Д-р Манджукова

Идиопатична гутатна хипомелоза – причини, симптоми и лечение

Кожата е най-големият човешки орган, чиято основна функция е предпазването на организма от зловредни влияния на околната среда, включително слънчеви лъчи, климатични аномалии, замърсен въздух. Поддържането ѝ здрава и полагането на правилни грижи за нея определено предпазва тялото от навлизане на опасни микроорганизми и вируси. Известен факт е, че предотвратяването на кожни състояния и цялостната грижа за външния вид се основава и на нормалното функциониране на вътрешните органи. В огромен процент от случаите, обвивката при хората е първото място, който показва симптоматични признаци при заболяване вътре в тялото – тя алармира за възпалителните и инфекциозни процеси, които са невидими за човешкото око.

Погледнато от друг ъгъл, кожните изменения се свързват най-вече с метаболитни и злокачествени заболявания, както и такива на жлезите. Медицината различава над 1500 различни вида болести и състояния – от безобидни и асимптоматични като бенки, пърхот, ухапвания от насекоми до сериозни, застрашаващи живота. Най-честите симптоми на кожните проблеми са пареща болка, силен сърбеж, засегнати участъци с изменения в структурата и цвета – поява на лезии или обриви. Разпространението, формата и други вторични признаци в тези участъци биха могли да дадат ценна информация за правилното диагностициране и планирането на терапия. Все пак, появата на кожен проблем задължително предполага консултация със специалист и предотвратяване разпространението и влошаването му. Въпреки че невинаги хората отдават голямо значение или считат, че са запознати с характерното заболяване, в много случаи те могат да останат заблудени и да приложат неадекватно самолечение. Така или иначе обаче в голямата си част кожните състояния не са опасни, а само оказват влияние върху външния вид и самочувствието.

Идиопатичната гутатна хипомелоза (ИГХ) е доброкачествено кожно състояние с неизяснен произход, за което е характерна появата на плоски, кръгли или овални, бели петна с различен размер – от няколко милиметра до 2 сантиметра. Лезиите не се появяват в конкретна форма или групи, но най-често се разпространяват в горната част на тялото, по торса, ръцете и лицето. Обичайно дамите и хората с по-светъл цвят на кожата са предразположени към образуването им, но пък при индивиди с по-тъмен цвят на кожата петната изпъкват по-силно. Поради неизяснени за науката причини фоликулите остават незасегнати и космите не променят цвета си.

С времето и възрастта петната се увеличават на брой, но размерът на образувалите се по-рано не се променя. Така, в най-общия случай, не се развиват други симптоми, но появилите се бели точки оказват въздействие върху психическия комфорт на индивидите. Поради тази причина, е разумно да се потърси съвет от дерматолог, който да постави диагноза, да разграничи състоянието от други със сходни симптоми като витилиго, лихен склерозис, версиколорна питириаза и питириазис алба, и накрая да назначи терапия.

Учените считат, че заболяването идва с намаляване нивата на меланин в кожата. Причината за това може да бъде увреждане на един или няколко фактора в процеса на производство на меланин включително ултравиолетовите лъчи, естественият процес на остаряване, травми на епидермалната обвивка, генетична обремененост, продължително излагане на ултравиолетова радиация и автоимунни заболявания.

ИГХ не е застрашаващо състояние, но има негативно влияние върху самочувствието, настроението и естетическото възприятие. Все още не е установен универсален конкретен протокол за лечение. Терапията е насочена към премахване на петната и позволява включването на различни подходи – употреба на локални кортикостероиди, топични инхибитори на калциневрин или ретиноиди, химичен пилинг, криотерапия, дермабразио, използване на лазер.

Неаблативната лазерна терапия се очертава сред най-обещаващите техники, които ускоряват процеса на заздравяване на лезиите и възстановяване на нормалната пигментация. По-голямата част на този метод се основава на отстраняване на абнормалните меланоцити и заместването им с части от съседните здрави клетки, с помощта на които да се възвърне нормалното оцветяване на кожата.

За успешна и ефективна се счита и комбинацията от фракционна фототермолиза и топична употреба на инхибитори на калциневрин.

Наскоро проведени изследвания установяват увеличаване на меланоцитите вследствие на съчетанието на микронийдълинг и микроинфузия на 5-флуорорацил с помощта на машинка за татуировки. За успешното преодоляване на този здравословен проблем е изключително важна и превенцията срещу допълнително разрастване на петната. Основен фактор, който оказва най-силно влияние в този случай, е слънцето – изследвания доказват ясната връзка между появата на белите петна и прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи. Необходимо е да се покриват частите на тялото с леки, отблъскващи слънчевата светлина материи, да се използва ефикасна слънцезащита под формата на кремове и лосиони с висок предпазващ фактор, да се избягват излизания в най-горещата част на деня между 10 и 16 часа и да не се посещават солариуми.