Д-р Манджукова

Защо меланомът засяга предимно мъжете

Меланомът е най-сериозната форма на рак на кожата, който може да се разпространи много бързо в останалата част на организма и да стане смъртоносен. Този вид рак на кожата възниква, когато клетките, произвеждащи пигменти – известни като меланоцити, мутират и станат ракови. Както е известно, повечето пигментни клетки се намират в кожата, но меланомът може да се появи и в други вътрешни органи като червата или в очите (очен меланом). Все пак, заболяването поразява някои области на тялото доста по-често в сравнение с други – например, при мъжете най-рисковите зони са гърба и гърдите, а при жените – долната част на краката. Най-очевидните предупредителни знаци са промени в кожата или в размера, големината или цвета на бенките. Тези промени обикновено не са придружени от болка, така че ранните предупредителни знаци могат да останат незабелязани, ако кожата не се проверява редовно от специалист дерматолог.

Именно това е и една от главните причини меланомът да засяга два пъти по-често мъжете отколкото нежния пол. Прословутото безразличие на огромна част от мъжете към грижата за кожата често може да бъде причина за късното откриване на засегналото тялото заболяване.

Известно е, че мъжете не полагат толкова вещи грижи за кожата си в сравнение с жените. Това в пълна степен важи, когато става въпрос за превенция на рака на кожата и ранно откриване на меланома. Следва да се има предвид, че при мъжете образуванията се развиват по-често на трудно видимата горна част на гърба и вероятността за откриването на заболяването в ранен стадий става изключително трудно.

Наред с това силният пол по-често е изложен на ултравиолетовото лъчение на слънцето – и като работа на открито, и като физическа спортна активност навън. С течение на годините този факт, съчетан с пренебрежително отношение към слънцезащитните продукти, се превръща в огромен риск от развиване на меланома. Въз основа на онлайн проучване само 18% от мъжете споделят, че нанасят слънцезащитни продукти на лицето си в слънчев ден. В същото време огромен процент от отговорилите са склонни да обличат по-свободно и леко облекло, което допълнително увеличава шансовете от увреждане на кожата. Тук следва да се спомене, че представителите на силния пол имат значително по-малко коса от жените –определена част страда от оплешивяване, което силно затруднява защитата на области като скалпа и ушите.

Мъжете, както мнозина считат, са твърде небрежни към цялостното си здраве и е трудно да бъде привлечено вниманието им, когато става дума за поставяне на слънцезащитни продукти или на превенция на рака на кожата. Едно ново изследване от Медицинския факултет на Бостънския университет показа, че рекламите за защитата от слънце просто не достигат до мъжката аудитория. Предложенията за слънцепредпазващи продукти, един от най-важните методи за защита от ултравиолетови лъчи, се появяват предимно в брошури и списания, засягащи нежния пол. Изследването се разпростира върху 24 различни издания, за период от 5 години и установява, че 77 % от рекламите за слънцезащитни продукти се намират само в специализирани „женски списания“. Средно четири реклами за слънцезащита се появяват в списания за дамите, като за сравнение в мъжките журнали присъства по една реклама на шест издания.  „Съвсем ясно е, че рекламите за слънцезащита не се появяват в мъжки списания, защото рекламодателите не мислят, че мъжете са таргет група за този тип продукти“, отбеляза Алън Гелър, ръководител на изследването.

Простата истина е, че мъжете от всички възрасти трябва да обърнат внимание на рисковете от незащитено излагане на слънце и да вземат предпазни мерки, включително ежедневно използване на слънцезащитни продукти, търсене на  сянка на открито, носене на защитни очила срещу ултравиолетови лъчи и редовно изследване на кожата.

Като начало следва да се планира внимателно графикът за деня и да се знае, че най-силните слънчеви лъчи са между 13 и 15 ч. Ако плановете за среща с приятели, разходка на домашния любимец или просто работа на открито съвпадат с този часови диапазон, е добре да се помисли за временно отлагане или за свеждане до минимум излагането на слънце. Слънцезащитният крем е необходимост и е неизменна част от всекидневната грижа за кожата. Нанасянето му на всеки два часа (за предпочитане е използването на продукт с фактор над 30) предпазва от силните ултравиолетови излъчвания и запазва здравия, тонизиран и младежки вид на външната обвивка.

Превенцията на меланома включва посещение при кожния лекар поне веднъж годишно. Прегледът на всички бенки и петна, както и незабавното осведомяване на дерматолога за всякакви загадъчни промени по кожата може да предотврати развитието на рак на кожата. Той е лечим, когато е хванат в ранен етап.