Д-р Манджукова

Златна терапия – процедурата на Клеопатра

Процедурата за подмладяване със златни нишки е техника, която се използва повече от 10 години в Европа, Азия  и САЩ. Известно е, че методът на грижа за кожата със злато е използван от японци, римляни и египтяни от древни времена, като се твърди, че именно Клеопатра се е подлагала на този вид терапия за здрава и стегната кожа. Златната терапия за лице е слабо болезнена, високоефективна техника за подобряване на външния вид на кожата. Може да се твърди, че от всички алтернативи, които стимулират производството на нов колаген за изглаждане на кожата и намаляване на бръчките, подходът със златни нишки трае най-дълъг период от време – до 10 години.

Предимствата на златната терапия не свършват до тук. Съществуват редица причини, поради които тя е препоръчвана за подмладяване на кожата, както на дамите, така и на силния пол, без да се определят възрастови граници.

  1. Намаляване на бръчки, фини линии, петна –

Чистата и стегната кожа, без бръчки и петна е заветна мечта на всяка една жена. Златото има способността да активира дейността на базовите клетки, което увеличава еластичността на кожата. По този начин се намаляват бръчките, фините линии, петна и белези, което от своя страна прави кожата да изглежда по-млада.

  1. Стимулира клетките на кожата –

Йоните, съдържащи се в златото, помагат за стимулиране на клетките, нервите и вените в тялото. Това води до подобрено кръвообращение, увеличаване на метаболизма и изкарване на токсините от кожата.

  1. Предотвратяване стареенето на кожата –

Сухотата води до преждевременно стареене на кожата. Използването на злато намалява сухотата и помага за увеличаване на метаболизма.

  1. Намаляване на тъмните пигментни петна –

Едно от свойствата, които има златото, когато взаимодейства с кожата, е да облекчи и намали тъмния тен на кожата. Тъй като в началото споменахме за използването на златото от Клеопатра, следва да се знае, че всяка вечер тя е използвала златна маска лице, за да подобри тена си и да запази кожата си бяла, млада и блестяща.

  1. Забавя изчерпването на колагена –

Колагенът е белтък, произвеждан от организма ни и главен компонент на сухожилията, хрущялите, ставните връзки, зъбите и костите, от структурата на сухожилията, вещество, което поддържа тялото гъвкаво. Наред с това, той е отговорен за осигуряването на гладка кожа и блестяща коса. По принцип нивото на колаген в тялото започва да се изчерпва от 25-годишна възраст и тогава се забелязват първите промени в кожата. Грижата за кожата със злато забавя изчерпването на нивото на колаген в клетките на кожата.

  1. Лекува увреждания от слънцето –

Меланинът – вещество, което придава цвят на кожата – е причина за потъмняване на кожата при излагане на слънчева светлина. Същевременно, свръхпроизводството на меланин, провокирано от ултравиолетовите лъчи, води до някои заболявания като хиперпигментация – тъмни петна по лицето и други места по тялото. Производството на меланин в тялото може да бъде намалено чрез златна терапия.

  1. Лекува алергии –

Египтяните вярвали, че златото има лечебни свойства, които помагат за лечението на различни болести. Антиоксидантните свойства на златото увеличават кръвообращението, което от своя страна спомага за намаляване на кожни алергии и акне.

  1. Лекува рани и възпаления –

Златото има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които помагат на кислорода да влезе в кожата за обновяване на клетките. По този начин то помага при лечението на рани и различни възпаления на кожата

  1. Повишава еластичността на кожата –

Когато еластичността на кожата намалява, тя започва да се отпуска и се появяват бръчки. Използването на злато намалява разграждането на еластина и възстановява еластичността на тъканите. Това му свойство предпазва кожата от отпускане и увисване, като същевременно я прави изпъната и тонизирана.

  1. Придава блясък

Златото помага за подобряване на кръвообращението, което от своя страна води до хидратиране и поддържане на оптимално ниво на влажност.  Малките частици злато се абсорбират в кожата и  ѝ придават бляскав вид.

Златото е единственият метал, който влияе добре на кожата и не причинява алергии. Самата процедура наподобява инжектиране на мезоконци с лифтинг ефект, като под кожата с много тънка игла се въвеждат златни нишки. С течение на времето нишките се разграждат в организма, като го стимулират да образува колаген и да създава мрежа от малки, нови кръвоносни съдове, които дават на кожата нова еластичност и блясък. Видимите ефекти от процедурата се забелязват до няколко дни след поставянето на нишките, но най-добрите резултати се забелязват 5-6 месеца по-късно, когато златните нишки са изпълнили предназначението си и са придали ново и по-младо излъчване на лицето. Препоръчвам процедурата да се извършва в медицински или дерматологични центрове, в които специалистите имат натрупан опит и ще гарантират правилно инжектиране на златните нишки, както и използването на маркови и качествени продукти.