Д-р Манджукова

Зачервяване на кожата в областта на носа и бузите (купероза)

Човешката кожа, както и характерът на всеки човек, има своите отличителни особености, присъща индивидуалност и различни проявления, в зависимост от влиянието, което оказват върху нея външната среда и отделните човешки органи. Именно поради тази причина, когато става дума за грижа, поддържане и лечение, към всяка една кожа следва да се подхожда индивидуално и с необходимата доза внимание. От друга страна, различните видове външна обвивка при човека имат еднакви проявления, когато се отнася за заразяване и инфектиране. По този начин специалистите определят вида на заболяването, поставят диагноза и определят вида на лечението.

Все пак, съществуват определени типове човешка кожа, които значително по-силно се влияят от външните фактори като околна среда, температурни аномалии, слънчеви лъчи и силен вятър. В голяма част от тези случаи кожата реагира по определен начин чрез различни проявления – екземи, обриви, лишеи и др. Тогава е необходимо да се потърси специализирана помощ и да се предприеме адекватно лечение.

В изпъстрения и многообразен свят на дерматологията съществуват и заболявания, които създават повече психологически смут и спад в самочувствието, отколкото имат застрашаващи здравето последици. Въпреки това, не следва да бъдат пренебрегвани, тъй като всяко неглижиране на кожен проблем води до неговото разрастване.

Точно такъв е случаят с куперозата, която е вид проявление на чувствителната към външни влияния кожа и представлява разширение на капилярите и склонност към зачервяване в определени участъци. Как може да се обясни? Кръвоносните съдове се разширяват, за да позволят кръвта да тече през тях, а след това се затварят спонтанно, като по този начин позволяват на кожата да възвърне нормалния си вид. Някои кръвоносни съдове обаче срещат затруднения със затварянето, което от своя страна води до появата на зачервяване и по този начин куперозата се утаява и излиза на преден план. Обикновено най-силното ѝ проявление се забелязва около носа и бузите.

Първоначалните признаци на проблеми с капилярите обикновено са повтарящи се леки зачервявания и дразнене, предизвикани от внезапни промени в температурата или влажността. Неволно, обаче, проблемът може да се разрастне без да си даваме ясна сметка за него – куперозно кожно дразнене често се случва в банални, ежедневни, но и приятни ситуации. Топлият въздух от сешоара, топлината, излъчвана от фурната, парата от купата или чинията с любимото ни ястие, честото потребление на топли напитки и храна, алкохолът или силно кафе – всяко едно от изброените може да задълбочи проблемите с капилярите и то не само върху лицето.

Следващата фаза на разширените капиляри е т.нар. телангиектазия. Тя се среща по-често при жените, тъй като естрогенът отпуска мускулите на кръвоносните съдове (капилярите се разширяват). Съществуват обаче и много други фактори, които увеличават тенденцията на разширяване на капилярите и дори тяхното счупване – което вече е напреднала и видима фаза на проблема. Деликатна, тънка или суха кожа, проблеми с сърдечно-съдови проблеми, хормонални смущения, наследствена предразположеност се оказват сериозна предпоставка за образуването на разширени капиляри.

Някъде тук следва да се направи разграничение между куперозата и розацеята или по-скоро се спомене какви са проявленията им. Куперозата е васкуларно заболяване, което засяга както големи, така и малки кръвоносни съдове и се проявява като локализирано зачервяване в определени области. Розацеята, от друга страна, е свързана с постоянно зачервяване, което включва само малки кръвоносни съдове, като при нея специфичното е появата на обриви. Може да се каже, че розацеята е напреднал стадий на купероза: червените петна понякога могат да бъдат разпространени по цялото лице, съчетани с пъпки, подобни на тези от акне.

Лечението на купероза може да се извърши както с помощта на лекарствена терапия, така и с помощта на козметични процедури. Но най-положителният ефект се постига в случаите, когато тези две техники се използват едновременно. Следва да се има предвид, че медикаментозното лечение на заболяването следва да се прилага само и единствено по лекарско предписание, след поставяне на диагноза.

Това важи с пълна сила и за естетичната процедура за третиране на неестетични кръвноносни съдове чрез прилагането на контролирано насочена лазерна светлина. В дермато-козметичен център Belle Femme разполагаме с последно поколение лазерна технология, даваща нов живот на кожата и гарантираща отлични резултати при отстраняването пораженията, причинени от купероза.