Д-р Манджукова

Използване на дермални филъри за корекции на носа

Атрактивният външен вид и по-скоро красивото и впечатляващо лице преди всичко е въпрос на баланс и пропорция. Когато се погледнете в огледалото, какво Ви прави най-силно впечатление? Ако имате по-голям нос, отдръпваща се или слаба брадичка или уши, които изпъкват, то тези видни особености, вероятно са това, върху което се фокусирате. Обръщайки все по-голямо внимание на дребните несъвършенства, е нормално да знаете коя е частта от лицето, която искате да промените. Същевременно трябва да сте наясно за ролята, която играят другите органи във връзка с най-забележимата Ви лицева черта. Носът, брадичката, очите, устните и ушите работят заедно, за да създадат баланс на лицето – и затова някои лица изглеждат по-балансирани и симетрични от други.

Носът, разположен отпред и в центъра, осигурява основата за това усещане на естетическо равновесие. Вглеждайки се в него, ние често считаме, че естетично би било по-добре, ако намалим размера му, чудим се как да скрием неравностите и чупката, която имаме по рождение. Само преди няколко години желанието за нов нос – по-малък, по-равен и по-гладък – се свеждаше до ринопластика (козметична хирургия на носа). Известен факт е, че хирургическите интервенции крият своите рискове – хематоми и често кървене, загуба на обоняние, запушване на носа, белодробна емболия и др. Пластичната лицева хирургия коригира несъвършенствата за постоянно, но не винаги след дългия възстановителен период направените корекции ни оставят удовлетворени. Тогава може да се прибегне до повторна операция, а желанието ни за красив и съвършен нос да отстъпи място на раздразнението и дългите периоди на възстановяване.

С напредването на медицината се разработи нова техника, способна да трансформираа целия Ви профил в рамките на 15-30 минути: нехирургическо подобрение на носа. Все по-широкото приложение на хиалуроновата киселина позволява използването ѝ за придаване на нов външен вид и правилна форма на една от най-значимите части в човешкото лице. Наред с останалите свойства, които оказва върху кожата – подхранва, тонизира и придава здрав и стегнат вид, хиалуроновата киселина има свойството да запълва и уголемява, което в определени ситуации се оказва точната формула за някои компоненти на лицето ни.

Дермалните филъри, базирани на хиалурон, са подходящи за дребни корекции на носа, като чупки, вдлъбнатини, леки изкривявания, дефекти след травми, заострен край, отстраняване на белези след акне и травми. Все пак, необходимо е да се знае, че процедурата следва да бъде извършена при дерматолог с опит и знания за извършване на корекции с дермален филър. Консултацията е първият и много важен етап, който ще разкрие Вашите намерения и очаквания пред лекаря, а той, съответно, ще се запознае с външните особености на органа за корекция, ще препоръча брой и тип процедури за постигане на оптимален ефект.

Инжектирането на хиалуронова киселина в носа е съпътствано от подготвителна фаза, при която върху носа и кожата около него се нанасят антисептици за избягване на възпалителен ефект от поставянето на локална упойка. След това на определените от дерматолога места, посредством малка канюла на върха на спринцовката, подкожно се въвеждат филърите. Препоръчително е използването на канюла, а не игла, тъй като тя по-малко уврежда тъканите и разпределя равномерно количествата хиалуронова киселина.

До 24 часа след поставянето на инжекциите се появяват и първите видими ефекти, а трайността им, в зависимост от количествата и вида корекции, който сме целяли, могат да продължат между 9 и 12 месеца.

Препоръчвам корекцията на нос с дермален филър пред хирургичната ринопластика заради бързия и щадящ организма ефект. Не бива да се пренебрегва и фактът, че след прилагането не е необходимо да се носят превръзки, да се чака намаляване на отока и да се приемат куп обезболяващи. И не на последно място, следва да се знае, че за разлика от хирургичния метод, при незадоволителни резултати можете да изчакате въздействието на хиалурона да отшуми.