Д-р Манджукова

Защо малтобионовата киселина е идеална за ексфолиация на чувствителна кожа

Киселините са един от най-добрите приятели и помощници на човешката кожа. Разбира се, условието е да се избира правилният продукт за определения тип кожа, състоянието ѝ и индивидуалната ѝ характеристика. Когато се използват правилно, киселините постигат желаните резултати и това не е рекламна заблуда. За да се случи това и да се направи информиран избор, обаче, освен знание за собствената кожа, трябва да се разучат и свойствата на различните киселини.

Най-общо, киселините се разделят на алфа-хидрокси (AHA), подходящи за регенерация, изсветляване на тена, изглаждане на текстурата и възстановяване, и бета-хидрокси (BHA) – адресиращи особено успешно акне и излишния себум при мазен тип кожа. АНА киселините са с естествен растителен произход, ускоряват клетъчния процес, имат ексфолиращо и антиоксидантно действие. Примери за АНА киселини са гликолова, млечна, манделова, ябълчена, винена. В графата  БХА киселини има само една и това е салициловата, която се извлича от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение Gaultheria. Тя е мастноразтворима и почиства порите в дълбочина, бори се с хиперпигментацията, но може би най-ценното ѝ свойство е неутрализирането на най-честите микробни причинители на акне – Propionibacterium acnes.

Отличават се и т.нар. полихидрокси киселини (PHA), които са с ефекта на АНА, но са далеч по-щадящи и нежни за кожата, което ги прави подходящи за хората с чувствителна кожа. Видни представители на РНА киселините са глюконолактон, лактобионова киселина и малтобионова киселина. Фокусът тук ще бъде върху малтобионовата киселина – MBA, която се извлича от малцова захар. Защо акцентът пада именно върху нея? Тя осигурява нежна ексфолиация за хората с чувствителна кожа, при розацея, екзема, застаряваща кожа, а това са групи потребители, които обикновено не могат да се възползват от действието на АНА и БНА киселините.

Съществува правило в козметичните формули, че колкото е по-малка молекулата, толкова е по-голяма вероятността продуктът да причини раздразнение или усещане за парене. Ексфолиацията на MBA е безвредна и щадяща заради големината на молекулата – за сравнение молекулната маса на най-използваната AHA киселина – гликоловата – е 76,05 гр/мол, докато на MBA е358,3 г/мол. Заради нежното си почистващо действие MBA може да се използва за отстраняване на мъртвите кожни клетки без да се усеща парене, болка, чувствителност или раздразнение. И както другите хидрокси киселини ускорява клетъчни оборот, регулира подновяването на клетките, осигурява защита срещу свободните радикали, намалява пигментацията и освежава застаряващата кожа. Освен това, действа и като хюмектант – привлича и заключва влагата, с което допринася за хидратацията на кожата. Не причинява фоточувствителност и за разлика от АНА и БНА, може да се използва съвместно с други активни съставки.

Малтобионовата киселина е чудесно допълнение към всяка рутина за грижа за кожата, но най-много ще бъде оценено от хората с розацея, екзема, застаряваща, изключително суха или чувствителна кожа – за всяко от тези състояния тя предлага облекчена добре почистена и с подобрена текстура кожа. Този продукт все още е сравнително нов и с недостатъчна популярност, но в случай на интерес, доверен специалист в дермалната медицина би помогнал за насоки и избор.

При прилагане на киселини винаги е най-добре да се следват инструкциите за употреба върху опаковката, особено по отношение на честотата на употреба. Също така, независимо от вида на киселината, задължително трябва да се следи за това как реагира кожата и при нежелан ефект, да се потърси експертна помощ.