Д-р Манджукова

Интертриго – причини, симптоми и лечение

Поддържането на млад и здрав външен вид не винаги е лека задача, заради редицата опасности, които дебнат зад ъгъла. Никой не е застрахован от развиването на едно или друго проблематично кожно състояние. Може би няма човек на този свят, който в определен момент да не се е сблъсквал с онези парещи, дразнещи и червени ситни пъпчици, които в дерматологията са известни под наименованието обрив.

Известно е, че обривът е област от подута, раздразнена кожа, която се проявява в различни модели и различни нюанси на червено, лилаво или кафяво. Някои обриви са причинени от алергични реакции към околната среда, храна или лекарства, докато други се появяват поради кожно заболяване или инфекция, едни се изчистват сами, докато има и такива, които са хронични и изискват лечение за контролиране на симптомите. Повечето от обривите не са животозастрашаващи и могат да бъдат лекувани с антихистамини без рецепта, лосиони или кортизонови кремове, които облекчават сърбежа и подуването, както и ако не бъдат лекувани да изчезнат сами след няколко дни или седмици.

Същевременно, в света на дерматологията са познати и кожни заболявания с определени проявления, които сигнализират за сериозни здравословни проблеми и изискват адекватно лечение от професионалист.

Интертриго, с медицинско наименование интертригинозен дерматит, е често срещано възпалително състояние – обрив, предизвикан от триенето на кожа в кожа или на кожа в текстил, в условията на топлина, влага и липса на въздушен поток. Специфичните признаци на заболяването се забелязват подмишниците, по слабините, под и между гърдите, между коремните гънки, по вътрешната част на бедрата, между задните части, между пръстите на ръцете и краката, между гънките на врата,  както и между всякакви кожни участъци, които са в контакт помежду си. Характерните симптоми се развиват под формата на симетричен, червен или червеникаво-кафяв, влажен и мек обрив с подувания на мястото на триене, който е съпътстван от усещане  сърбеж, парене и болка на възпаления участък. Тежките случаи на интертригинозния дерматит включват неприятна миризма, напукване на кожата, кървене и образуване на твърда коричка и/или люспи.

Този вид кожно възпаление може да се появи и развие във всеки етап на житейския цикъл, като по-често засегнати са индивиди с наднормено тегло, диабет, псориазис, както и хора с характерни увреждания, които са с поставени шини, скоби или изкуствени крайници, но също и спортисти и активно движещи се хора. Друга рискова група, при която се провокира интертриго, са страдащите от инконтиненция (неволно изпускане на урина), тъй като циркулацията на въздух е възпрепятствана.

Въпреки че експертите са категорични, че интертриго само по себе си не е инфекция, в много случаи при наличието му, кожата се уврежда и отваря, което пък създава условия за проникване на бактерии и гъбички, които са в състояние на свръх растеж, породен от топлината и влагата на местата на обриване. Когато в засегнатите участъци са налични симптоми като неприятна миризма, подутини, съдържащи бистра течност или гной, то определено там се развива възпалителен процес, като основната причина за него може да са:

 • Кандида – вид дрожди, които са най-честата причина за вторична инфекция;
 • Дерматофитни гъбички –  чест виновник за инфектиране на обрива между пръстите на ръцете и краката;
 • Стафилококова бактерия – причината за бактериалното инфектиране.

Препоръчително е да се направи възможно най-бърза консултация с лекар и да се назначи адекватно лечение за предотвратяване на по-сериозни усложнения, като например сепсис, който би могъл да бъде животозастрашаващ.

Лечението на инфектирано интертриго включва противогъбични и антибиотични мехлеми, както и перорални лекарства, изписани от лекар, който чрез редица тестове трябва да установи какво е предизвикало инфекцията, колко тежка е и в каква дозировка трябва да се приемат медикаментите.

Основният начин за третиране на заболяването, когато засегнатата област не е инфектирана, а е поразена единствено от обрив, е поддържането на кожата суха, чиста и охладена. Експертите препоръчват спазването на определени правила за намаляване на симптомите и пълното премахване на основните огнища:

 • Старателно подсушаване след къпане /измиване, като за целта засегнатата зона не се търка, а се потупва внимателни с кърпа.
 • Охлаждане и подсушаване на мястото чрез издухване с вентилатор или сешоар с хладна струя няколко пъти на ден.
 • Носене на широки дрехи от дишащи, естествени материи и избягване на синтетичните влакна.
 • Използване на кремове за защита на кожата от протриване, съдържащи цинков оксид или вазелин.
 • Създаване на влакнеста бариера, например от чиста марля, за да се възпрепятства допирането и търкането на кожа в кожа.
 • Използване на локален стероиден, антибиотичен или противогъбичен крем по лекарска препоръка.
 • Честа смяна на пелените при бебетата.
 • Нанасяне на бебешка пудра или талк върху рисковите зони и засегнатите участъци.
 • Поддържане на добра хигиена и къпане винаги след тренировка или физическо натоварване.

Интертригинозният дерматит (интертриго) не е заразно заболяване и не може да бъде предавано от човек на човек. То е лечимо състояние и често предотвратимо чрез поддържане на кожата чиста и суха – правило, което е валидно за хората, които попадат в рисковата група за развиването на обриви.

Навременната консултация с лекар, още при проява на първите симптоми, помага не само за правилното диагностициране, а също и за съставяне на план за лечение, чрез който да се постигне бързо облекчаване на този неприятен и причиняващ дискомфорт проблем.