Д-р Манджукова

Зима 2021 – допълнително хидратиране на кожата

Продължителният зимен сезон поставя кожата пред множество изпитания. Ниските температури и пронизващият студен вятър налагат промени не само в начина на обличане, но и в рутинната грижа за кожата, тъй като тя се нуждае от повече влага и защита. Атмосферните условия определено изсушават външната обвивка, правят я уязвима и податлива към различни проблемни състояния.  

Именно поради тази причина поддържането на необходимите нива на хидратация е от изключително значение особено през този период на годината (а и през останалото време). Известен факт е, че след падането на температурите, пиенето на чаша вода е последното нещо, което хрумва на хората. Въпреки приемът на големи количества топли напитки през зимата, те не са достатъчни, за да поддържат тялото хидратирано. Липсата на вода в организма пък оказва влияние върху цялостния вид на кожата – нейната текстура, гладкост и еластичност.

Освен това през този сезон имунната система отслабва, което излага организма пред риск от редица заболявания, някои от тях индиректно влияещи на епидермалната обвивка. Точно за това е наистина важно индивидите да се погрижат за цялостната хидратация на организма си през това време от годината.

През зимата желанието за вода намалява с приблизително 40%. Причината е, че кръвоносните съдове се свиват, когато тялото е студено и по този начин се предотвратява притокът на кръв към крайниците. В резултат на това човешкото тяло привлича повече кръв към вътрешността на организма, от което следва, че хората не чувстват жажда, а тялото не съхранява достатъчно количества вода. Освен това, носенето на допълнителни дрехи и загубата на дихателна течност също могат да доведа до екстремно ниски нива на хидратация.

Тези научнодоказани медицински факти неминуемо дават своето отражение и върху здравето на кожата. Намаляването на циркулацията на кръв води до уплътняване на липидите по кожата и занижени нива на себум, което от своя страна прави поддържането на влага изключително трудно.

Най-добрият подход по отношение на рутинната грижа за кожата е насочване на фокуса върху хидратиращи продукти и овлажняващи формули, които увеличават съдържанието на вода и предотвратяват нейната загуба. От значение е избягването на продукти с наличието на голям процент глицерин, тъй като този компонент може да абсорбира и отнеме твърде много влага и себум от повърхността на кожата, което допълнително влошава сухотата.

Спазването на няколко стъпки през зимните месеци би подобрило хидратацията на кожата и би възвърнало позагубения ѝ блясък.

  1. На първо място, в ежедневната програма задължително трябва да се предвиди нежно почистване, което премахва изцяло мръсотията, грима и токсините. Препоръчително е да се потърсят хидратиращи почистващи лосиони с богато съдържание на подсилващи и запечатващи влагата съставки. Подходящи са непредизвикващи дразнене препарати, които същевременно проникват дълбоко в по-долните слоеве – растителни масла като ший и макадамия, без да лишава кожата от основните и естествени липиди. За премахване на мъртвите клетки и ускоряване на клетъчния оборот може да се нанася специална маска поне веднъж седмично. Маските с розова глина и алое, въглен и прах от топаз или мед дават отлични почистващи резултати.
  2. Мъглата за лице е често пренебрегвана, но тя наистина усилва влагата и спомага за проникването и разпространението на продукта. Добре формулираната мъгла може да може да се използва през целия ден. Хидрозолите са чисти разтвори на водна основа, създадени при дестилация на етерични масла с пара. Чрез този процес се създава мощна, но фина форма за подхранване, която може да се прилага директно върху кожата, за разлика от повечето чисти етерични масла. Хидратиращата мъгла за лице от розов цвят е идеална за кожа, която страда от сухота и изисква допълнително овлажняване.
  3. Обикновено серумите са продукти, изградени на водна основа и доставят съставки в по-дълбоките слоеве на кожата. Наслояването на серуми с овлажнител, който също съдържа подходящи съставки и ключови антиоксиданти, помага за увеличаване на хидратацията на кожата. Серумите свързват водата в епидермиса и ограничават загубата на влага. Тук експертите препоръчват формули със специфична липозомна система, която позволява на активните съставки да проникнат в дълбочина, осигурявайки оптимална хидратация и росен блясък.
  4. Сухият въздух, който идва от климатик или радиатор, може да причини значителна загуба на влага през нощта. Няколко капки антиоксидантно масло в допълнение към серума за лице успяват да „заключат“ влагата и да доставят антиоксиданти и подхранващи растителни масла по време на сън. Подхранващите съставки действат през нощта и оставят кожата мека и гладка, без усещане за омазняване, като подходящи за това са – арганово, кокосово, шипково масло или масло от семки на грозде.
  5. Овлажнителите с добър баланс между регенеративни есенциални мастни киселини и растителни восъци помагат за запазване на влагата в кожата и са чудесен финал за зимната грижа за кожата. В последните години популярност набират средствата с макадамия, морковено семе, шипка и CoQ10 за успокояване и хидратиране на сухата кожа.

Ключът към повишаването на нивата на хидратация не е само в продуктите, които се използват ежедневно, но и в начина, по който се прилагат. Например, веднага след душ е най-доброто време за нанасяне на овлажнител за тяло, докато кожата е все още влажна. Редовното изчистване с четка на сухо преди душ и прилагането на няколко капки масло от жожоба или семена от грозде върху четката, стимулира и хидратира кожата. Прекалено дългите и горещи душове намаляват нивата на влага, така че е редно да бъдат избягвани. Дехидратираното състояние на организма може лесно да бъде коригирано чрез увеличаване на приема на вода, което от своя страна увеличава хидратацията в роговия слой на кожата. Пиенето на достатъчно течности през целия ден, както и богати на вода плодове и зеленчуци и незаменими мастни киселини са от голямо значение в по-хладните месеци.