Д-р Манджукова

Значението на бета-каротинът в грижата за кожата

Активните съставки в продуктите за красота имат специално предназначение – те са включвани от производителите за подобряване на определени състояния на кожата, като акне, стареене, неравномерен тен, запушени пори и др. Тези съставки се появяват в средствата за рутинна грижа, като почистващи препарати, овлажнители, серуми, маски за лице и слънцезащитни продукти – всички в различни дозирани форми и сила, в зависимост от проблема, който следва да бъде третиран. В последните две десетилетия, козметичната индустрия успя да постави на преден план елементи, които естествено се срещат в природата, даряващи организма и кожата в частност с неизмерими ползи.

Индивидите, търсещи нови и успешни формули няма как да не са попадали на средства, които включват бета-каротин – съставка, чиято слава започва да набира все по-голяма скорост и да бъде осъзнат избор за все по-голям брой потребители.

Бета-каротинът е член на съединенията, наричани каротеноиди, всички от които притежават антиоксидантни свойства и обикновено се срещат в богато оцветени зеленчуци и растения – моркови, домати, тикви, праскови, зеленолистни зеленчуци, батати. В природата са известни над 600 известни каротеноида, но бета-каротинът и ликопенът са едни от най-известните и използвани в козметиката. Веществото в неговата чиста изолирана форма е пурпурен кристал, който е чувствителен към светлина и високи температури и въпреки че е до голяма степен неразтворим във вода, може да се направи водоразтворим чрез добавяне към пропандиол или пентилен гликол.

Когато се погълне в организма или се нанесе локално, този каротеноид се превръща във витамин А, който е от огромно значение за поддържането на здрав и сияен вид.  Необходимо е да се допълни, че тяло преобразува толкова витамин А от бета-каротин, колкото му е необходимо.

Бета-каротинът е сред най-изследваните от науката компоненти заради мощния си оксидативен ефект, борбата му със свободните радикали, стимулирането на имунната система, противодействието на UV-лъчи и фотозастаряването. Освен всичко друго, той дарява кожата със:

Здравословен блясък

Бета-каротинът предотвратява преждевременното стареене на кожата, заради действието си като антиоксидант. Консумацията на адекватни нива на бета-каротин придава естествен блясък на кожата, като по този начин я прави по-привлекателна и красива. Прекомерният прием обаче трябва да се избягва, тъй като може да доведе до оцветяване на стъпалата на краката, дланите на ръцете, носа и дори бялата част на очите в тиквено жълто.

Намалява чувствителността към слънцето

Високите дози бета-каротин правят кожата по-малко чувствителна към слънцето. По този начин той е особено полезен за хора с еритропоетична протопорфирия, рядко генетично заболяване, което причинява болезнена чувствителност към ултравиолетовите лъчи, както и проблеми с черния дроб. Освен това каротеноидът увеличава повишава ефективността на слънцезащитния крем. Консумацията на около 90 до 180 млгр. бета-каротин може да осигури добра слънцезащита. Следователно храните, съдържащи съставката могат да подобрят ефективността на предпазващият от слънце лосион.  

Лечение на орална левкоплакия

Оралната левкоплакия е състояние, характеризиращо се с бели лезии в устата или езика, което е причинено от алкохол или тютюнопушене. Консумацията на бета-каротин намалява симптомите и риска от развитие на това състояние.

Лечение на склеродермия

Склеродермията е заболяване на съединителната тъкан, което се дължи на ниските нива на бета-каротин в кръвта и се характеризира с втвърдена кожа. Учените считат, че консумирането на храни, съдържащи този компонент, са подходящи за лечението на болестта.

Лечение на кожни заболявания

Бета-каротинът е ефективен при лечението на кожни състояния като суха кожа, екзема и псориазис. Витамин А, като мощен антиоксидант, участва в растежа и възстановяването на телесните тъкани и по този начин предпазва кожата от увреждане. Когато се прилага външно, той помага при лечение на язви, импетиго, циреи, карбункули и открити язви и премахва старчески петна. Също така ускорява заздравяването на кожни лезии, порязвания и рани.

Заздравява косъма и предотвратява пърхот

Бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото, който е необходим за растежа на всички клетки, включително и тези на косата. Дефицитът на витамин А може да причини суха, сърбяща и безжизнена коса, което от своя страна да доведе до образуване на пърхот. Консумацията на храни, богати на бета-каротин, могат да помогнат за предотвратяване на това състояние. Освен това изготвянето на адекватен и правилен хранителен режим, включващ оптимална дневна доза каротеноид насърчава здравината на косъма.

Тази чудотворна съставка намира своето приложение в продукти за застаряваща, суха и отпусната кожа, екзема и псориазис, както и в слънцезащитни изделия, почистващи кремове, хидратанти, афтършейв лосиони, използва се като оцветяващ агент в декоративната козметика и в продуктите за изкуствен тен. Дерматолозите разчитат на силно изразеното свойство на бета-каротинът да ускорява клетъчния обмен и да регенерира външния слой на кожата, което го прави особено полезен при състояния като увреждане на епитела.  

Като хранително вещество той може да бъде набавян безопасно от плодове и зеленчуци, но включването му във всекидневния диетичен режим като добавка каротенът не бива да бъде считан за безопасен или безвреден. Разумно е да се проведе консултация със специалист, преди да бъде включен редом с приемът на витамини. Експертите предупреждават, че прекомерният прием на бета-каротин може да доведе до жълто-оранжев пигмент на кожата, който изглежда подобен на жълтеница.