Д-р Манджукова

Защо се появява Херпес симплекс

Херпес симплекс е инфекция на устата, известна като лабиален херпес симплекс (а по нашите ширини и като „стресница“), е често срещано, повтарящо се състояние на кожата, свързано с инфекция от вируса на херпес симплекс (ХСВ). Лабиалният херпес обикновено се появява като малки мехури или рани около устата и носа, въпреки че инфекцията може да се развие и прояви почти навсякъде по тялото. Съществен момент при този вид вирус е, че образуванията се завръщат периодично на същите места.

Инфекциите с ХСВ са изключително заразни и се разпространяват чрез директен контакт с кожните лезии. Съществуват 2 вида ХСВ:

  • Вирус херпес симплекс тип 1 – при този тип лезиите се появяват обикновено около устата, устните, носа или лицето.
  • Вирус херпес симплекс тип 2 – инфекциите включват гениталиите и задните части. Въпреки това, вторият тип на вируса може да порази устата, носа и т.н.

И двата варианта на вируса произвеждат 2 вида инфекции: първични и повтарящи се. Като цяло херпес симплекс вирусът е толкова заразен, че обхваща по-голямата част от населението на планетата. Счита се, че около 80 % от популацията е носител на херпесният симплекс вирус, но едва около 20 % от заразените развиват видими мехури или рани. Инкубационният период (времето между контакта с вируса и появата на симптомите) е между 2 и 12 дни, а раните на първична инфекция траят около 1-3 седмици. Раните се лекуват напълно и рядко оставят белези. Друг съществен и съпътстващ появата на вируса момент, е появата на температура, треска, умора, мускулни болки и раздразнителност и въпреки отшумяване на споменатите симптоми, вирусът остава в тялото в положение на покой в нервните клетки до следващото му активизиране и проявление. Определени фактори оказват влияние до събуждането на ХСВ, активиране и ново проявление върху кожата. Този тип повтарящи се инфекции може да се развиват твърде често (на всеки няколко седмици) или да не са завърнат никога повече. Рецидивните инфекции обикновено са по-леки от първичните и се проявяват на същото място.

Редица фактори оказват влияние за повторното образуване на херпес на устните, като най-значимият от тях е заслабената имунна система. Падането на имунитета е основен провокиращ фактор, който активизира появата на мехурчета и рани в областта на лицето. Летният сезон и незащитената от ултравиолетови лъчи кожа също може да отключат и активизират ХСВ 1. Наранявания и порязвания, хормонални промени (при бременност и месечен цикъл), настинки и стресови състояния са други често срещани причини за появата на образуванията на херпесния вирус.

Характерно при ХСВ е първият досег с него да се случи в ранна възраст, чрез контакт с приятел или член на семейството, който вече е заразен. Инфекцията може да се получи и разпространи и в по-късен етап от живота чрез целуване, споделяне на съдове за ядене или чрез използване на една и съща кърпа.

Областите, които най-често засяга ХСВ-1 са устните, устата (включително венците, езика, и от вътрешната страна на бузите), носа, брадичката и в по-редки случаи бузите. Първите симптоми на инфекцията са болка, възпалени устни, усещане за парене, „мравучкане“ или сърбеж, които се появяват в мястото на заразяване. Малко след това се се развиват мехури, пълни с течност, които се срещат поотделно или в група от няколко. Мехурите са жълти до сиви на цвят, като наподобяват малки, отворени рани. В последствие тези т.нар „рани“ се превръщат в сухи, жълти корички. В последния етап жълтеникавата коричка пада, оставяйки зачервена зоната на образувалия се херпес, която след време избледнява. При леки случаи на лабиален херпес се развиват до 1-2 рани около устата и като изключение може да се подуят и лимфните възли в гърлото. По-тежките случаи на ХСВ 1 обхващат цялата лигавица на устата, както и двете устни, а инфекцията е придружена с повишена температура, възпалено гърло,  затруднено хранене.

Ацетаминофенът или ибупрофенът могат да помогнат за намаляване на температурата, мускулните болки и болките, причинени от рани. Опитайте се да пиете възможно най-много течности, за да предотвратите обезводняване. Прилагането на ледените опаковки може да облекчи подуването и дискомфорта. Все пак, най-ефективните и изпитани медикаменти към настоящия момент са ацикловир – таблетки или крем за мазане или антибиотичен крем, които помагат за бързото отшумяване на мехурите и раните.