Д-р Манджукова

Изкуството на доброто бръснене

С настъпване на пубертета при мъжете се оформят и първите косъмчета по лицето, които се образуват благодарение на отделяния от простатната жлеза хормон дихидротестостерон. Това е периодът, през който мъжката част на човечеството за първи път протяга ръка към самобръсначката и изчиства лицето си от нежеланото окосмяване. С годините и натрупването на опит, премахването на брадата започва да представлява оттренирано и досадно упражнение, което извършваме небрежно, без да влагаме старание и грижа за кожата.

Все още голяма част от мъжете не обръщат внимание на бръсненето, използват своя си техника, която не винаги е правилна, не щади кожата и често докарва до раздразнението й. Просто насапунисваме с пяна за бръснене лицето, плъзгаме самобръсначката по него, докато наболите косъмчета изчезнат. Дори и да се бръснете години наред, може да научите нещо повече за премахването на нежеланото окосмяване от дерматолози (а защо не и от бръснари), тъй като правилната техника на бръснене изисква малко повече усилия и подготовка на кожата.

Начините за плъзгане на самобръсначката, качествените продукти и грижа за кожата след бръснене помагат на всеки мъж не само да изглежда добре, но и да се чувства комфортно. Доброто, гладко бръснене не е само избягване на порязванията, ожулванията и цялостното дразнене на кожата. То включва правилно измиване на лицето и използване на подходящи продукти за овлажняване след бръсненето, които вървят ръка за ръка, за да постигнат оптимално здраве на кожата.

Доброто бръснене е изкуство, което мъжете следва да променят в приятен ритуал, а не в досадно сутрешно задължение. Но за да бъде трансформирано от каприз в изпълняван обичай, следва да бъдат научени няколко простички, но важни стъпки. Те ще придадат нов и дълго бленуван облик на лицето, ще хидратират и заздравят кожата и ще я доближат до онзи тип, който ни представят рекламите за самобръсначки и лосиони за след бръснене.

Изберете подходяща самобръсначка – Тук голямо значение играе знанието за кожата, твърдостта на космите по лицето, текстурата на кожата, предпочитания начин на бръснене. Най-общо казано, за мъже с по-твърда брада и по-чувствителна кожа, обикновено е добре да се използва традиционна самобръсначка с много остриета.

Електрическите самобръсначки са удобни и изискват по-малко подготовка преди бръснене. Ползването им е уместно при чувствителната кожа, тъй като намаляват риска от одраскване и порязване. За някои видове косми обаче електрическите самобръсначки не са подходящи, защото оставят лицето неравномерно избръснато.

Все пак препоръчвам традиционните, обикновени самобръсначки, които  работят добре върху всички видове кожа и са благоприятни за всички видове косми.

Съхранявайте комплекта за бръснене в готовност – Поддържането на чиста и остра самобръсначка е от полза на кожата на лицето, защото по този начин могат да бъдат избегнати одирания, инфекции и дразнене. Бръсненето с тъпи и многократно използвани ножчета води до упражняване на по-голям натиск върху кожата, което може да я раздразни и да се стигне до порязване. Преди бръснене е нормално да се напълни съд със студена, чиста вода, която да се използва за изплакване на самобръсначката, тъй като топлата вода затъпява и разширява ножчетата.

Подкъсете брадата си преди да използвате традициония метод на бръснене със самобръсначка – подкъсяването е необходимо, когато се търси преминаване от гъста и дълга брада към напълно гладка и избръсната кожа на лицето. Препоръчително е използването на ножичка или най-добре електрическа самобръсначка, като космите се подрязват колкото е възможно по-късо. Бръсненето на брада със самобръсначка без подкъсяване не само не е ефективно, но може да бъде и болезнено.

