Д-р Манджукова

Защо е необходимо дерматологичното почистване на лицето

Дерматологичното почистване на лицето е от съществено значение за поддържане на здравето на кожата и подобряване на текстурата на лицето. В случаите на замърсена и мазна кожа, при акне или просто от чувство на необходимост, почистването на лицето оказва огромно значение за външния вид на човек. По кожата на лицето има излишни количества себум, който блокира порите и играе огромно значение за образуването на черните точки (комедони) и пъпки. Наред с това лицето е постоянно изложено на влиянието на слънцето, токсините и замърсяването на околната среда, което се отразява върху кожата, защото тя не може да диша правилно. Чрез процедурите за дълбоко почистване на лицето се:

  • отпушват блокираните пори
  • намалява прекомерна секреция на себум
  • отстраняват мъртвите клетки
  • коригират се фините линии
  • укрепва кръвообращението в кожата, което помага възстановяването на увредените части
  • подпомага хидратацията
  • тонизират, укрепват и затягат клетките

От този тип терапия за лице може да се възползва всеки, който желае по-чиста и блестяща кожа.

Процедурата преминава през няколко етапа, които включват почистване, пара, екстракция, масаж и маска на лицето, като продуктите, използвани в процеса, зависят от вида на кожата на пациента и търсения резултат. По време на консултация с дерматолог първо следва да се анализира видът на кожата, за да се проектира адекватна и оптимална почистваща програма за кожата.  В последствие се определя броят на сесиите, които също зависят от вида на кожата и третирания проблем. Следва да се има предвид, че всеки пациент е има своя уникална структура на кожата, която реагира по-различен начин на външните и вътрешни фактори, поради което индивидуалните резултати и видими ефекти варират от пациент до пациент).

Процесът за освежаване на лицето започва с използването на тоалетно мляко или лек почистващ препарат, съдържащ ексфолиант за лице, за да премахне замърсяванията и токсините от повърхността на кожата. След това първо почистване започва етапът на ексфолиране като в началото лицето се поставя под пара, която помага за отпушване на порите. Веднага след ексфолирането и отварянето на порите на кожата, започва процес на екстракция, който премахва черни точки (комедоните) и пъпките с бял връх. Това се извършва със специален апарат – дарсонвал – през който минава импулсен, променлив, високочестотен ток и който има противовъзпалителен ефект и антибактериално действие. Дарсонвалът почиства порите, подобрява лимфния дренаж и циркулацията на кръв. Процедурата завършва с прилагането на маска за лице, съобразена с индивидуалните нужди на неговата кожа. Разнообразието от маски за лице е съобразено със специфичните нужди на кожата и поради тази причина всяка една от тях се прилага в зависимост от вида на кожата и третирания проблем. Финалният етап е с продължителност 10 мин., след което маската се отстранява с помощта на топла кърпа. В края на лечението се прилага овлажнител, който поддържа кожата хидратирана.

Още след първата сесия са налице видимите ефекти – кожата е гладка, еластична и с блясък. За по-видими и трайни резултати, процедурата трябва да се повтаря на всеки 6-8 седмици, но все пак за здрава и млада кожа на лицето следва да се полагат всекидневни грижи за лицето с полагането на хидратиращи кремове, избягването на силните слънчеви лъчи, намаляване и предпазване от вредни навици – алкохол и тютюнопушене, които оказват съществено влияние върху външния вид на кожата на лицето.