Д-р Манджукова

Зимата и гримът

Зимата е сезон, който оказва силно въздействие върху целия организъм, като най-видим е ефектът от ниските температури и студеното време върху кожата. За разлика от летните горещини, които замърсяват и омазняват прекомерно, сковаващите студове правят точно обратното – дехидратират, изсушават и възпаляват. И за всеки отдаден на грижата за външния си вид става ясно, че трябва да промени чувствително своя всекидневен режим, за да не изпадне в състояния, които в последствие ще изискват много повече усилия за подобряване и възстановяване. Набавянето на повече овлажняващи продукти, използването на успокояващи средства и добавянето на по-силни ексфолианти за премахване на мъртвите клетки са основата, която е важна за здравия вид на кожата през този сезон.

Наред с това, всяка стилна и постигнала сияен вид дама, знае, че трябва да потърси промяна не само в хидратиращите кремове, но и в подчертаващите красотата ѝ гримове. Студеният и сух въздух може да започне да рони и отлюспва фон дьо тена от кожата, смразяващият вятър да доведе до напукване на устните, а снеговалежите да размажат целия грим върху лицето. Ето защо е необходимо да се подходи разумно, като се използват подходящите за сезона стъпки и средства.

Прилагане на маска за лице

Особено в дните със силен снеговалеж, когато се налага излизане навън, е твърде вероятно гримът да се разтече. За да се предотврати размазването му и наравно с това да се избегне изушаването и люспенето на кожата, е подходящо да се прилага кремообразна овлажняваща маска, обогатена с подхранващи съставки, които осигуряват интензивна и дълбока хидратация. Препоръчва се използването ѝ веднъж седмично, вечер, за пет до 15 минути, като след третия или четвъртия път може да се регулира честотата на нанасянето ѝ (веднъж на 10 дни или на две седмици). Този подход със сигурност ще помогне за запазване на влагата върху най-незащитената част – лицето, което на свой ред ще улесни нанасянето на грим.

Промяна на фон дьо тена

По време на зимата е препоръчително да се избере основа (фон дьо тен), която е поне с един нюанс по-лека, от тази, която се използва през лятото. За да се избегне отлюспването и роненето на фон дьо тена, е добре да се употребява продукт, който е некомедогенен, изглежда естествен, позволява на кожата да диша, не запушва порите и издържа непокътнат на лицето в продължение на целия ден. Препоръчително е да се избере хидратираща формула, която съдържа овлажняващи съставки като глицерин, тъй като през зимата кожата обикновено е по-суха.

Нанасяне на овлажнител

Наред с всички съвети за поставяне на грим през зимата, може би най-важният е свързан с овлажняването на кожата. По време на ледените зимни месеци е препоръчително да се избере овлажнител, който отговаря перфектно на нуждите на кожата и я хидратира по начин, който няма да позволи лесно изпаряване на влагата. Овлажняването през нощта и няколко минути преди нанасянето на фон дьо тен сутрин гарантира, че влагата е „заключена“ в кожата.

Използване на правилният почистващ препарат

Използването на твърде силни препарати през зимата могат да раздразнят, зачервят и възпалят обвивката. В такъв случай изборът на подходящо почистващо средство трябва да е съобразен според типа на кожата, а правилният продукт със сигурност ще позволи пълното премахване на грим, мръсотия, излишен себум и токсини.

Избор на бронзиращ крем, руж и хайлайтър

Зимата е сезонът, през който модерната жена има възможност да съсредоточи вниманието си върху кремообразните продукти. Те се нанасят с пръсти или с четки за грим. Бронзиращият крем е добре да се нанася по кухините на бузите, линията на косата (над челото), отстрани на носа и надолу по деколтето. Ружът трябва да се поставя върху скулите, докато хайлайтърът се нанася върху моста на носа, над горната устна и между веждите. Кремообразните продукти са ключът към идеалния вид през зимата, тъй като тези на основата на пудра може да започнат да се отлюспват при студено време.

Задължително поставяне на слънцезащитен продукт

Поддържането на здрава и сияйна кожа е силно обвързано с използването на подходящ слънцезащитен продукт през цялата година. Особено валидно е това правило през онези зимни дни, в които слънцето се отразява в снега и може да доведе до трайни увреждания. Именно затова всеки, държащ на здравето на кожата си потребител, трябва ежедневно да прилага предпазващ продукт със защитен фактор над 30.  

Против изсъхнали и напукани устни

Съвсем нормално е през зимата устните да се нуждаят от много повече хидратация в сравнение с останалата кожа по лицето, тъй като те не са снабдени с мастни жлези. Поради тази причина, ако не се използва адекватно средство за овлажняването и защитата им, те се напукват и в по-тежки случаи – кървят.  За предпазване от тази ситуации е препоръчително ексфолиране, което премахва мъртвата, суха кожа и спомага за подобряване на тонуса и текстурата. След това е необходимо да се нанесе балсам за устни със слънцезащитен фактор, който ще се погрижи едновременно и за хидратирането, и за предпазването от ултравиолетовите лъчи.

Добавяне на цвят на устните

За финал е добре да се приложи силно хидратиращо и добре пигментирано червило. Препоръчително е да се използва продукт, който осигурява здравословен, удобен и равномерен багрилен цвят на устните.