Д-р Манджукова

Нощна маска за лице

Пълноценният сън през нощта е от решаващо значение за цялостното здраве и благосъстояние, като заедно с това спомага за свежия и отпочинал външен вид. Научно доказано е, че човешката кожа почива и се възстановява, по време на почивка. Без излагане на ултравиолетово лъчение и без свиване на динамични мускули на лицето, това е най-доброто време от денонощието за външната обвивка.

Д-р Анна Персо, експерт по съня и главен изпълнителен директор на ThisWorks , марка продукти за красота и уелнес, е напълно съгласна с горното твърдение „Всяка нощ кожата преминава в режим на обновяване, което означава, че премахва токсините, възстановява уврежданията на клетките и ДНК, причинени от околната среда, заменя стареещите клетки и създава нови. Ето защо след качествен сън кожата изглежда свежа, млада и сияйна.“ Специалистът добавя, че възрастните хора се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ.

Важно е да се отбележи, че клетъчният оборот и производството на колаген се увеличават вечер, което помага на кожата да се чувства по-стегната и да се усеща по-гладка на допир. Както показват редица изследвания, производството на колаген намалява с възрастта. Именно поради тази причина е от изключително значение вечерната рутина, която подпомага основната функция на организма за възстановяване.

Един от вариантите е нощната маска за лице, наричани още маски за сън или нощен пакет за лице – продукти за рутинна грижа, които в наши дни набират висока популярност.

Маските за сън са продукти за красота, които се прилагат като последна стъпка от рутинната грижа за кожата преди заспиване. Те са формулирани малко по-плътно и оклузивно, така че да стоят на кожата през нощта, образувайки защитен, овлажняващ слой. Необходимо е да се знае, че този вид маски не са необходимост, а по-скоро допълнителна стъпка в грижа за външния вид, която дарява кожата с хидратация и влага.

Маските за сън служат главно като интензивен хидрататор и овлажнител, който помага за извличането на допълнителни ползи за рутинната грижа. Тъй като образуват дебел защитен слой върху кожата, те имат свойството да запечатват хидратацията, натрупана от нанесените преди това продукти. По този начин маската оставя кожата на сутринта свежа и заредена.

Хората, които страдат от суха и лющеща се кожа и онези които използват тежки съставки като ретиноиди и бензоил пероксид за лечение на акне, ще останат изключително доволни от ползите, с които допринася този козметичен продукт. Използването на нощния пакет за лице определено може да намали сухотата, както и да възстанови естествената бодрост и мекота на кожата.

При потребители с чувствителен тип кожа, може да потърсят маска за сън с допълнителни лечебни и успокояващи ползи. Съставките, на които трябва да обърнат внимание са центела азиатика, прополис и производни на овес. Установено е, че тези съставки помагат за успокояване на раздразнената или възпалена кожа.

Друго предимство на маските за лице за една нощ е техният ексфолиращ ефект. Този тип маска за сън използват алфа-хидрокси киселини или химически ексфолианти, а използването им е наистина удобен начин за почистване на лицето от наслоилите се замърсявания и токсини. Ако кожата не понася добре химическите ексфолианти, тя може да се възползва от подобен продукт – маска за сън с ексфолиращи предимства. Тези изделия позволяват поставянето им върху предварително нанесен слой овлажнител, който съдейства за буфериране на ексфолиращата съставка и щади кожата с нежен ефект за възстановяване.

Повечето от отдадените на грижата за външния вид използват маските за една нощ веднъж или два пъти седмично. Поставянето им върху лицето е просто и наподобява нанасянето на обикновен хидратиращ крем – на сутринта, след събуждане се отмиват с хладка вода, за да се разкрие възстановена, ярка и гладка кожа. Въпреки че е последната стъпка от нощната рутина, не бива да се забравя, че се прилага върху чиста кожа с измити и подсушени ръце. Изчакването до около 30 минути преди лягане предотвратява оцветяване на калъфката на възглавницата, но за всеки случай може да се положи и чиста кърпа, за да намали притеснението от изцапване на спалното бельо.

В края на деня маските са отличен начин за допълнително овлажняване на кожата; изделия, които добавят допълнителен слой хидратация и влага към вечерната рутина.