Д-р Манджукова

Инфекции на пъпа – причини и лечение

Грижата за кожата изисква отделяне на внимание и подход към всяка част на тялото и лицето. Обикновено усилията на отдадените на външния си вид са насочени към запазване на младата кожа и борба с появяващите се бръчки и фини линии. Понякога тези усилия са адресирани към разрешаването на появил се проблем – акне, пигментни петна, изсушаване на кожата, раздразнения и др. И колкото и силно да са привързани към подобряване на своята външна красота, хората забравят да отделят време от своята рутина за някои части, които на пръв поглед остават незабележими.

Една от най-често пренебрегваните части на тялото е пъпът. Както знаем, това е малка кухина, която се намира по средата на корема и за която характерно се полагат грижи под горещия душ. Но дали обикновеното измиване е достатъчно?

Известно е, че в тази вдлъбната част с множество гънки се натрупват множество мъртви клетки, пот и коменсални (естествено живеещи в тялото) микроорганизми, които по същество не създават проблеми. Съществуват обаче фактори, които могат да предизвикат свръхрастеж на иначе безвредните бактерии в тази зона на тялото:

1. Лоша хигиена

Физическата структура на тази кухина прави доста трудно почистването ѝ. Пъпът има малък отвор, който води до тесен канал с множество кожни гънки. Потта, себумът, влагата, остатъците от сапун, влакна от дрехи мръсотията проникват вътре и се наслояват в дълбочина. Проблемът е, че повечето хора пренебрегват почистването на пъпа, което създава благоприятна среда за размножаването на инфекциозните микроби. Този процес обикновено завършва с инфекция и възпаление.

2. Прекомерно изпотяване

Хората с повишени нива на кръвната захар или наднормено телесно тегло са склонни към изпотяване и са изложени на повишен риск от инфекция в тази зона на тялото. Страдащите от диабет са твърде податливи на свръхрастеж на кандида (дрожди) вътре в пъпа.

3. Други източници на замърсяване

Съществуват няколко възможни начина, чрез които нови щамове вредни патогени могат да навлязат в пъпа, за да причинят инфекция впоследствие. Рискът това да се случи значително се повишава при поставянето на пиърсинг. Без спазване на необходимите хигиенни мерки може да се стигне до образуване на рана или киста, които носят със себе си опасността от развиването на инфекция.  

4. Инфекции на пъпа при новородени

Известни са три източника на инфекция при бебета:

  • Бактериите, присъстващи в родовия канал на майката, могат да се пренесат в пъпа на бебето през пъпната връв.
  • Микробите във въздуха в родилната зала могат да навлязат и да се натрупат в пъпа на бебето.
  • Лекарят, медицинската сестра или всяко друго лице, което помага при раждането, може да носи бактерии на ръцете си и да ги пренесе върху бебето по време на раждане.

Личният лекар и майката е необходимо да предприемат подходящи мерки, за поддържане на тази област при новородените, в противен случай там може да започне размножаване на стрептококи и стафилококи. Този процес може да доведе до полимикробна инфекция, наречена омфалит, а при най-лошия сценарий бактериите могат да навлязат в кръвта и да причинят сепсис.

5. Омфалит или камъни на пъпа

Липсата на хигиена в тази зона на корема може да доведе до събиране на мъртви клетки и себум, които да образуват мънички каменни тела в пъпа. Те се наричат ​​омфалити и могат да причинят повтарящи се инфекции.

Общите симптоми при развиване на инфекция могат да включват:

  • Зачервяване или обрив;
  • Лека болка;
  • Подуване / оток;
  • Зелен, сив или кървав секрет, с остра миризма;
  • Наслоявания по кожата, наречени камъни на пъпа;
  • Лек сърбежи.

В дерматологията са известни няколко изпитани рецепти за лечение на възникнали възпаления в и около пъпа:

Медикаментозно лечение

Бактериалните инфекции обикновено се лекуват с антибиотични мехлеми или кремове – цефалоспорин и доксициклин. Гъбичните или гъбични инфекции също обикновено се лекуват с противогъбични прахове или кремове – миконазолов нитрат и клотримазол.

Инфекциите, които се лекуват с перорални средства, могат да изискват хирургичен разрез и дрениране на киста, захранваща инфекцията.

2. Спирт

Различни видове спиртни напитки, като етилов алкохол, изопропилов алкохол (разтриващ алкохол) и  n-пропанол, се използват широко за дезинфекция на кожата поради тяхната силна и бърза антимикробна активност.

Когато се прилагат локално, те убиват бактериите, вирусите и гъбичките, които се намират върху кожата, лекуват и предотвратяват инфекции. Това лесно и достъпно решение може да се използва за почистване и дезинфекция на пъпа.  

3. Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е едно от най-широко използваните лекарства срещу акне, благодарение на изключителните си антимикробни свойства. То също така е полезно и в борбата с други кожни инфекции. Антисептичният разтвор почиства кожата и я предпазва от застрашаващите я патогени, включително бактериите и гъбичките, които предизвикват инфекции на пъпа.

Повечето от проучванията, потвърждаващи противогъбичните свойства на етеричното масло от чаено дърво, са фокусирани върху вида Candida, който е най-честата причина за инфекции на пъпа. Известно е също, че това масло инхибира растежа на упорити бактериални видове, които показват резистентност към антибиотици.

4. Куркума

Куркумата е изключително полезна, когато става въпрос за лечение на инфекции. Нейните антибактериални, антибиотични, антивирусни и противогъбични свойства могат да бъдат приписани на изобилието от биоактивни куркуминоиди.

Куркумата, подобно на маслото от чаено дърво, също проявява антимикробна активност срещу широк спектър бактериални и гъбични щамове.

5. Невен или лайка

Невенът и лайката са лечебни растения, които помагат за премахването на микробите, отговорни за инфекциите на пъпа. Те успокояват симптоматичния дискомфорт и възстановяват засегнатата кожа. Въпреки че невенът е неефективен срещу няколко щама на бактерии и гъби, причиняващи инфекция, той е чудесен лек за рани.

Лайката, от друга страна, има много силен антибактериален ефект срещу грам-положителни бактерии, които обикновено „участват“ в инфекции на пъпа.

6. Нийм

Векове наред фармакологичните свойства на нийма (индийски люляк) се използват в аюрведа и други форми на народната медицина. Листата на това растение съдържат два полифенолни флавоноида, а именно кверцетин и бета-ситостерол, които имат силни противогъбични и антибактериални свойства. Ниймът помага за овладяване на основното възпаление, облекчава зачервяването, болката и сърбежа при кожни инфекции .

7. Гел от алое вера

Векове наред алое вера се слави със своите лечебни свойства, които могат да се използват при лечение на инфекции на пъпа. Алоинът и емудинът, два от 12 -те антрахинони (фенолни съединения), открити в алое вера, действат като аналгетици, антибактериални и антивирусни средства. Алое вера съдържа шест антисептични компонента, които инхибират растежа на различни гъбички и бактерии, причиняващи инфекция.

Почистването на пъпа и предпазването му от възпаления трябва да е неотменима стъпка в ежедневната грижа за кожата. Той, както всяка друга част от тялото, изисква характерно внимание, което не се изчерпва само с измиване с вода под душа. При развиването на инфекция в тази област, е необходимо да не се неглижира проблемът, а да се потърси помощ от опитен специалист.