Д-р Манджукова

Защо са полезни гъбите за нашата кожа

Разнообразието, което предлага светът на храните, играе изключително важна роля за здравето на цялото човешко тяло. Още от ранна детска възраст изграждането на питателен хранителен режим, подплатен с източници на витамини, оказва силно въздействие върху укрепването на имунната система.

Няма човек, който да не е чувал за чудотворните свойства на плодовете и зеленчуците; на месото, което осигурява протеини и минерали; на млякото, което дарява с калций, витамини и мазнини. Така, на практика, всеки дар от природата може да бъде полезен, стига да се използва по правилния и ненатоварващ здравето начин.

Към този спектър на допълващите здравето продукти могат да бъдат причислени и гъбите. Те не само са вкусно допълнение към различни ястия, а се оказва, че могат да бъдат полезни и за заздравяване на организма. Нещо повече – благодарение на полезните вещества, които съдържат (антиоксиданти, минерали, протеини, Витамин Б и Витамин Д), гъбите помагат за поддържането на безпроблемна, изчистена и тонизирана кожа. Някои от най-популярните видове са използвани за грижа за кожата преди повече от 2000 години. С дълбоки корени в китайската традиционна медицина, гъбите са свързани с възстановяване на жизнеността и съдействат за изравняване дисбалансите на здравето – от подсилване на имунитета до справяне с проблемите на чувствителната кожа, чрез намаляване на възпаленията.

Когато става въпрос за грижа за кожата, гъбите първоначално са били използвани за изсветляване на пигментационни промени чрез извличане на коджикова киселина, срещана в гъбите шиитаке. С откриването на техните антиоксидантни свойства започва употребата им за намаляване на дразненето и възпалението. Едно проучване, публикувано в Архив на Дерматологичните изследвания, установява, че фенолната вератринова киселина – съединение, открито в гъби, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства – спомага за подобряване на външния вид и намаляване на бръчките.

Гъбите са полезен инструмент за здрава кожа – консумацията на определени видове подпомага укрепването на естествения имунитет, намалява чувствителността и подобрява устойчивостта към дразнители от околната среда. Те притежават свойството да хидратират кожата, но за тази цел следва да се приложат локално към местата, за които се цели подобрение.

Именно за това от съдържащите се в тях вещества вече са активни съставки в кремове, серуми и препарати за лице. Техните екстракти се считат за мощни антиоксиданти и естествени овлажнители и спомагат за:

Хидратирана кожа:

Хиалуроновата киселина укрепва кожата и намалява свързаните с възрастта фини линии и бръчки. Гъбите съдържат полизахарид, който е еднакво полезен при хидратиране и осигурява успокояващ ефект върху кожата, правейки я гладка и еластична.

Лечение на акне:

Гъбите са с богато съдържание на витамин D, който има лечебни свойства, когато се прилага локално при лезии на акне. Поради тази причина екстрактите от гъби се използват често в продуктите, предназначени за премахване на акне.

 Естествено изсветляване на кожата:

Коджиковата киселина, за която вече стана дума, има свойството да изсветлява потъмнялата кожа. Тя намалява производството на меланин на повърхността на кожата и облекчава новите кожни клетки, които се образуват след ексфолиране. Продуктите с коджикова киселина са чудесна алтернатива на токсичните химически леки средства за избелване.

Срещу стареене:

Коджиковата киселина често се използва и в кремове, лосиони и серуми като средство за лечение на признаци на стареене. Козметиката, която съдържа извлечената киселина, се използва за намаляване на възрастови петна, пигментационни промени и подобряване естествената защита на кожата.

 Лечение на кожни проблеми:

Кожните проблеми се дължат най-вече на възпаление и прекомерна активност на свободните радикали. Гъбите съдържат антиоксиданти, както и съединения, които имат противовъзпалителни свойства. Локалната им употреба спомага в борбата с възпаленията. Екстрактите от гъби често се използват в продуктите за лечение на кожни заболявания като екзема, розацея и акне.

Намаляват косопада и заздравяват косъма:

В някои сортове гъби може да се срещнат големи количества селен, който е от жизненоважно значение за здравата коса. Това хранително вещество представлява мощен антиоксидант, който освобождава тялото от свободните радикали и укрепва имунната система. Селенът спомага за растежа на косата, както и предотвратява появата на пърхот.