Д-р Манджукова

Инхибитори на тирозиназа за лечение на пигментация

Меланинът представлява пигмент, който произвежда различните нюанси и цветове на човешката кожа, коса и очи. Без него кожата би била бледобяла с розови оттенъци, причинени от притока на кръв. Именно пигментацията се определя от количеството меланин в кожата – хората със светъл цвят произвеждат много малко меланин, хората с по-тъмна кожа – умерени количества, а тъмнокожите – най-много.

Меланинът е пигмент, който се синтезира от меланоцитните клетки дълбоко в слоя на дермата. Честотата и количеството, с което меланоцитите произвеждат меланин, се определят от ензима тирозиназа. Синтезът на меланин се осъществява в меланозомите в меланоцитните клетки с помощта на ензима тирозиназа, за да се предпази кожата от ултравиолетово увреждане. Тирозиназата окислява тирозин (аминокиселина), за да създаде меланин.

Обикновено меланинът е равномерно разпределен в кожата, но в случаите на увеличаването му в тялото започва образуване тъмни петна в определени области, които дерматологията нарича „хиперпигментация“.

Състояния като бременност или болест на Адисън (намалена функция на надбъбречната жлеза), както и липса на защита от слънчеви лъчи могат да причинят по-голямо производство на меланин и да доведат до хиперпигментация. Хиперпигментацията може да бъде причинена и от различни лекарства, включително някои антибиотици, антиаритмици и антималарийни лекарства, както и от нараняване или възпаление, порязвания, изгаряния, акне или лупус. Най-често тя се изразява в мелазма, възрастови петна, лунички и др.

Наличието на допълнителен пигмент в някои области на кожата обикновено е безвредно, но понякога може да подсказва и за друго медицинско състояние. Така или иначе образуването на тъмнооцветени области по тялото или лицето води до психологически дискомфорт. Поради тази причина засегнатите от хиперпигментация търсят варианти за заличаване на образувалите се петна. Една от възможностите е употребата на продукти за локално приложение, които имат за цел да блокират пътищата на трансфер на меланин и тирозиназа. Основна роля тук играят инхибиторите на тирозиназата, които се използват широко като средства за изсветляване на кожата.

Инхибиторите на тирозиназата се използват за лечение на всички форми на пигментация на кожата, различни от тези, причинени от генетичните фактори.  Те обикновено въздействат върху други вътрешни източници, като хормони и лекарства (като противозачатъчни) и външни източници като излагане на ултравиолетови лъчи и следвъзпалителна хиперпигментация. Инхибиторите на тирозиназата блокират завишеното производството на меланин, което причинява тъмни петна.

12 инхибитори на тирозиназата, които намаляват хиперпигментацията:

1. Коджикова киселина: Тя е средство за изсветляване на кожата, използвано широко в козметичните продукти за красота. Прониква дълбоко в кожните слоеве и инхибира активността на тирозиназата, за да намали производството на меланин.

2. Ферулова киселина: Тя е антиоксидант, който се свързва директно с ензима тирозиназа, като инхибира неговата активност и забавя производството на меланин. Феруловата киселина също така изглажда фините линии и бръчки.

3. Кверцетин: Той също е антиоксидант, флавоноидно съединение, което инхибира монофенолазната и дифенолазната активност на ензима тирозиназа. Много цитрусови плодове, грозде, плодове, ябълки, мед са богати източници на кверцетин.

4. Екстракт от женско биле: Glycyrrhiza glabra всъщност е билковият корен на растението Glycyrrhiza и се използва широко за изсветляване на кожата, като спомага и за озаряването ѝ. Освен това екстрактът има антимикробни свойства.

5. 4-н-бутилрезорцинол: Той е силен инхибитор на тирозиназата, съставка, използвана в грижата  за кожата, която намалява значително производството на меланин.

6. Екстракт от черница: Тази естествена съставка се извлича от листата на черница и има силно инхибиращо действие на тирозиназата. Това е може би най-безопасният агент за изсветляване на кожата.

7. Алфа арбутин: Извлечен чрез растителни източници като боровинки, мечо грозде, алфа арбутинът се счита за идеално средство против хиперпигментация, което помага за изчистване на тъмните петна, без да дразни кожата.

8. Ретиноид: Той е химически свързан с витамин А, който регулира клетъчния растеж. Помага за отпушване на порите и предотвратяване на акне. Ретиноидът засилва производството на колаген, което ускорява процеса на обновяване на клетките и намалява появата на фини линии и бръчки. Когато се използват последователно, ретиноидите могат да поддържат кожата чиста и безпроблемна, да изравнят нейния тен, да заличат уврежданията от слънцето и пигментацията, да преборят бръчките и леките белези и да предотвратят преждевременното стареене. Тези техни качества, заедно с ексфолиращите им свойства, превръщат ретиноидите в златен стандарт за лечение на пигментни петна.

9. Азелаинова киселина: Тя е една от естествените съставки, която се произвежда от микробиома на кожата и може да бъде получена от ечемик, пшеница и други зърнени храни. Принадлежи към семейството на карбоксилните киселини. Счита се за идеална в лечението на акне, поради нейните антибактериални и противовъзпалителни свойства. Азелаиновата киселина може да се използва и за лечение на хиперпигментация и мелазма. Известно е, че тя е насочена към хиперактивните меланоцити, продуциращи пигментни клетки, което я прави идеално средство за лечение на по-тъмните области на кожата и хиперпигментация. И не на последно място, азелаиновата киселина ексфолира и отлепва мъртвите кожни клетки, разкривайки по-гладка и свежа кожа.

10. L-аскорбинова киселина: Витамин С е най-мощният агент за изсветляване на кожата, който инхибира ензима тирозиназа и намалява производството на меланин на клетъчно ниво. Той се използва широко в серумите за намаляване на хиперпигментация.

11. Транексамова киселина: Тя е не чак толкова известно средство за изсветляване на кожата. Използва се в мехлеми и кремове, като действа върху намаляване активността на тирозиназата и меланогенезата.

12. Хидрохинон: Най-известната и силно противоречива съставка, хидрохинон, е бързодействащ антихиперпигментационен агент, който обаче има разнообразни странични ефекти, особено ако се използва за по-дълъг период от време. Препоръчително е потребителите да бъдат изключително предпазливи, докато използват хидрохинон и да следват съветите за употреба на специалист дерматолог.

Голяма част от инхибиторитее на тирозиназата трябва да се прилагат два пъти дневно в продължение на минимум 2 месеца, освен ако експертите или листовката не препоръчват друго. Наложително е да се носи слънцезащитен крем с широк спектър, докато се използват, тъй като кожата може да реагира на ултравиолетовите лъчи.

Препоръчва се цялата кожа да бъде подготвена с инхибитори на тирозиназата, за да се намали рискът от пост-възпалителна хиперпигментация.