Д-р Манджукова

Знаем ли как да изберем правилния антиоксидант

Извън слънцезащитните продукти вероятно няма категория съставки, която да е по-обичана и препоръчвана от антиоксидантите. Високо ценени от дерматолозите именно заради своите способности да защитават и предпазват кожата от увреждане, антиоксидантите са универсално допълнение към всеки режим на грижа за кожата. Те  се борят срещу оксидативния стрес – отрицателната химическа реакция, която възниква при наличието на нестабилни атоми. Този процес води до увреждане на клетките и причинява преждевременни признаци на стареене.

Оксидативният стрес се причинява от свободни радикали, молекули, които имат един или повече липсващи електрони. Те, електроните, обикновено идват като чифт, следователно, когато един е сам, той е нестабилен и причинява увреждания, атакувайки здравите клетки, за да запълни своята липсваща част. Антиоксидантите могат да предотвратят и намалят щетите, като тяхната основна роля е да осигурят липсващият електрон и по този начин да стабилизират молекулата в обикновена и безвредна клетка. Антиоксидантите са от решаващо значение за контролирането на свободните радикали. Именно те гарантират поддържането на клетъчния баланс, подсилват бариерната функция и запазват клетките здрави и свежи.

Когато става въпрос за включването им в ежедневната рутина, потребителите трябва да знаят, че природата предлага разнообразна гама от натурални антиоксиданти. Въпреки че всички те технически изпълняват една и съща функция за защита на кожата от оксидативен стрес, смесването им с други съставки осигурява ползи за кожата.

Антиоксидантите могат да бъдат намерени естествено в растенията и храните, предимно плодове и зеленчуци, но присъстват и в някои видове ядки, пълнозърнести храни, месо и риба. Всеки различен антиоксидант има уникални предимства, които дават специфични резултати в грижата за кожата. Предимството за отдадените на грижата за кожата е да притежават познанието кой антиоксидант е най-подходящ за индивидуални нужди на външната бариера. Така потребителите могат да изберат ефективна рутинна грижа за кожата, която ще осигури видими резултати.

Витамин А (Ретинол)

Витамин А, известен още като  ретинол, е мощна антиоксидантна молекула,  която стимулира производството на нови клетки. Ретинолът насърчава производството на колаген и е установено, че видимо намалява бръчките, когато се използва локално. Намирането на формула с правилната концентрация на веществото, подходяща за индивидуалните потребности на кожата, може да се превърне в мисия невъзможна. Поради тази причина експертите съветват да се започне с продукт, който включва по-ниска концентрация. Ретинолът може да помогне за нормализиране на функционирането на клетката, защото има способността да открива дали тя произвежда твърде много себум или създава високи нива на меланин. Витамин А е отличен за мазна кожа и за хората, склонни към образуване на слънчеви петна, лунички, милиуми и пигментация по кожата.

Витамин Ц (L-аскорбинова киселина)

Витамин Ц (L-аскорбинова киселина) е един от най-известните антиоксиданти и предлага невероятни ползи, когато се прилага локално като част от рутинната грижа за кожата. Свойствата на витамин Ц са подходящи за всички типове кожа и са чудесен избор за средство, което да се употребява в борбата с признаците на стареене. Антиоксидантите в L-аскорбиновата киселина намаляват свободните радикали в кожните клетки, минимизирайки появата на тъмни петна, фини линии и бръчки.

Съставката помага постигането на сияен външен вид и може да се прилага както локално, така и перорално. Витамин Ц се предлага в редица форми, и като чист витамин Ц (L-аскорбинова киселина), и в производни форми, включително: магнезиев аскорбил фосфат, аскорбил-6-палмитат и дехидроаскорбинова киселина. Установено е, че L-аскорбиновата киселина се абсорбира най-ефективно, осигурявайки оптимални ползи за вашата кожа.

Витамин Е (Токотриеноли)

Токотриенолите, обикновено наричани витамин Е, са друг мощен антиоксидант и се намират в редица храни като слънчогледово масло, ядки и семена. Те имат репаративни и регенеративни свойства и са чудесно средство при леки изгаряния, хирургични белези, увреждания от слънцето и белези от акне. Токотриенолите са подходящи за всички типове кожа и за да разгърнат най-добрите си свойства, трябва да се използват като част от цялостната грижа за кожата.

Витамин B3 (Ниацинамид)

Антиоксидантът Витамин B3, известен още като ниацинамид, предоставя отлични възможности за подобряване видимото здраве на кожата. Водоразтворим витамин, ниацинамидът играе роля в поддържането на естествената защитна бариера на кожата, която е ключова за предотвратяване загубата на влага, избягване на дехидратиране и улеснява възстановяването на съществуващи кожни увреждания. Същевременно витамин В3 може да придаде на обвивката по-ярък и свеж вид, като е чудесен за хора с чувствителна кожа или нежелано зачервяване.

COQ10 (Коензим Q10)

CoQ10 е мастноразтворимо хиноново съединение, антиоксидантен щит за защита на кожата. Широко използван в продуктите за красота, Коензим Q10 насърчава равномерния тен, което го прави идеален за хора с комбиниран тип кожа. Съставката е защитна сила срещу факторите на околната среда, които могат да навредят на кожата, насърчава защитната бариера и я поддържа жизнена и здрава.

Флавоноиди

Флавоноидите са група от пигменти, които изграждат естествени растителни съединения, наречени полифеноли. Тези мощни антиоксиданти се намират в различни плодове, зеленчуци и растения като зелени ябълки и ягоди. Флавоноидите са ефективни в защитата на кожата от слънцето, както тази им защитна функция забавя признаците на стареене и също така може да попречи на някои видове рак на кожата. Те са антиоксидант, който е подходящ за всеки тип кожа.

Ресвератрол

Ресвератролът е известен като „молекулата на дълголетието” благодарение на впечатляващите си способности против стареене. Намира се в над 70 вида растения, включително грозде, горски плодове и червено вино. Като средство в грижата за кожата той предпазва от признаци на стареене, насърчава младия и стегнат изглед и  има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, които успокояват кожата и предпазват от инфекции В качеството си на антиоксидант той помага за подобряване на равномерността на тена, поради което се препоръчва на хора с комбинирана кожа.

Полифеноли

Полифенолите са съединения, които притежават противовъзпалителни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства за предотвратяване на фотоувреждане на кожата, предизвикано от ултравиолетовите лъчи. Действат и като противовъзпалително средство, успокояващо кожни раздразнения, а това им качество ги прави подходящи за хора с чувствителен тип кожа.

Глутатион

Глутатионът се използва предимно за изсветляване и озаряване на кожата. Ефективен при пигментни петна, тъмни кръгове около очите, както и за общо изсветляване на тена.

Ферулинова киселина

Феруловата киселина е мощен антиоксидант, който може се срещне в клетъчните стени на растения като пшеница, ориз, фъстъци, портокали и ябълки. Киселината няма способността да възстановява съществуващите щети, но за сметка на това осигурява мощен щит срещу продължаващото влошаване на клетките. Намалява признаците на стареене и може да засили ефектите на витамин Ц и витамин Е, когато се прилагат заедно. Феруловата киселина може да раздразни външната бариера, така че не е препоръчителна за хората с чувствителна кожа.

Флоретин

Произведен от ябълки и кора от корени на овощни дървета, флоретинът е антиоксидант, който неутрализира увреждащите свободни радикали и намалява неравномерния тен на кожата. Флоретинът е подходящ за хора, които са предразположени към слънчеви петна и е идеален за комбиниран до мазен тип кожа.