Д-р Манджукова

Значението на серамидите в грижата за кожата

Поддържането на гладка и изпъната кожа е мечта, към която се стреми всеки човек, полагащ грижи и отдаващ внимание на външния си изглед. Сияйният вид не е просто въпрос само на ДНК, а и на ежедневни навици и правилно подбрани продукти. Именно съвкупността от тези три елемента оказва влияние на това, което се отразява в огледалото.

В следствие на ежедневно излъчваните реклами, препоръките от приятел или съветите на дерматолога, хората прибягват до различни решения за своята кожа – от почистващия препарат, през овлажнителя, та чак до слънцезащитното средство. Но в крайна сметка, рутинната грижа е не само въпрос на избор, но и на знание. И отговорите на всички въпроси (и желания) се крият в индивидуалните потребности на кожата. А всяка кожа има своите характерни особености. Затова, преди всичко, трябва да бъдат опознати нейните нужди. Защото с течение на времето настъпват необратими процеси, които могат да бъдат забавени и контролирани единствено с подходящи продукти и грижа.

Появата на бръчки, фини линии, сухота и дразнене могат да бъдат резултат не само на външни фактори като ултравиолетовите лъчи и токсините, които ежедневно достигат до най-големия човешки орган. Неизбежният процес на стареене се характеризира с постепенното намаляване на някои от основните вещества в организма.

Подобно на колагена и хиалуроновата киселина, които се срещат съвсем естествено в кожата и спомагат за нейното здраве, така и серамидите имат значение за поддържането на бариерната ѝ функция и на нивата на хидратация. Те обаче, както и другите два основни компонента, намаляват с годините, което на първо място се изписва върху външния вид. А както е известно, липсата на влага, дехидратацията и сухотата са първопричината за грубата и набръчкана текстура. Ето защо, наравно с другите натурални елементи, трябва да се отдаде подобаващо внимание на тази малки, но съществени вещества, наречени серамиди.

Серамидите са липиди или мазнини, които се срещат естествено във високи концентрации в горните слоеве на кожата и представляват 50% от нейния състав. Те действат като свързващи вещества между епидермалните кожни клетки, за да уплътнят кожната бариера и да защитят по-дълбоките слоеве, както и да предотвратят загубата на влага и да предпазят обвивката от агресорите на околната среда. В допълнение към подсилването на структурата и целостта на кожната бариера, серамидите са известни със своите анти-стареещи и хидратиращи свойства и тъй като са естествена съставка, срещана в структурата на епидермиса, те са подходящи за локално прилагане за всички типове кожа.

Постоянното излагане на замърсяване, увреждащите кожата слънчеви лъчи и естественият процес на стареене могат да намалят производството на серамиди и с течение на времето това да повлияе върху външния вид. Намаляването им би направило кожата суха и напукана, което би изложило вътрешните слоеве на различни токсини и алергени от околната среда.

Козметичните продукти за рутинна грижа, които съдържат серамиди, могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

Важно е да се отбележи, че серамидите могат да бъдат получени от растения или от животинска или човешка кожа, като тези с животински произход имат способността не само да овлажняват, но и да помагат за възстановяването на бариерната функция. Растителните нямат тази репаративна способност.

Чрез добавяне на серамиди към продуктите за грижа за кожата, предпазващият слой може да бъде укрепен и нивата на влага да бъдат подобрени. Това ще доведе до по-гладка, по-равномерна, по-мека и стегната текстура с по-малко дразнене.

Серамидите стават най-ефективни, когато се комбинират с други идентични с кожата съставки като аминокиселини, глицерин и холестерол. Тази липидна смес подобрява тонуса и текстурата и намалява дразненето и зачервяванията. За оптимално подобряване на кожата, те следва да се комбинират с антиоксиданти, ретинол, ниацинамид и пептиди.

За да бъдат сигурни потребителите, че купуват продукт със съдържание на липиди, те следва да търсят следните имена върху опаковката на изделията – Серамид, завършващ на 1, 2, 3, 6 II, EOS, EOP, NG, NP, NS и AP.

Възможно е да бъдат идентифицирани и като химични елементи, които не са толкова лесни за разпознаване от обикновения клиент:

  • N-стеароил сфинганин
  • N-стеароил фитосфингозин
  • а-хидрокси-N-стеароилфитосфингозин
  • Капроил сфингозин
  • Цетил-PG хидроксиетил палмитамид
  • Хексадеканамид