Д-р Манджукова

Засягат ли млечните продукти външния вид

Кожата – най-големият човешки орган – има изключително важната роля да бъде бариера, която предпазва организма от външни агресори като слънчевите лъчи, замърсения въздух и климатичните промени. Въпреки това, тя не винаги може да се справи с тези влияния и поради тази причина върху нея се появяват различни проблеми, които в някои случаи не могат да бъдат пренебрегнати. От друга страна, отражение върху здравето на кожата оказват и някои външни фактори – фамилна обремененост, стрес, хормонални нарушения, дори и храна и течности.

Приемът поотделно на един от всички изброени компоненти, както и комбинацията между някои от тях, могат да бъдат достатъчни за появата на едно от най-често срещаните състояния на кожата – акне.

Акнето е много често срещан кожен проблем, който най-често засяга тинейджърите. Това се дължи на прекомерните количества андрогенен хормон, наречен тестостерон, в кръвта. Повишената чувствителност към този хормон кара мастните жлези по лицето, гърба или шията да произвеждат твърде много себум, който след това запушва (заедно с мъртвите кожни клетки) порите. Това може да доведе до образуване на бели и черни точки върху кожата.

Причините за появата му могат да бъдат изключително разнообразни, като все още учените търсят зависимости за развиването на пъпки по кожата. В течение на годините медицината е стигнала до заключение, че освен хормоналният дисбаланс и генетичният фактор, като източник може да бъде посочен и хранителният режим. Все повече изследвания  доказват значението на диетата и как разнообразната храна оказва положително влияние върху външния вид. Именно тези проучвания стигат до заключението, че някои храни имат пряка връзка с появата на акне, като най-сериозните „обвиняеми“, освен захарните изделия, са млечните продукти.

Доказано е, че хората, които консумират мляко и производните му сирена, кашкавал, сметана, извара и др., имат много повече проблеми с кожата, отколкото тези, които ги избягват.

Ето няколко причини, поради които млечните продукти биха могли да причинят акне:

1. Всички млечни продукти са пълни с естествени хормони

Млечните продукти, дори органичните и сортовете без добавени хормони,  съдържат естествени хормони, които могат да доведат до образуване на пъпки.

2. Млечните продукти естествено са източник на захар

Всички форми на захар повишават гликемичния индекс и могат да доведат до поява на акне. Млечната захар, лактозата, е особено проблематична за много хора, тъй като не само повишава кръвната захар (инсулин), но и води до алергенни реакции.

3. Насърчават нарастването на инсулиноподобния растежен фактор, IGF-1

При консумацията на млечни продукти човешкото тяло разгражда протеините в млякото, като те се превръщат в инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), протеин, много подобен на инсулина. Въпреки че е известен като полезен за изграждане на мускули, а някои дори казват, че стимулира имунната система, IGF-1 не бива да се счита за здравословен елемент. Доказано е, че той оказва влияние върху естествените хормони като естроген и тестостерон, което от своя страна има своето отражение върху здравето на кожата.  

4. Засилват възпаленията

Млечните продукти са провъзпалителни, тъй като съдържат протеини (суроватка и казеин), които оказват влияние върху кожата. Казеиновият протеин дори е свързан с пристрастяване към храната и това е основната причина хората да се откажат трудно от сирене, кашкавал и др.

5. Вредят на храносмилането

Кожата като най-големия човешки орган поема удара от неусвоените и неелиминирани от дебелото черво токсини. Млечните продукти са много, много трудно смилаеми, дори при хора, които нямат чревни проблеми. В тези случаи обикновено потърпевша е кожата, която може да пострада от необработените вредни вещества, които се задържат в тялото. Реакцията в най-честите случаи е акне и дори обриви.

Не бива да се забравя, че кожата, както и целия организъм, има нужда от разнообразна и питателна храна. Това включва разнообразие от зеленчуци, плодове, сурови ядки, семена, както някои пълнозърнести храни, боб, бобови култури, протеини и др.  Почти невъзможно е млякото да изчезне напълно от диетичния режим, но значително могат да бъдат намалени някои продукти като сирене и кашкавал, както и самото мляко, което да се замени с  бадемово, соево, кокосово, конопено или овесено мляко.