Д-р Манджукова

Инжектиране на мазнини или дермални филъри

За щастие, живеем в епохата, която ни предоставя разнообразни възможности за поддържане на млад, гладък и стегнат вид на кожата чрез минимално инвазивни процедури. В наши дни вече можем да подобрим външния си вид без хирургически интервенции и съпътстващия ги дискомфорт, а ключът към успеха е изборът на точния специалист, който да насочи към правилната процедура за подмладяване.

А процедурите срещу стареене предлагат на все повече и повече алтернативи. Заради напредването на новите технологии и успехите в медицината на преден план излизат иновативни варианти за поддържане и възстановяване на кожата. В допълнение към традиционните процедури като лазери, мезотерапия, химически пилинг, автоложният трансфер на мазнини и дермалните филъри са още две опции за онези, които желаят възстановяване на обема на кожата, премахване на фините линии и образувалите се бръчки. При стареене на лицето се губи обем в меките тъкани, кожата се отпуска и се нуждае от заместване на този обем. Мазнините, колагенът и еластинът се изчерпват, оставяйки хората с леко хлътнали очи, дълбоки гънки и увиснала кожа на бузите. В тези случаи е подходящо подкожното инжектиране на мазнини или на дермален филър, които освен за подмладяване, могат да се използват за коригиране на асиметриите и постигане на по-добър баланс между чертите на лицето.

Въпреки че процедурите третират едни и същи области, преследват еднакви резултати – придаване на обем, то начините за постигането им се различават драстично. От една страна, трансферът на мазнини наподобява хирургическа процедура, която представлява лек разрез в „донорската” област на тялото на пациента. Посредством малки канюли от третираната зона се извличат мазнини, които се поставят в специална центрофуга. Апаратурата обработва поставения материал, а изолираните мастни тъкани се инжектират в предварително таргетирани области, за да се подмлади и зареди кожата на лицето. Тъй като трансферът на мазнини съдържа в себе си елемент и на хирургическа интервенция (мястото на разреза се затваря с шевове или медицинска лента след процедурата), се изисква малко повече време за възстановяване в сравнение с другия метод.

Дермалните филъри, са известни като синтетични формули, създадени да запълнят бръчките и да оформят лицето. Много от тях се състоят от хиалуронова киселина – вещество, което се синтезира от протеини в организма. Инжекционните пълнители се поставят директно в зоните с признаци на стареене. Този метод не изисква използване на скалпел, което го прави доста по-популярен и предпочитан сред пациентите. Видими резултати от процедурата могат да се наблюдават едва след няколко сесии, като трайността на ефектите е с продължителност до една година след терапията.

Дермалните пълнители са изключително подходящи за хора с леки признаци на стареене или загуба на обем, концентрирана в една конкретна област, като например бузите. Съществуват различни формули, които са оптимизирани за различни процедури, като повдигане и стягане на кожата в областта на бузите, изглаждане на фини линии и бръчки, придаване на обем в устните и др.

Трансферът на мазнини е по-добър вариант за хора, които имат осезаема липса на мазнини в областта на лицето, отпусната кожа на бузите и дълбоки бръчки. Манипулацията търси дълготраен ефект чрез прехвърляне на мазнини от една част на тялото в друга и именно заради това се използва за постигане на симетричност във формите на лицето.

Предимства на инжектирането на мазнини:

 • Собствената телесна мазнина представлява най-безопасният и най-естествен заместител на загубените мазнини на лицето.
 • Не само мазнините възстановяват загубения обем. Съществуват и доказателства, че стволовите клетки, които се отсяват в центрофугата преди инжектиране, осигуряват младежки ефект върху външния вид на кожата.
 • Мазнината, която се инжектира, става жива тъкан, което дава дълготраен резултат.

Недостатъци на инжектирането на мазнини:

 • Процедурите за запълване с мазнини представляват хирургическа интервенция, която включва и използването на известно количество анестезия.
 • Разходите надвишават тези при използването на дермални филъри
 • Свързано е с по-дълъг възстановителен период, поради натъртвания и подувания.
 • След инжектирането могат да се получат бучки и подувания, което изисква допълнително лечение за премахването им.

Предимствата на дермалните филъри:

 • Пълнителите с хиалуронова киселина постигат отлични резултати по отношение безопасността на пациентите.
 • Типичното лечение изисква само локална анестезия и може да се извършва в кратък период от време.
 • Възможни са леки синини и подуване, но възстановителният период в сравнение с инжектирането на мазнини е значително по-кратък.
 • Голям избор на филъри, преследващи различни цели

Недостатъците на дермалните филъри: 

 • Съществува незначителен риск от поява на алергична реакция.
 • Всички пълнители имат временни резултати и изискват постоянна поддръжка

Във всеки един случай, преди да прибегнете към съответната процедура, задължително се посъветвайте с експерт дерматолог, който със сигурност ще даде по-ясни и категорични отговори на колебанията и въпросите Ви.