Д-р Манджукова

Защо зимата е подходящият сезон за лазерна епилация

Ето, че настъпи зимата и повечето от нас са със своите дебели пуловери и връхни дрехи. Зимата е сезон, през който не рядко изплуват блянове за топлите месеци – ваканция, плаж, море, като същевременно оставаме с ясното съзнание, че горещините и леките дрехи са все още твърде ддалече. Но всички знаем, че веднъж завъртяло се, колелото на времето ще доведе лятото твърде бързо и тогава ще бъдем отново изправени пред вземането на бързи решения относно външния ни вид. Понякога преходът от зима към лято може да се окаже твърде рязък и да ни хване неподготвени, тъй че си струва да се замислим за някои козметични решения още от сега. Покачването на температурите обикновено се приема като сигнал за смяна на гардероба и преминаване към къси поли и рокли, като едновременно с това започва и обмислянето за ефективно отстраняване на космите с лазерна епилация. Но дали не е малко късно?

Моята препоръка за лазерната епилация е тя да се случва още през студените месеци. Този начин за отстраняване на окосмяването действа на базата на лазерни импулси, които селективно унищожават космените фоликули чрез насочване на енергията към съдържащия се в тях меланин. Пигментът абсорбира светлинния импулс на лазера и уврежда фоликула по начин, който значително забавя възстановяването на косъма. Тъй като лазерите действат пряко върху меланина, околните кожни тъкани остават неповредени.

Въпреки че изглежда малко странно като твърдение, зимата всъщност е идеалното време за този тип процедура, тъй като планираното отстраняване на косми има своите предимства точно в този период. Това е така, защото ще трябва да се подложите на серия лазерни процедури, разделени на няколко сесии, за да постигнете оптимални резултати. Всъщност средното време, необходимо за постигане на видим качествен ефект, е три месеца, като резултатите продължават да се подобряват след това. Именно поради тази причина процедурата лазерна епилация следва да се осъществява през есента или зимата, защото до настъпването на топлите дни растежът на космите ще е намалял с до 90 %.

Разбира се, има и други факти, в подкрепа на тезата за отстраняване на окосмяването през зимата:

Лазерната епилация разкрива своите ползи, когато летният тен е избелял. Както вече бе споменато, при лазерното отстраняване на косми пигментът в космените фоликули абсорбира топлината от лазерните лъчи. Енергията от лазера разрушава фоликулите по начин, който не позволява растеж на нови косми. Терапията постига най-добри резултати при хора със значителен контраст между цвета на космите и този на кожата (тъмен цвят на космите и светъл на кожата). Това означава, че при наличието на тен в средата на лятото, едва ли ще се постигне задоволителен ефект. Лазерната епилация разкрива своите ползи, когато планираните сесии се случват в период на естествен цвят на кожата, когато тя е покрита и предпазена от слънчевите лъчи.

След края на самата процедура е препоръчително третираните области да не се показват на слънце, тъй като кожата остава чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Излагането на пряка светлина може да доведе до промяна на цвета или поява на петна. Зимата има своите предимства, когато става дума за избягване влиянието на слънцето. От една страна, при студените температури вероятността да се стои на открито е значително по-малка – дните са кратки. От друга страна, зимния сезон предполага носене на дебели и плътно покриващи тялото дрехи.

Внезапното затопляне няма да се превърне в неприятна изненада. Първият пролетен ден често идва неочаквано, а топлината на слънчевите лъчи ни напомня, че краката не са готови за къса пола. Лазерното премахване на окосмяване през зимните месеци означава и готовност за внезапното настъпване на пролетта. Няма да се наложи търсене на час за епилиране или кола маска в най-близкия салон.

Вмъкването на лазерната епилация в зимния график за разкрасяване означава и достатъчно време за няколко процедури. Лазерната терапия действа ефективно само върху космите, които са в активна фаза на растеж. Не всички фоликули обаче са в активна фаза по едно и също време, така че трябва да се планират няколко сесии (в зависимост от областта на лечение) за постигане на удовлетворяващи резултати. В зависимост от вида на космите и кожата, както и областта, която ще бъде подложена на епилация с лазер, се назначават процедури на 4 до 6-седмични интервали.

В заключение, бих искала да посъветвам, че не процедурата е необходимо да се отлага, тъй като ползите на лазерната епилация са несравними с нито един друг метод за отстраняване на косми. Желанието за гладко и нежно тяло през летните дни е обвързано с ангажимент за премахване на окосмяването през зимата.