Д-р Манджукова

Защо е необходимо да хидратираме кожата си (част 1)

Имайки предвид факта, че човешката кожа съдържа 64% вода, не е никак трудно да се досетим, че хидратирането ѝ е ключът към нейния перфектен, блестящ вид. В края на краищата, кожата е орган, състоящ се от кожни клетки, които са съставени от вода и именно поради тази причина, без достатъчното ѝ наличие, организмът не може да изпълнява своите функции по нормален начин.

Организмът губи голяма част от своите залежи на вода и изпитва необходимост тези количества да бъдат възстановени. Колкото по-обезводнено е тялото, толкова по-големи са нуждите му за питейна вода, но тя не винаги достига в оптимално количество до кожата, тъй като се поема от различни части на тялото. Търсенето на баланс какво количество от изпитата вода да достига до кожните клетки и до вътрешните органи е невъзможна за изпълнение задача. Поради тази причина директното хидратиране на кожата чрез използването на спомагателни средства е от решаващо значение за здравето и външния ѝ вид.

Съществуват различни продукти, които спомагат са здравословното хидратиране на кожата. От една страна са хидратиращите продукти, които са формулирани по начин, който спомага за увеличаването на съдържанието на вода в кожата. От друга – овлажнителите, помагащи за предотвратяване изпаряването на водното съдържание от кожата.

Разбира се, кожата се нуждае и от двата вида продукти. Защо? Отговорът е прост – точно както всяка друга част от тялото, кожата е орган (най-големият в тялото ни), който изисква адекватна хидратация, за да изпълнява най-добре своите функции. Разбира се, има и скептици, които не са запознати с възстановяващите свойства на водата и изделията, които спомагат за възстановяване и поддържане на водния баланс. И те често задават въпроса как и по какъв начин се отразява това върху здравето на кожата? Ето и няколко научно доказани факта за свойствата на водата и огромното ѝ влияние върху човешката кожа:

Забавя процеса на стареене

Тук не става дума за всеки аспект от този процес, а за видимите признаци на преждевременно стареене. Добрата хидратация спомага за запазване еластичността на кожата и предотвратява ранната поява на бръчки. Редица изследвания доказват, че липсата на достатъчно хидратация изсушава кожата, напуква я и създава рискове от навлизането на бактерии, възпаления и раздразнения, което неминуемо се отразява на външния вид – лицето, дланите, шията изглеждат състарени, отпуснати и груби при допир.

Подобрява външния вид на кожата

Вероятно това не е изненада, но липсата на хидратация може да направи кожата да изглежда суха, люспеста и набраздена. Всекидневните грижи и правилното хидратиране спомагат за ефективното доставяне на хранителни вещества до клетките, което от своя страна прави кожата здрава, тонизирана и млада. В това число следва да се спомене, че постоянната консумация на вода е отговорна също така за изчистването на кожата, придаването на по-светъл тен и повече енергия.

Премахва натрупалите се токсини

Когато се хидратира правилно, кожата придобива по-бляскъв външен вид. За съжаление, същото не може да се каже дехидратираната кожа – именно защото не получава достатъчно количества овлажнител, за да изхвърли натрупалите се в порите токсини и мръсотия. Те от своя страна пък водят до различни възпаления и инфекции.

Предотвратява появата на акне

Наред със споменатите дотук предимства, които ясно показват огромното значение на водата за перфектния външен вид на кожата, трябва да се отбележи, хидратирането води до по-малко оплаквания за наличието на акне.  Дори и малките промени в хранителния режим променят вида на себума и засилват омазняването, а това, на свой ред, води до образуване на пъпки. Дехидратацията работи по същия начин – кожата изпраща сигнали до жлезите, за да произвежда повече мазнина като един вид защитен механизъм.

Препоръчвам всекидневното нанасяне на овлажнител, след като преди това е използвано почистващо средство. Хидратиращите и овлажняващи кремове се поемат по-лесно от кожата, когато порите са почистени и отпушени. Те незабавно хидратират и същевременно запечатват, предотвратявайки така изпаряването на влагата. Съветвам изборът да е съсредоточен върху продукти, съдържащи хиалуронова киселина – естествената, ултрахидратираща съставка, която се съдържа във външния слой на кожата.