнини. Гладката, бяла кожа е високо ценена и много жени използват билкови лекарства за насърчаване на светлата кожа и намаляване на пъпките. За почистване на кожата се включват естествени съставки като алое вера, розмарин и краставици. Семената, листата и цветовете също се смесват с мед за създаване на маски за лице, а оцетът се употребява като стягащо средство.

През Ренесанса в цяла Европа нараства популярността на бледата, бяла кожа. Европейските жени, включително кралица Елизабет I, използват олово, смесено с оцет, за да направят избелваща основа за премахване на лунички. По време на Елизабетинската епоха къпането и почистването не са на дневен ред, мъжете и жените рядко прибягват до вода за измиване на лицето и тялото. За да запазят кожата си бледа, те просто добавят нов слой пудра върху стария. Тъй като козметичният слой става труден за измиване, хората започват да експериментират с всичко – от дъждовна вода или магарешко мляко до червено вино или урина, за да свалят грима си.

По време на бароковата епоха жените вярват в сауните и пречистването на потта. Баните с мляко също се използват за по-гладка и чиста кожа. Гримът през това време е предназначен да изглежда като боя, ружът добива популярност, а устните на жените се зачервяват чрез дестилиран алкохол или оцет.

Упражненията, чистотата и грижата за кожата са издигнати на високо ниво през 19 в. Цинковият оксид се използва за изсветляване на кожата, но често предизвиква алергични реакции. Хигиенните продукти стават достъпни и евтини. В тази епоха дамите често прибягват до суровите съставки като яйчни жълтъци, мед и овесени ядки, които помагат за почистване на кожата и намаляване на тъмните петна. През това време са изобретени червилото, вазелинът и бебешката пудра.

Поглед към съвременната грижа за кожата

В началото на 20 в. лекарите започват да идентифицират страничните ефекти на оловото и препоръчват преминаване към прах на основата на стипца или калаена пепел. Възходът на съвременната грижа за кожата включва развитието на много известни козметични марки и продукти, които използваме и днес. Въпреки това, тази нова ера в козметиката и грижата за кожата се появи чрез появата на няколко значими събития. Слънцезащитният крем също е разработен в средата на 30-те години на миналия век, а години по-късно лазерно базирано лечение на кожата, пилинга стават популярни процедури и постепенно заменят продуктите за изсветляване.

Жените също се обезкосмяват с модерни продукти и процедури, които включват овлажняващи кремове, восъци и използване на лазер за премахване на нежеланите косми.  

В последните десетилетия грижата за кожата напредна значително и могат да бъдат закупени разработки на много продукти, включващи авангардни съставки, които имат за цел да подобрят вида и усещането на кожата. Усъвършенстването на научно обосновани формули също може да се похвали с голям напредък, като в настоящето се предлагат все повече алтернативи за лечение на специфични проблеми.