Д-р Манджукова

Зачервяване на лицето – причини и възможности за лечение

В днешното забързано ежедневие остава все по-малко време за собствения ни външен вид, а същевременно заобикалящата околна среда може да бъде твърде агресивна към него. Грижата за кожата изисква търпение и отдаденост, като в следствие на отделеното внимание и усилие резултатът е блестяща и сияйна външност. Не винаги обаче нещата са толкова прости – на хартия всичко трябва да върви по план, кожата да изглежда здрава, гладка и стегната; на практика обаче всеки от нас поне веднъж в живота се е сблъсквал със зачервяване на лицето.

Появата на червенина по лицето е една от мистериите, които остават неразрешими, ако решим да използваме интернет като източник на възможни причини и решение. Определено възможностите за раздразнението на кожата са много, като единствено опитните специалисти могат да дадат вярната формула за адекватна терапия. И докато в главите ни се сблъскват фразите „ще се оправя сам“ и „дали да потърся помощ от дерматолог“, трябва да си дадем сметка и за някои неща, за които едва ли ще се досетим без подсказване:

Зачервяването идва в различни форми

Причините за зачервената кожа могат да бъдат твърде различни, независимо дали е топло време, ухапване от насекомо, интензивна тренировка или просто чувство на вълнение или смущение. Понякога раздразнението може да се появи поради заболяване на кожата, като розацея, или проблеми като ендокринни нарушения, които не можем лесно да видим. Докато някои зачервяванията са лесни за лечение и може би изискват само потупване с хладка вода или успокояваща маска, то други изискват интензивно лечение с помощта на професионалист. Какъвто и да е случаят, намирането на начин за успокояване на зачервената кожа може да бъде направено, след като причината бъде идентифицирана.

Продуктите за рутинна грижа също може да са виновни

Не всички продукти за грижа за кожата са еднакви, а някои съставки в тях може да навредят на кожата повече, отколкото да помогнат. Зачервяването може да бъде причинено от дразнене на кожата или алергична реакция от определена съставка. Ежедневната установена грижа за кожата също може да повлияят отрицателно, като определени действия причинят зачервявания и чувствителност. Въпреки че почистването и пилингът са задължителни за постигането на блестящ вид, нещата могат лесно да се обърнат наопаки, когато се прекалява с тях или когато се използват грешна формула или неправилни съставки за съответния тип кожа.

Диетата и начинът на живот също могат да бъдат отключващ фактор

Дългите нощи, нездравословният хранителен режим и стресът не само оказват влияние върху цялостното здраве, но носят и лоши новини за кожата. Експертите съветват да се избягват пикантни храни, прекомерни количества алкохол, горещи напитки, цитрусови плодове, тъй като е известно, че те предизвикват и влошават зачервяването. Резките температурни промени също могат да повлияят на кожата, така че е разумно да се пропусне сауната в спа комплекса или разходката в планината в прекалено студено време.

Зачервяването може да изглежда по различен начин в зависимост от нюансите на кожата

Дерматолозите, които лекуват разнообразна популация, споделят, че зачервяването може да се прояви по различен начин при различните типове кожа. При по-светлите типове кожа то би могло да изглежда розово-червено, докато при тъмните възпалението се проявява с пурпурни или хиперпигментирани тонове. Екземата, например, често се описва с думите „сухи и сърбящи червени петна“, когато се отнася до по-светлите тонове, докато върху цветна кожа се използват определения като пепеляви, кафяви или сивкави лезии.

Някои обикновени съставки да помогнат за успокояване на зачервяването

Въпреки че всички ние бихме се радвали да се сдобием с продукт, който коригира всичките ни проблеми, свързани със зачервяване, различните типове кожа не винаги реагират на лечението по един и същи начин. Въпреки това, има определени съставки и препарати, които намаляват зачервяването и обезцветяването, включително ниацинамид, алое вера, зелен чай, азелаинова киселина и арника; когато става дума за формули, най-добрият избор са продуктите без масла и на водна основа.

В допълнение, разумно е да се избягват продукти, които съдържат алкохол, аромати и абразивни съставки. Също така е полезно понякога да се дава почивка на кожата, ако се използват продукти с ретинол и те причиняват сухота, зачервяване и сърбеж.

Време за консултация със специалист

Ако кожата остане зачервена дори след като е изпробвано локално лечение и са настъпили промени в ежедневната рутинна грижа за кожата, тогава е време да се потърси съвет от квалифициран специалист. Особено ако обезцветяването на кожата е съпроводено и с други симптоми, които оказват въздействие на начина на живот и влияят на самочувствието, е добре да се изпълняват препоръките на дерматолога за пълно преминаване на зачервяването.