Хидратирайте кожата на лицето си – Един от ключовите моменти за отлично бръснене, който намалява рисковете от одраскване, порязване и възпаление, е овлажняване на кожата и наболите косъмчета. Космите на лицето могат да абсорбират влага до 30 % от обема си. Хидратирането ги омекотява, което позволява по-плавно и леко плъзгане на ножчетата. Къпането и обливането на лицето и тялото с вода е идеалният начин за качествено напояване на кожата преди бръснене. В случаите, когато не е възможно вземане на душ, е препоръчително лицето да се изплакне, след което да се използва старата бръснарска техника с поставянето на топла навлажнена кърпа поне за няколко минути. По този начин не само се омекотява косъмът, но се отварят порите на кожата и се освобождават ненужните мазнини. Прилагането на самобръсначка върху сухо и студено лице е една от водещите причини за порязвания и поява на обрив след бръснене.

Използвайте пяна, гел или крем за бръснене с висока концентрация на овлажнители – изборът на пяна или гел за бръснене играят изключително важна роля за по-лесното и ефективно плъзгане на бръснача по кожата на лицето ни. Обикновено качествените продукти от дадени марки не се разпенват много, а стоят като крем, равномерно попиват в кожата и осигуряват нейното хидратиране. Друга тяхна отличителна черта е действието им като смазка, което позволява самобръсначката да обхожда дадената зона плавно и без усилие. Препоръчва се след нанасянето на крема за бръснене да се изчака минута-две, за да попие в кожата и да поддържа космите влажни, доколкото е възможно.

Използвайте четка за бръснене – На първо място, тя помага за повдигане на космите и те стават по-лесни за бръснене. Освен това, тя образува богата кремообразна пяна и спомага за равномерното ѝ нанасяне върху кожата. И накрая, помага за отстраняване на мъртвите клетки на кожата (ексфолиира), което намалява шансовете за нараняване, а кожата изглежда и се чувства гладка и здрава. Препоръчително е използването на четка за бръснене с косми, които осигуряват баланс между мекотата (за създаване на богата кремообразна пяна, която остава близо до кожата) и съпротивление за повдигане на брадата (за по-лесно отрязване).

Използвайте самобръсначката правилно – бръсненето винаги трябва да е по посока на растежа на косъма. Космите на брадичката са най-твърди и поради тази причина се оставят последни, за да има достатъчно време да омекнат. Започва се отстрани около бакенбардите, следват мустаците, като не се прилага голям натиск върху кожата, за да не се получи нараняване. Нека самобръсначката сама върши своята работа, като ѝ се позволи да се адаптира към извивките на лицето чрез използването на леки и нежни захождания. Необходимо е самобръсначката да се изплаква често и да се отмиват натрупаните по нея пяна и косъмчета. Това ще ѝ позволи да върши своята работа по-чисто и плавно.

Изплакнете лицето си със студена вода и попйте с чиста кърпа. – Прилагането на студена вода възможно най-бързо след обръсването на лицето е най-добрият начин да се затворят порите и да се завърши бръсненето. Освен  това, студената вода помага да се затварят раните и да се спре кървенето, в случай на порязване.

Нанесете балсам или лосион за след бръснене. Продуктите за след бръснене на базата на маслото от алое и чаено дърво помагат да се избегне дразнене, зачервяване и обриване на кожата. Използването на естествени продукти оказва благоприятно влияние върху кожата, като я държат здрава и хидратирана. Нанася се малко количество, което се втрива равномерно по всички зони, третирани със самобръсначка. Не се препоръчва използването на лосиони, съдържащи алкохол, тъй като те карат кожата да пламне и да стои зачервена.

Следва да решите дали желаете кожата на лицето да изглежда приятна и мека на допир, същевременно превръщайки бръсненето и грижата за лицето в  ритуал на спокойствието и красотата. Бръснете се често за по-гладка и елегантна кожа. Обезкосмяването веднъж на няколко дни предпазва космите от сгъстяване и по този начин прави следващото бръснене сложно и неприятно. Бръсненето премахва мъртвата кожа и предпазва порите от запушване, особено ако спазвате посочените стъпки.