Д-р Манджукова

Инфрачервена светлина за стягане на кожата

С годините в човешкия организъм настъпват редица промени, като някои от тях погрешно са считани за необратими. Такъв е случаят с човешката кожа, която започва да губи от първоначалния си блясък, еластичност и гладкост. Това се дължи на заниженото производство на колаген и еластин – двата протеина, които помагат на кожата да остане мека, стегната и гъвкава. В тези случаи се търсят най-бързите и успешни процедури за стягане на отпуснатите зони по лицето, шията и тялото. Една от възможностите, която предлага  дълготраен ефект, е хирургично отстраняване на проблемните области, но, строго погледнато, това е инвазивен метод, изискващ средства и време за възстановяване. А подлагането на такъв тип интервенция не винаги носи след себе си така желаните резултати.

От друга страна, технологичните иновации доведоха до нехирургични процедури за стягане на кожата, които въздействат чрез използване на целенасочена енергия за нагряване на по-дълбоките слоеве на кожата. Тя стимулира производството на колаген и еластин и постепенно подобрява тонуса и текстурата на кожата. Някои терапии засягат фиброзната тъкан, което спомага за премахване на появилия се целулит.

Затягането на кожата и оформянето на контурите на тялото и лицето не са просто технологични трикове, а реално съществуващи доказани методи в областта на медицинската естетика. Точно такова решение е и TITAN™ –  подходящ е за различните типове кожа и всички възрасти, подпомага всеки желаещ да забави процесите на стареене и да обнови кожата около челюстите, шията, бузите, челото и корема. Уредът използва инфрачервена светлина, която затопля дермата под повърхността на кожата, като в същото време повърхностният слой (епидермиса) остава защитен. Насочената към вътрешните слоеве енергия активира фибробластите, което стимулира нарастването и производството на колаген.

Този тип процедури изискват известна предварителна подготовка – хората, използващи кремове с активни ретиноидни съставки за лечение на акне, следва да предупредят за това извършващия терапията или да преустановят прилагането им няколко месеца преди лечението, тъй като инфрачервената енергия може да реагира с лекарството и да предизвика допълнителни проблеми. Не е препоръчително използването на TITAN™ върху татуирана кожа, защото мастилото може да повлияе на проникването на инфрачервената светлина. Задължително е пациентите да са с отлично почистена кожа, особено ако курсът на лечение се прилага за стягане кожата на лицето. Наличието на грим или друга тежка козметика може да увеличи риска от дразнене и възпаление.

Нанасянето на обезболяващ крем не е задължително, но може да изиграе положителна роля при хора с чувствителна кожа или с нисък праг на болка. По време на терапията TITAN™ осигурява едновременно затопляща дермалния слой инфрачервена енергия и усещане за охлаждане, което предпазва епидермалния слой от прегряване. Уредът е проектиран по начин, който придава минимално инвазивен характер на процедурата и реципиентите не се нуждаят от допълнителен период за възстановяване. Голяма част от експертите в областта на дерматологията изказват твърдението, че този тип инфрачервено лечение създава много по-малко странични ефекти, в сравнение с други видове лазерна терапия. Това се дължи на факта, че енергията не прониква достатъчно дълбоко, за да предизвика мускулна атрофия. Пациентите, получили зачервявания след терапията, може да наложат студен компрес върху обработените зони, за да облекчат дразненето, като то изчезва до няколко часа след проведената сесия. Оптимални резултати са налице след няколко проведени процедури.

Естественият процес на стареене, заедно с уврежданията, причинени от слънцето, предизвикват разтягане и разхлабване на колагеновите влакна, което води до по-малко еластична и отпусната кожа. С появата на TITAN™, всеки човек, полагащ грижи за кожата си, може да подобри нейната структура и гъвкавост, като същевременно ще забави процеса на стареене. Една от най-големите ползи на метода с нагряване с инфрачервена светлина, всъщност, е забавянето или предотвратяването отпускането на кожата, както и появата на бръчки и фини линии в по-късен етап на живота.