Д-р Манджукова

Измиване с масла за чиста, подхранена и балансирана кожа

Почистването на кожата е ключов етап от рутинната грижа, като е от съществено значение то да се случва всяка вечер. Така обвивката хем ще успее да си „поеме дъх“ след като е била изложена на мръсен въздух, слоеве грим и климатични влияния, хем ще може да поеме полезните свойства и вещества от вечерните козметични продукти. В процеса по освобождаване на кожата от увреждащите я наслоявания най-често се използват различни козметични продукти, включително мицеларна вода, тоник, измивен гел, почистващ крем, сапун и различни разпенващи се препарати. В последно време обаче значителна популярност набра един метод, който включва употребата на растителни масла за почистване на лицето. Колкото и странно и кощунствено да звучи, особено за чувствителната или мазната кожа, измиването с масла води до изумителни резултати.

Откъде идва разликата? Тя се корени в концепцията, че веществата се разтварят от себеподобните си. Тъй като водата не може да разтвори декоративна козметика с масла в нея, съвременните продукти за почистване използват алкохол и други химични съединения, за да успеят да си свършат работата. Но поради агресивния си характер, освен грим и мръсотия, тези средства свалят от кожата естествената ѝ мазнина.

Почистването с растителни масла обира излишния себум, отпушва порите и отстранява мъртвите клетки и замърсявания. Друго предимство на този тип изделия е, че след нанасянето им няма опасност от алергична реакция, възпаление, зачервяване, прекомерна сухота или обилно омазняване. След измиване с масло, кожата остава чиста, подхранена, балансирана и със „запечатана“ в нея влага. Важно е да се отбележи, че сами по себе си маслата не повишават секрецията и не водят до поява на пъпки и акне. Човешката кожа произвежда себум, защото се нуждае от него, извлича ползи от него и благодарение на него функционира правилно. Излишъкът или недостигът му е въпрос на баланс.

За фантастичното изчистване е необходима мека хавлиена кърпа, предпочитаният тип масло и течаща топла вода. Върху дланите се изсипва малко от продукта, ръцете се потъркват една в друга, за да се затопли и се нанася върху лицето с бавни масажиращи движения. Хубаво е да се обърне внимание на проблемните области, като нанесеното количество трябва хубаво да се втрие в порите, за да се абсорбира максимално. Този етап от почистването отнема известно време, което за по-нетърпеливите може да действа обезкуражаващо. Въпреки това следва да се знае, че с маслото ще се разтворят и отстранят всички видове мръсотия, грим, слънцезащитни продукти, и то по начин, който ще направи използването на друг такъв тип средства напълно безпредметно. В края на сесията кърпата се намокря с гореща вода и се поставя за няколко минути върху лицето, докато се охлади. Водата трябва да е топла, но не вряла, защото по този начин тя ще отвори порите и ще ги почисти от себума, а с него и разтворената нечистотия и шлака. След изстиване на кърпата, лицето се избърсва нежно, наново се прилага топла вода и процедурата се повтаря. За да се отстрани омазняването не е необходимо кожата да се търка грубо, тази роля е поверена на топлата вода. За възстановяване на баланса на кожата, след приключване на терапията лицето може да се напръска с флорална вода.

Почистването с масла е препоръчително да се прави редовно, но не постоянно (всекидневно). Основният признак на твърде често прилагане е изсушаването на кожата. Разумно е хората със суха кожа да се ограничат до веднъж седмично с този тип изчистване.

Трябва да се има предвид, че в дните след първите няколко подобни процедури е възможно свръх производство на себум. След първоначалното отпушване на порите и детоксикация този процес ще се нормализира и балансира.

Най-подходящият от този вид продукти за почистване, е рициновото масло. То, обаче, е гъсто и може да доведе до сухота, поради което е добре да се комбинира с други масла – от жожоба, от гроздови семки, от авокадо, от слънчогледови семена, от кайсиеви ядки, арганово, рициново и бадемово. При комбинирането на видове масла се спазва правилото, че за суха кожа се слага по-малко рициново масло, а за мазна – повече. Правилната комбинация и съотношение са строго индивидуални и се определят спрямо типа кожа и състоянието ѝ и как реагира след процедурата. Препоръчва се маслата да са с ясен произход, студено пресовани и органични, т.е. да не съдържат синтетични примеси, за да имат реален ефект.