Д-р Манджукова

Изпотяване при стрес – как да реагираме адекватно

Изпотяването е естествен процес, при който тялото регулира температурата си, като отделя течност от потните жлези – изпаряването на която течност от повърхността на кожата има охлаждащ ефект. Освен това този процес спомага за балансиране на електролитите и течностите в тялото и хидратиране на кожата.

В човешкия организъм се срещат между 2 и 4 милиона потни жлези, които биват два вида – екринни и апокринни, като екринните са разпределени в по-голямата част от тялото с концентрация по дланите, стъпалата, челото и подмишниците. Повишаването на температурата поради физическа дейност или топлина на околната среда подава сигнал към екринните жлези и те започват да отделят пот, която се състои основно от вода и малки количества сол и липиди, а също така не е интересна за бактериите и поради това не излъчва миризма.

Апокринните потни жлези, от друга страна, са по-широки, намират се в космените фоликули по главата, гениталиите и подмишниците и са отговорни за производството на по-голямата част от потта вследствие на необичайни за хората ситуации, например при стрес. Потта от апокринните жлези е по-гъста, изпарява се по-бавно и се задържа по-дълго време върху кожата. Тя е богата на протеини и липиди, като комбинацията им с мазнините и нутриентите в нея, заедно с бактериите, които живеят по повърхността на кожата, са отговорни за съпровождащата я миризма.

Ситуациите на повишени нива на стрес, при силен шок или паник атака, тялото отделя обилно количество пот не заради баланса на температурата, а в резултат на появилата се тревожност. Усещането за обливане в студена, лепкава пот увеличава напрежението и неприятното преживяване, както и видимите мокри петна по дрехите. Стресът е отговорът на организма при заплаха от различен вид, отделят се повишени нива на адреналин, кортизол и други хормони на стреса, сърдечният ритъм се учестява, мускулите се стягат. Потните жлези се активират от нерви, които са чувствителни и реагират на емоции, хормони и други причинители на стрес. Когато човек изпитва подобен дискомфорт, телесната температура се повишава и потните жлези автоматично превключват в работен режим.

Стресът е неизменна част от динамичното ни съвремие и е много трудно да бъде избегнат. Съществуват няколко неща, които могат да се направят, когато сме под напрежение и усещаме обилно изпотяване:

Използване на антиперспирант – много хора считат, че това е просто другото име на дезодоранта. Всъщност, дезодорантът отстранява и противодейства на миризмата, докато антиперспирантът съдържа вещества, които временно блокират потните жлези и намаляват секрецията им.

Ежедневно взимане на душ – въпреки че е излишно да бъде споменавано, защото добрата лична хигиена го изисква, ежедневното измиване на тялото трябва да бъде подчертано в отделен параграф. Водата отмива бактериите от повърхността на кожата и неутрализира възможността за отделяне на неприятна миризма.

Редовно обезкосмяване в областта на гениталиите и подмишниците – космите в тези области задържат пот, бактерии и мазнини. Поддържането на космите къси или пълното им премахване прекъсва благотворната среда за развитието на бактерии и позволява на антиперспиранта да достигне до кожата.

Използване на подплънки за пот – това са тънки, абсорбиращи пачове, които се поставят от вътрешната страна на дрехата, за да попиват потта и да не се образуват видими мокри петна.

Има ли начин да се противодейства на стреса:

Дъвчене на дъвка – редица изследвания са показали, че това действие намалява нивата на кортизола. Може да не е по протокола, но нищо не пречи в нагорещени ситуации пакетче дъвки да намали тревожността.

Дълбоко дишане – разучаване на техники за дълбоко вдишване с диафрагмата е препоръчително за хората под голямо напрежение. Тази техника определено намалява учестения пулс и нивата на изпотяване.

Слушане на музика – това приятно „задължение“ се препоръчва преди стресово събитие. Животът, обаче, често изненадва с непланирани неприятни изненади, за които никой не е подготвен предварително, така че ако няма възможност по средата на създаваща дискомфорт ситуация да се поставят слушалки, е разумно да се пристъпи към един от двата предходни съвета с дъвките в джоба или техниката с дълбокото дишане.

Независимо от причината за отделянето на пот, няма как да се отървем от нея, независимо дали ни харесва или не – тя е механизъм за оцеляване, естествен биологичен отговор на стрес и физическа активност. Това, което можем да направим, е да се погрижим да не ни причинява дискомфорт, доколкото е във възможностите ни. При обилно и често изпотяване, съпроводено със силна миризма, трябва да се посети лекар, тъй като може да става въпрос за медицинско състояние.