Д-р Манджукова

За красивите и нежни ръце

„Ръцете ми изглеждат стари и набръчкани.” Това оплакване може да бъде чуто от много  жени по повод тяхната кожа в областта на ръцете. Известен факт е, че първите признаци на стареене се забелязват именно в тази зона, тъй като кожата там е по-податлива на капризите на времето, отколкото тази на лицето. Всъщност има ли човек, който не би искал да има меките, гладки, без обособени линии ръце, които се виждат в реклами за лосиони за кожа и бижута? Да, но вместо това, с напредването на възрастта, виждат изпъкнали сини вени по повърхността, мрежа от линии, каращи тази част от тялото да изглежда по-стара в сравнение с останалата външност.

Слънчевата светлина, пронизващият студ, замърсената околна среда, всекидневните действия, които извършваме с тях, както и процесът на естественото стареене допринасят за образуването на пигментни петна, изпъкнали вени, загубата на обем и мастна тъкан. Тези естествени процеси са неизбежни, тъй като горните крайници на човека са изложени на постоянен показ и следите на времето най-ясно се отпечатват върху тях. И с основание хората се притесняват от начина, по който изглеждат ръцете им. Често прибягват до закупуването на козметика, която в голяма част от случаите разочарова или приготвят кремове в домашни условия, които обикновено не оказват дълготраен ефект. Но в наши дни има толкова много нови процедури за ръцете, които успяват да заздравят кожата и да ѝ дадат онзи желан младежки вид.

Използване на кремове, богати на Ретинол А, Алое Вера, кокосово масло спомагат за намаляване на процеса на стареене на кожата. Ретинолът стимулира производството на колаген, което от своя страна спомага кожата да стане по-еластична, по-гладка и по-здрава. Доказано е, че оказва влияние върху зачервената кожа, спомага за избледняването на пигментните петна по нея. Използването на продукти, изработени с основа Ретинол А са препоръчителни за суха и набръчкана кожа.

Химическият пилинг се предлага за груба и твърда кожа на ръцете, в случаите на образувани върху нея белези, мазоли или засегнати от ултравиолетови лъчи места. Чрез нанасяне и прилагането на органични киселини се цели премахването на горния слой мъртви клетки и израстването на здрава и стегната кожа. Химичският пилинг стимулира израстването на нова кожа и намалява фините линии, бръчки, петна.

Склеротерапията е разработена през 20-те години на миналия век, но въпреки това се все още се използва като мини-инвазивно средство за намаляване на видими капиляри и разширени вени. По време на процедурата се инжектира склерозиращ разтвор във вената чрез микроигла. Малките игли обикновено причиняват много малко болка. Подкожно въведеният разтвор кара вената да избледнява, след това постепенно да изчезне.

Микродермабразиото представлява изстрелване на малки кристалчета от специален уред  под налягане към кожата и премахване на най-горния слой от нея. Всъщност при самата процедура се цели ексфолиране на увредената кожа и повърхностно полиране, което стимулира израстването на ново, гладко и здраво покритие.  Микродермабразиото отстранява старееща кожа и пигментни петна , като резултатите са видими още след първата процедура.

Фракционен лазерен метод – високо специализирана терапия за подмладяване на кожата, който се бори със симптомите на стареене и същевременно третира появата на открити пори, фини линии, увреждане от слънцето и пигментация. Фракционният лазер е прецизен инструмент, използван за малки зони на кожата, като околните области остават недокоснати. Лазерният импулс създава малки депресии през горните слоеве, след което задейства естествените лечебни процеси на тялото, така че от ръбовете на микроскопичната депресия да се развива нова, здрава кожна тъкан. Резултатът от това лечение е свежа, здрава, гладка кожна тъкан. Методът е подходящ за премахване на петна и фини линии, както и увредена от слънцето кожа.

Лазернa терапия – използва се за лечение на петна, тънки линии, бръчки, обезцветяване и други несъвършенства на кожата по ръцете. По време на процедурата с лазер, през кожата преминава контролирано насочен лъч с висока интензивност на светлина. По този начин горният слой на епидермиса се уврежда и се подготвя за смяна с нова и здрава кожа, която изглежда по-млада и гладка.

Дермални филъри за ръце – подходящи за за премахване на изпъкнали, видими кръвоносни съдове. Инжектират се под кожата, за да се допълни обемът ѝ, като в същото време осигуряват хидратацията, еластичността и обмена на веществата в третираните области.  Дермалните филъри заздравяват плътността на кожата, по начин, по който скриват изпъкналите сухожилия и вени. Богатите на хиалуронова киселина филъри осигуряват незабавно, трайно, дълготрайно подмладяване на стареещите ръце.

Кожата на ръцете изисква ежедневна грижа, особено внимание и осигуряване на необходимите ѝ вещества, за да изглежда изпъната, хидратирана и млада. Използването на ръкавици при почистване на дома, както и за работа в градината; предпазването със слънцезащитен крем; избягване на измиването на ръцете с твърде студена или твърде гореща вода, са част от превантивните мерки, които запазват кожата по-дълго в желаният от нас вид – мека, гладка, еластична.

Изборът на процедура за подмладяване на кожата на ръцете следва да е изцяло  съгласуван със специалист-дерматолог и да се извършва в специализиран център, а не в домашни условия.