Д-р Манджукова

Здравословното хранене – път към красивата кожа

Повечето от нас имат поне базови познания за полезната и здравословна храна, като именно на тази ни осведоменост се базира изборът ни в магазина за хранителни продукти. Наясно сме, че т. нар. джънк фууд не е здравословен и не осигурява необходимите вещества за подхранване на организма ни. Напротив – честото прибягване до бързо хранене играе негативна роля за здравето на организма ни, натоварва сърдечната дейност, както и други важни вътрешни органи – стомах, панкреас, черен дроб, черва и др. Функционирането на вътрешните органи дава своето отражение върху кожата и ето защо клишето „Ние сме това, което ядем“ се оказва съвсем вярно.

Независимо дали сме крайно отдадени на здравословния начин на живот или полагаме рутинна грижа за външния си вид, следва да знаем, че по един или друг начин хранителният режим е от изключително важно значение за здравето и външния ни вид. Например, прекалено мазните ястия като пица или бургери водят до активизиране дейността на мастните жлези, в резултат на което се появяват акнеични лезии; млечните продукти, както и някои плодове, могат да доведат до съответната реакция на кожата и тялото и лицето ни да се покрият от дразнещи и сърбящи лезии.

За да подобрим начина си на живот, можем да научим кои видове храни оказват благотворно влияние върху организма ни, както и кои от тях са виновни за появавата на някои притеснителни кожни състояния. Все пак, нека се има предвид, че някои хора са по-чувствителни към определени съставки, а всеки индивидуален организъм преработва и усвоява храната по свой собствен начин.

Отрицателно влияние:

Нека първо да започнем с лошите новини. А те са лоши, именно защото някои от предпочитаните ястия не оказват никак добро влияние върху организма, съответно кожата ни. Пържените храни и тези, с големи количества захар, не са съвсем подходящи за външния ни вид. Освен натрупването на излишни калории и повишаване нивата на холестерола, пържените картофи, сладоледи, сандвичи, шоколадови десерти оказват неблагоприятно действие върху здравето ни. Ако можем да бъдем и по-конкретни – млечните продукти и храни с висок гликемичен индекс (като захар и нишесте) въздействат пряко и допринасят за появата на акне.

Положително влияние:

Добрата новина е, че все пак списъкът със здравословни храни е достатъчно дълъг, като те могат да изиграят съществена роля за подобряване и тонизиране на кожата ни.  Храните, богати на витамини, минерали, мастни киселини и аминокиселини, са особено полезни за здравето на кожата и могат да помогнат за привеждането ѝ в сияен и бляскав вид. А това е нещо, което би ни накарало да се чувстваме значително по-комфорно и би повлияло на самочувствието ни.

Храни, които оказват своето положително въздействие към вида ни, са плодовете и зеленчуците, съдържащи витамини като А и С, антиоксиданти, намаляващи вредните ефекти от прекомерното излагане на слънце и ултравиолетови лъчи. Други съставки, като Омега-3 мастни киселини, имат противовъзпалителни ефекти и също могат да защитят кожата.

За щастие разнообразието от продукти, които оказват положително въздействие върху кожата, е твърде голямо и позволява съставянето на здравословен хранителен режим. Младата, гладка и изпъната кожа изисква подготвена здравословна стратегия, която следва да включва:

Хидратиране – поемането на големи количества вода помага за оптималното хидратиране на кожата. Същевременно, препоръчително е да се избягват газирани напитки и течности с голямо съдържание на захар.

Избягване на преработени храни. Нека насочим вниманието си към храни богати на фибри и към добре познатата формула, включваща пресни плодове и зеленчуци. Избягвайте пакетирани храни, които вероятно съдържат изкуствени съставки и консерванти за удължаване срока за годност.

Намаляване на захарта и млечните продукти. Въпреки че част от проучванията не установяват пряка връзка между акне и консумацията на рафинирани въглехидрати, все пак следва да е ясно, че намаляване приема на захарни изделия значително понижава риска от поява на пъпки.  Замяната на рафинираните „бели“ храни (обработени захари, брашна) с пълнозърнести хранителни съставки оказва положителен ефект върху кожата като редуцира обривите и бръчките.

Последните проучвания показват, че прекомерната употреба на млечни продукти увеличава възпалителните процеси  в организма, което веднага се отразява и върху нашата кожа, причинявайки образуването на гнойни пъпки и зачервявания. Хормоналните нива в млякото повишават производството на себум в организма, от своя страна води до поява на акне. Темата за приема на млечни продукти е силно противоречива, тъй като погледнато от друг ъгъл, те оказват положителен ефект върху организма, доставяйки необходимите му протеини, калций, магнезий и витамини.

Кожата е пряко отражение на това, което се случва в тялото, така че това, което се поставя в устата, е толкова важно, колкото и това, което се поставя върху кожата като козметика. Храната се смила в глюкоза, аминокиселини, мастни киселини, витамини и минерали, които тялото използва за оцеляване, поддържане и възстановяване на тъканите. Съсредоточете усилията си върху разнообразни и питателни ястия, които видимо се отразяват добре на тялото, защото, в крайна сметка те рефлектират и върху облика на кожата.