Д-р Манджукова

Изключителното значение на аминокиселините за подобряването на кожата

Интересът към най-новите съставки в козметичния свят и вълнението дали в любимия ни магазин може да се намери последният продукт, за който всички говорят, без съмнение заемат важно място в ежедневието ни. Всяка една от нас обича да научава за модерните тенденции, свързани с подобряване на външния вид и ако в началото това е било нещо като хоби, то вече се е превърнало в начин на живот. Нещо повече, това е наука, а знанието за всички тези вещества, продукти и процедури ни помага да взимаме информирани решения. И колкото повече научаваме, толкова повече прилагаме знанията в реалния живот.

Още в ранните ученически години, когато е започнал този процес по натрупване на знания, е ставало дума, че след водата най-обширните компоненти, срещани в човешкото тяло, са протеините. А те, както изследванията вече са доказали, се произвеждат, само когато има наличие на достатъчно аминокиселини.  

Аминокиселините са това, което много експерти смятат за „градивния елемент“ на организма. А това, че са основен елемент в една сложна система, каквато е човешкото тяло, е сигнал за важност и значение. Аминокиселините са точно това – важни, фундаментални, значими. Те играят решаваща роля в метаболитните процеси на нашето тяло, тъй като са свързани с растеж, възстановяване, транспортиране, съхранение и функционалност. Аминокиселините влияят директно върху множество органи и части, включително мускули, храносмилане, кръв и мозъчна дейност.

В медицината са известни 20 вида аминокиселини, които образуват протеин в нашите тела. Разделят се в три категории: есенциални, неесенциални и условни и са отговорни за почти всяка химическа реакция в нашите тела.

1. Есенциални аминокиселини

Това са киселините, които трябва да набавяме от хранителния режим. Девет са незаменимите аминокиселини и това са хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.

2. Неесенциални аминокиселини

Киселини, произведени от нашите тела, включително аланин, аспарагин, аспартат и глутамин.

3. Условни аминокиселини

Тези, които обикновено могат да бъдат произведени от тялото, освен при специфични за здравето обстоятелства (като автоимунен дефицит, стрес, млада / стара възраст) и включват аргинин, цистин, тирозин, глицин, орнитин, пролин и серин.

Аминокиселините естествено присъстват в кожата като част от естествените хидратиращи фактори. Те действат в най-горните слоеве на кожата като диригенти, оркестрирайки невероятно сложен „концерт“, който позволява на кожата да процъфтява и да остане хидратирана. Един от начините да направят това е като работят в хармония с аквапорините (водната транспортна система на тялото) за транспортиране на влагата към дълбоките слоеве на кожата. По този начин аминокиселините спомагат за поддържане на гладкостта и хидробаланса – нещо, което могат да направят и когато се прилагат чрез продукти за красота.

Известни са и други, не по-малко съществени ползи от тези малки, но мощни елементи в грижата за кожата. Някои аминокиселини действат като антиоксиданти. Нещо повече – смята се, че повечето от тях играят още по-значима роля, като помагат на кожата да създаде голям брой собствени антиоксиданти, като глутатион. Локално прилаганите аминокиселини спомагат за укрепване на естествената защитна система на кожата, с което се намалява възможността за поява на признаци на стареене. Като интересен факт може да се отбележат някои изследвания, които показват, че синтетичните аминокиселини често имат по-голяма хидратираща способност в сравнение с аминокиселините, извлечени от животни или растения.

Може би най-вълшебното качество на аминокиселините е способността им да лекуват увредената кожа и да предотвратяват разпадане на тъканите. Тъй като играят важна роля в клетъчния метаболизъм и увеличават клетъчния оборот, те спомагат за елиминирането на мъртвите клетки и появата на нови на тяхно място. С това си свойство аминокиселините намаляват възможността за  образуване на белези от акне.

Не е тайна, че ултравиолетовите лъчи могат да бъдат невероятно вредни за кожата, а ефектът от слънчевото увреждане да продължи години, причинявайки преждевременно стареене. Аминокиселините всъщност стопират вредното влияние на слънчевите лъчи, но не като слънцезащитно средство, а като елементи, които подсилват кожната бариера и предотвратяват появата на бръчки, фини линии, възрастови петна, дехидратация и др.  

Има няколко вида аминокиселини, които доказано помагат за драстично подобряване на кожата:

Глицин: предотвратява разпадането на тъканите и увеличава скоростта на зарастване.

Глутамин: Подобно на глицина, глутаминът предотвратява разпадането на тъканите и увеличава скоростта на зарастване.

Тирозин: Помага на други съставки да проникнат в кожата за максимална ефективност.

Аргинин: Увеличава клетъчния оборот, участва в образуването на колаген и ускорява заздравяването.

Лизин: Хидратира кожата и спомага за увеличаване на производството на колаген.

Пролин: Подобрява фините линии и бръчки, когато се сдвоява с други аминокиселини.

Левцин: Подобрява фините линии и бръчки, когато се сдвоява с други аминокиселини.

Тези аминокиселини, макар и да са ефективни самостоятелно, действат най-добре, когато са в съчетание помежду си. Например, комбинация от лизин и аргинин може ефективно да лекува определени кожни инфекции, докато пролин и левцин могат да се борят с бръчките, когато се прилагат заедно.

В заключение е редно да се каже, че аминокиселините са универсални агенти, които допълват други полезни съставки за грижа за кожата – от антиоксиданти през растителни екстракти до омега мастни киселини. Без съмнение, локално прилаганите аминокиселини съдействат за подобрението на всички типове кожа; подходящи са за всички възрасти, особено ако целта е предотвратяване и намаляване признаците на стареене.