Д-р Манджукова

Необходимо ли е да редуваме козметичните продукти

Всеки един организъм е уникален, което рефлектира и върху качеството на кожата и косата – при всеки един човек те имат различна конструкция, текстура и нужди. Именно за това козметичната индустрия постоянно разработва нови предложения за разкрасяване и грижа за кожата. Те, средствата за красота, от своя страна, не оказват еднакво въздействие върху отделния индивид – при някои ползите от дадена марка може да надхвърлят очакванията, но при други, използващи същия продукт, усещанията и ефектите може да бъдат разочароващи.

Все пак, голяма част от формулите за грижа за кожата, които действат брилянтно, в един момент губят своите качества и ефектите им не са така положителни. Редовното включване на изпитани марки овлажнители, серуми, шампоани и балсами карат кожата и косата да реагира положително на всеки използван продукт. Изглежда пренасищането с активни съставки не оказва благотворно влияние – понякога и най-добрите кремове, лосиони и маски, използвани по едно и също време, няма как да доведат до видима промяна във външниия вид. Накратко, човешката кожа и коса достигат ниво на насищане дори и с най-добрите, чисти, натурални съставки. При достигане на този лимит кожата и косата реагират с естествения за организма имунитет и отхвърлят полезните вещества.

Разнообразието от антиоксиданти, витамини, противовъзпалителни агенти, минерали може да доведе до значителни подобрения за проблематични състояния като акне, фини линии, пигментационни изменения и бръчки, особено когато има разработена схема за нанасянето им.

Златно правило при рутинната грижа за кожата е включването на един нов продукт. Без значение от броя на средствата, които се използват, изключително важно е новите средства да се включват по един, а не накуп. Вкарването в употреба на твърде много нови препарати може да има противоположен ефект върху кожата, причинявайки дразнене, зачервяване и липса на време за разгръщане на положителните му ефекти. Индивидуалното включване на новото средство би концентрирало вниманието само върху него и би позволило да се направят изводи за действията му върху конкретната кожа.

Изборът на лосион, крем и тонер следва да се осъществява спрямо индивидуалните нужди на кожата. Някои средства са подходящи за мазна кожа, други за по-суха, трети – за чувствителна и именно за това е необходимо да се пазарува в унисон с необходимостите на организма. Изключването на един продукт за сметка на друг трябва да е свързано с достигане до определени резултати (изчистване на акнето, намаляване на бръчките, отпушване на порите и др.) или с поддържането на познатото ниво за по-гладка кожа и млада кожа.

Необходимо е редуването на продукти за грижа за кожата да се извършва по предварително изготвен план. Независимо от вида на кожата, в графика за разкрасяване е добре да бъдат включени препарат за почистване, овлажнител, серум за конкретен проблем (например за суха кожа, акне, бръчки) и слънцезащитен крем. Към тях спокойно могат да бъдат добавени крем за очи, тонер, маски и скраб. Събирането на толкова много продукти накуп изисква изготвяне на собствена концепция за употребата им. Няма как използването на крем за очи и ретиноиди по едно и също време да бъде от полза за кожата.

Съвсем реалистично и препоръчително е в конкретни дни от седмицата да бъдат използвани определени продукти. Например, в понеделник, сряда и петък – съдържащите гликолова киселина; а вторник, четвъртък и събота – ретиноид. Някои от средствата пък може да бъдат използвани само сутрин, а други от тях – вечер. Възможностите са много.

И накрая, но не на последно място – разнообразието може да бъде полезно за кожата. Както организмът се нуждае от питателна храна, така и кожата иска многообразие на съставките, които я подхранват. Използването на едни и същи продукти седмица след седмица, месец след месец, може да доведе до привикване към тях и загуба на първоначалния тласък, който придават на външния вид. Съвсем на място и от полза за кожата може да бъде постепенната ротация на козметиката, включването на нови и известни марки, но както беше казано вече, една по една и постепенно.

Не бива да се забравя, че веднъж отворен даден продукт, той постепенно започва да губи своите качества и след определен период от време не носи 100 % от своите първоначални ползи. Активните съставки стават по-малко стабилни,  дори когато съдържат консерванти. Неправилното съхранение – светлината, въздухът, попадащ в опаковката, успяват да отнемат силата на активните съставки. Повечето продукти за красота не трябва да се съхраняват в помещения и на места, при които температурата надвишава 31 градуса. Идеалните условия за съхранение на козметичните средства са на хладни и тъмни места и в никакъв случай в баня, заради високата влажност.