Д-р Манджукова

Използването на четка за тяло и ползите за кожата

Технологичният прогрес в дерматологията не се свързва само и единствено с появата на иновативни техники и средства за красота. Много често става дума за усъвършенстване на добре познат от миналото процес, който години наред е допринасял за подобряването на външния вид.

Такъв типичен пример са и четките за кожа, които са познати на човечеството още от древността. Често срещано явление в аюрведичната медицина на много култури, включително в Древна Гърция и Япония, обгрижаването на тялото със суха четка дарява кожата със значителни ползи и се превръща в неотменен елемент в рутинната грижа. При самия процес на „изчеткване“ се използва уред, снабден с твърди или меки ресни, който с плавни движения се приплъзва по цялото тяло, включително краката, ръцете, гърдите, гърба и лицето, без да е необходимо да се прибягва до употребата на вода, кремове и лосиони. Здравината на косъма на четката зависи от зоната, върху която тя ще се прилага. Доказано е, че този метод се подобрява кръвообръщението, като в допълнение се ексфолира кожата и се отстранява натрупаната мръсотия и мъртви клетки.

Тъй като кожата на лицето е една от най-чувствителните части на тялото, съвсем резонно възниква въпросът за почистването му по начин, по който няма да се предизвика възпаление и появата на акне. Отговорът е съвсем прост –  всяко едно ексфолиращо средство – независимо течен или сух продукт, или четка – следва да се използва веднъж, максимум два пъти седмично. Освен това за деликатна област, каквато е лицето, е подходяща употребата на мека четка и извършването на меки и нежни движения.

Официални проучвания за сухото почистване на кожата с четка не са провеждани, но все пак експертите се обединяват около мнението, че то носи не малко ползи:

Ексфолиране

Сухото изтъркване с четка ексфолира кожата в дълбочина, подобно на използваните сухи продукти като скраб. Приспособленията с твърд и груб косъм са подходящи за части като гърба, гърдите и краката, където кожата е по-твърда и се нуждае от по-силен натиск за максимално почистване. Ефектите след употребата са поразителни, тъй като кожата има по-свеж и сияен външен вид. 

Увеличаване на циркулацията

Сухото почистване стимулира циркулацията на кръв и насърчава лимфния дренаж, като по този начин намалява подпухналостта и възпалението. Нещо повече – тъй като използването на четка действа като ексфолиант, тя почиства грима, мръсотията и натрупванията в порите и така намалява вероятността от образуването на акне.

Използването на четка в зоните с целулит, активизира притокът на кръв и помага за разграждането на токсините в мастните клетки (една от основните причини за образуването на целулит).

Действа ободряващо и енергизиращо

Може би това заради стимулираното кръвообръщение, може би и заради това, че гали кожата и не я разранява, повечето хора се чувстват свежи и енергизирани след сесия със сухата четка.  

Сухото изчистване на лицето е една от най-големите тенденции за красота в момента, като многобройни знаменитости се възползват от нейните предимства. Все пак е добре да се следи за признаци на дразнене, тъй като чувствителните кожи и тези предразположени към акне и розацея, могат да развият възпаление. Необходимо е да се закупуват качествени продукти, които са нежни и щадящи кожата, а същевременно съчетават модерни техники и подходящи материи в процеса на производство.