Д-р Манджукова

Значението на бензоил пероксида в лечението на акне

Тийнейджърските години (между 12 и 20) са период, който е изпълнен с множество предизвикателства и промени в човешкото тяло. Навлизането в пубертета обикновено е съпътствано от различни проблеми, някои от които засягат външния вид. Появата и развитието на акне е характерно състояние за този етап от живота, като най-често симптомите му са образуване на пъпки по лицето, гърба, раменете и гърдите. Акнето не представлява застрашаващо здравето състояние, но носи със себе си сериозен психологически дискомфорт.

Този често срещан проблем е резултат от запушване на космените фоликули (порите) с мъртви кожни клетки и себум (вещество, което произвеждат мастните жлези на фоликулите), което от своя страна създава благодатна среда за размножаване на кожната бактерия Propionibacterium acnes (P. acnes), която предизвиква възпаления и образуване на пъпки с бял връх, комедони, папули, нодули, а в по-сериозните случаи и кисти.

При повечето хора акнето обикновено изчезва, когато достигнат тридесетте си години, но някои от тях и в по-късен етап продължават да изпитват трудности с разрешаването на това състояние.  

Един от най-ефективните начини за лечението на акне е използването на бензоил пероксид, който представлява локално приложим медикамент, разпространен в различни форми – почистващи препарати, лосиони, кремове, гелове и тоноподобни разтвори.

Бензоил пероксидът е органичен пероксид, който действа като неспецифичен окислител или, казано с други думи, това е химично съединение, което чрез окислителна активност, оказвана върху кожата, спомага за лечение на акне. По структура той е подобен на водородния пероксид, което ще рече, че освобождава кислород в кожата, за да унищожи бактериите. В допълнение, бензоил пероксидът е и противовъзпалително и комедолитично средство, което означава, че едновременно действа за изчистване на порите и намаляване на възпалението по кожата.

Дерматологът от Ню Йорк Джесика Крант обобщава: „Бензоил пероксидът е толкова ефективен и надежден за третиране на акне, тъй като действа едновременно по няколко различни механизма. Той е едновременно антимикробно средство, убиващо бактерии и други организми, и ексфолиант, помагащ за отпушване на порите и внимателно отстраняване на повърхностния слой на кожата.“

Въпреки че се предписва за лечение на всички видове акне, бензоил пероксидът е особено полезен при пъпки с бял връх,  черни точки (комедони), папули и пустули. За тежките видове акне като нодули и кистозно акне, медикаментът сам по себе си може да не е достатъчен, въпреки че се наблюдават добри резултати от приложено лечение. В тези случаи е необходимо да се приемат и перорални антибиотици, предписани от специалист дерматолог.   

Процентът на съставката в продуктите, съдържащи бензоил пероксид, варира от 2,5 до 10%, но не е непременно процентът, върху който потребителите следва да се фокусират. Разбира се, с използването на продукт, съдържащ по-високи проценти от лекарството, се рискува раздразнение или изсушаване на кожата. Докато акнето при всеки човек е различно, като цяло дерматолозите съветват своите пациенти да се придържат към диапазона от 3 до 5 %.

В допълнение към тази широка гама проценти на активната съставка, бензоил пероксидът се предлага и в широк спектър от различни видове продукти. Той може да бъде намерен в почистващи препарати за лице, скрабове, маски, точкови процедури и различни видове кремове.

Бензоил пероксидът, подобно на много други лекарства срещу акне, може да причини сухота и лющене. Сухата кожа е най-честият страничен ефект, а най-добрият начин за избягването му е започването на медикамента с малки концентрации, позволявайки на кожата да свикне с формулата. Препоръчва се използването му през ден в продължение на седмица или две, като в допълнение може да се приложи и овлажнител за неутрализиране на силното му действие.

Освен това, бензоил пероксидът може да направи кожата по-чувствителна към слънцето, така че е важно използващите го да прилагат ежедневно слънцезащитен продукт.

Възможно е някои потребители да получат алергичен отговор от организма при използването на пероксида. Все пак е добре да се знае, че съществуват разлики между алергията към веществото и нормалните странични ефекти. Както вече беше споменато, бензоил пероксидът може да причини доста интензивна сухота, пилинг и лющене. Също така могат да се забележат зачервяване, парене и сърбеж веднага след прилагане на лекарството, което са нормални реакции на кожата.

Когато обаче се получи подуване, силно зачервяване, образуване на мехури или силно раздразнение на кожата, то тогава става дума за алергична реакция.

Търпението е добродетел и тази поговорка определено е съотносима за лечението на акне. Бензоил пероксидът, както всички подобни медикаменти, отнема време, за да подейства. Може да се наложи да отминат 8 до 10 седмици, понякога дори малко повече, преди да се забележи видимо подобрение на кожата. Колкото и да е изкушаващо, специалистите съветват да не се прилагат други лекарства в началото, както и да не се прилага по-често от указаното. По този начин могат да се увеличат възможностите за странични ефекти.