Д-р Манджукова

За по-красиви крака през лятото

Лятото вече е в разгара си, топлите и слънчеви дни преобладават, а заедно с тях и летните и свободни дрехи и обувки. Основните грижи, които се полагат за лицето и тялото не бива да изместват фокуса от краката и ходилата. Сезонът предполага носенето на отворени обувки и сандали, а плажът мястото, на което краката са свободни и открити. И кога, ако не сега, е времето да ги представим в най-добра светлина.

Подутите и загрубели ходила са една от големите грижи, които се появяват през лятото. Високите токчета допринасят за елегантността, но не винаги са свързани с комфорта, а често създават и проблеми, въпреки привързаността към тях; сандалите отпускат крака, носят се свободно, но от своя страна краката са изложени на външните влияния на заобикалящата среда и също могат да доведат до някои недотам приятни състояния.

За да се чувствате комфортно в летните си обувки, и с цел да бъдат избегнати моментите на неудобство от грубите и подути крака, следвайте посочените по-долу леки и не отнемащи много от времето стъпки:

  1. Ексфолирайте

Премахнете излишният натрупан слой от мъртви клетки. Те правят краката груби, а с течение на времето допринасят за нацепването на кожата и образуването на инфекции. Пътят към меката и гладка кожа в тази част на тялото е чрез отстраняването на образувалите се твърди наслагвания. Подходящо е използването на пемза или пила, която ще подготвят ходилата за нанасяне на овлажнител и хидратиращ крем.

  1. Хидратирайте и овлажнявайте

С напредването на възрастта кожата на краката ни губи естествената си влага, оставяйки ги сухи и напукани. Да, овлажняването на краката ежедневно ги подхранва. В подкрепа на това твърдение, следва да се спомене, че краката събират достатъчно мърсотия, която се наслагва и когато са сухи и напукани рискът от инфекции значително се увеличава. Поддържането им хидратирани, на първо място би предотвратило образуването на пукнатини.

  1. Погрижете се за ноктите на краката

 Жълтите и груби нокти на краката обикновено се получават при използването на силни и тъмни цветове лак. Не е изключено това да се дължи на развито гъбично заболяване. Поради тази причина консултацията с дерматолог би била полезен ход, при всички положения. Оформените и чисти нокти са един от най-важните ходове за отлично изглеждащи крака, без да се усеща дискомфорт и да се налага да бъдат скрити в затворени обувки.

  1. Оформете ноктите и поставете лак

Към този етап трябва да се подходи разумно и прецизно, тъй като поставянето на педикюр може да доведе до множество проблеми. Ако оборудването в салона за педикюр не е напълно дезинфекцирано, то става проводник за предаването на гъбички по ноктите и бактериални инфекции. Необходимо е да се ползва дезинфектант за болнични инструменти. Добре оформените нокти, придружени с поставянето на лак, определено ще направи краката елегантни и подсилващи красивия им външен вид.

  1. Да се справим с изпотените крака

Носенето на чорапи или чорапогащници в топлите и знойни дни вещае изпотяване на ходилата. За да се поддържа циркулацията на въздух и с цел да се намали риска от гъбична инфекция е препоръчително да се избягва продължителното носене на чорапи в горещините. След фитнес и прекаран ден на басейн е задължително да се измият краката със сапун и да се подсушат внимателно.

  1. Подберете подходящите обувки

Изборът на обувки, които хем подхождат на стила ни на обличане, хем осигуряват спокойствието и комфорта на ходилата е от изключително значение. Обувките в токчета изморяват и натоварват ходилото и често водят до образуването на мазоли. Това, от своя страна предизвиква негативни реакции и понижава самочувствието, когато настъпи време за плаж. Освен това, значително се увеличава времето за грижа върху наранените и груби ходила. За дълго и продължително ходене е препоръчително използването на сандали или дишащи и леки маратонки. Те няма да натоварят краката и същевременно няма да доведат до така нежеланото обилно изпотяване.

  1. Носете чорапи у дома

Носенето на чорапи у дома ще предпази ходилата от постоянното триене срещу подови настилки, което всъщност прави кожата на краката твърда и груба. Положете крем за хидратиране и омекотяване, а след това изберете чорапи с дебело дъно за удобство при стъпване.