Д-р Манджукова

Защо кафето е полезно за нашата кожа

Много от нас започват деня си с чаша кафе, тъй като осигурява необходимия тласък за разсънване и бодър старт на деня. Любовта към кафето понякога е толкова силна, че през останалата в следващите часове се случва да прибегнем към него поне още веднъж. Разбира се, няма начин всеки един любител на тази ободряваща напитка да не се е сблъсквал и с другите негови забележителни ползи, като например намаляване риска от развитие на Алцхаймер и Паркинсон с до 65%; намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, колоректален и чернодробен рак; и дори силно понижен риск от развиване на диабет тип 2.

Естествено е и повечето от нас да са изпитвали и невероятната способност на кафето да влияе положително и върху кожата. Благодарение на неговите антиоксиданти, които включват феноли, спомагащи за борбата със свободните радикали, както и високото съдържание на кофеин, който помага за подобряване на кръвообращението, кафето играе значителна роля за подобряване на външния вид, придаващ стегнат и здрав вид на кожата ни.

Предимствата на кафето могат да бъдат използвани не само чрез приема му като освежаваща напитка след ставане от сън.

За ексфолиране:

Едно от най-важните предимства на кафето е възможността да бъде използвано като натурален ексфолиант за отстраняване на мъртви и сухи кожни клетки от лицето. Благодарение на леко грубата си консистенция, то играе роля на почистващо средство. Гранулите на фино смляното кафе спомагат за отстраняване на натрупалите се токсини, отпушване на порите, стимулиране на лимфния дренаж и увеличаване на кръвния поток.

За гладка кожа:

Наред с почистващите свойства, чрез които се отстраняват мъртвите клетки на кожата, кафето предотвратява и изсушаването на кожата, прави я по-мека и гладка на допир. Известните маски за лице, в които преобладаваща съставка е кафето, не само успяват да омекотят кожата, но въздействат върху нея благотворно като я хидратират, подхранват в по-дълбоките слоеве и стягат порите.

За стегната кожа:

Кофеинът е много ефективен за стягане на подпухналата кожа и намаляване на фините линии. Поради тази причина се добавя към повечето кремове за красота, предназначени за намаляване на фините линии и стягане на кожата. Наред с тези свойства, кофеинът е силно ефективен и забавя растежа на раковите клетки.

За тъмните кръгове под очите:

Едно от важните предимства на кафето е способността му да намали тъмните кръгове и подпухналостта под очите, които са резултат от различни фактори като дехидратация, алергии, липса на сън, а понякога и генетично предразположение. Противовъзпалителните свойства на кофеина са изключително ефективни, когато става дума за подпухване и възпаление, свързани с тъмните кръгове. Кофеинът също така намалява количеството кръв, което се натрупва под очите и е основен фактор за тези неприятни тъмнокафяви оттенъци. Именно за това той присъства и като основна съставка в редица кремове, които се препоръчват за намаляване на оцветените зони около очите.

За намаляване на уврежданията от ултравиолетовите лъчи:

Броят на антиоксидантите, присъстващи в кафето, е много по-голям от този на антиоксидантите, получавани от плодове и зеленчуци. Поради тази причина то е много по-ефективно при възстановяване на увреждания, причинени от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Според проучване от 2011 г. е установено, че локалното приложение на кафе по кожата предпазва от вредните слънчеви лъчи и намалява риска от рак на кожата чрез потискане на протеиновия ензим в кожата.

За лечение на акне:

Противовъзпалителни свойства на кафето съдействат за отпушване на порите и изчистване на появилите се от акне пъпки. Наличието на кофеин, съчетано с мощни антиоксидантни вещества като полифеноли и хидроцинемични киселини, осигуряват премахване на натрупаните токсини, което на свой ред действа успокояващо за кожата.

За намаляване на целулита:

Козметичната полза от кафето се дължи на наличието на кофеин, който разширява кръвоносните съдове, дехидратира мастните клетки и осигурява гладкост на кожата. Редица изследвания показват, че козметичните кремове, които съдържат кофеин като съставка, са със 17% по-ефективни в борбата за премахване на целулита.