Д-р Манджукова

Защо е необходимо да хидратираме кожата си (част 2)

Хидратирането е може би едно от най-важните неща, свързано с всекидневната грижа за кожата. Това се дължи главно на един-единствен факт, а именно – кожата съдържа над 60 % вода, което се оказва ключов момент за нейния външен вид. Поради тази причина водата се явява основата на здравата кожа, благодарение на което тя изглежда плътна, гъвкава, мека на допир, със силна епидермална бариера, ярък и същевременно балансиран тен.

Самият процес на хидратиране представлява увеличаване на съдържанието на вода във външната обвивка на човек, което от своя страна спомага за регулиране на телесната температура, за равномерно разпределяне на кислород и хранителни вещества и за изчистване на натрупалите се токсини. Не бива да се забравя, че последният орган, който поема течностите от тялото, е именно кожата, така че пиенето на препоръчителното количество вода през деня не винаги е достатъчно за овлажняването ѝ. Ето защо стремежът за постоянно хидратиране трябва да се превърне в мисия. И тази мисия може да бъде изпълнена чрез спомагащи хидратирането средства, които активизират производството на колаген и еластин – основните структурни протеини в тялото, придаващи здрав, гладък и блестящ вид на кожата.

Дехидратирането от своя страна представлява липса на вода в липидите на горните слоеве (роговия слой) на епидермиса. То може да засегне всеки тип кожа, включително и мазната. Недостатъчното овлажняване  започва да дава и своето отражение при първите признаци на стареене – поява на бръчки и фини линии, груб и грапав външен вид.

Всеизвестен факт е, че с напредване на годините, под зловредното влияние на слънчевите лъчи и околната среда, човешката кожа изтънява, загрубява и се нуждае от допълнително внимание. За да се забавят процесите на стареене, както и за да се намали натрупването на токсини, които от своя страна благоприятстват за развитието на някои кожни състояние, е редно да се изслушват съветите на специалистите, съсредоточени върху темата за хидратирането на кожата. Да, нека да е ясно, без допълнително стимулиране и осигуряване на овлажняване тя няма да бъде в онзи желан от нас вид.
И тук на помощ идват козметичните продукти.

Маски, кремове и бустери –

Локалните продукти помагат за увеличаване и съхраняване нивата на водата в кожата, но бустерите (усилвателите) и серумите играят много по-съществена роля за хидратирането. Те са пълни с хидратиращи вещества (овлажнители), които спомагат за изграждане и задържане на влагата. Като основни съставки в тези продукти могат да бъдат отбелязани хиалуроновата киселина, натриевият хиалуронат, глицеринът, както и някои естествени такива, също много популярни – алое вера и пчелен мед.

Човешката кожа е най-големият орган в тялото, така че е много важно да се използват най-качествените съставки, за да се запази тя хидратирана. Обикновено дерматолозите препоръчват на пациентите си да закупуват марки, които съдържат фрагментирана хиалуронова киселина, която помага на дехидратираната кожа да задържи водата в себе си.

Овлажнители

Докато бустерите и серумите се фокусират върху свързването на водата с кожата, овлажнителите се съсредоточават върху уплътняване на вече напълнения с вода епидермис, като по този начин предотвратяват загубата на влага. За най-добри резултати в противодействието на дехидратирана или суха кожа препоръчвам натрупване на хидратиращи продукти, като това може да бъде постигнато с няколко стъпки – основен слой, изграден чрез хидратираща маска, последвана от усилватели и накрая „запечатана“ с овлажнител.

За суха кожа, независимо дали е дехидратирана или не, трябва да се използва  омекотяващ овлажнител. За дехидратирана кожа, която е от мазен или комбиниран тип, по-скоро следва да се използва овлажнител, който е под формата на гел.

Козметични процедури – мезотерапия, хиалуронов филър и мезоконци –

Напредването на медицината позволи навлизане на определен тип козметични практики, които осигуряват влага на кожата директно чрез инжектиране на полезни хидратиращи съставки. По този начин се достига по-бързо до желаните резултати за подмладена, здрава и изчистена от пигментни петна кожа. Осигурявайки необходимите количества подхранващи вещества, всяка една процедура от този тип (мезотерапия, филър или мезоконци) достига максимален ефект само след няколко сесии. Въпреки това, преди предприемането на такава стъпка, препоръчвам провеждане на консултация със специалист, който да насочи към най-подходящия метод за хидратиране на желаните от клиента области.