Д-р Манджукова

Заразни ли са плоските брадавици и можем ли да се предпазим появата им

С отминаването на летните партита покрай басейна и целодневното изтягане на плажа идва момент, в който трябва да оставим банските и хавлиите и да се отправим към офиса. Но не и преди да проверим кожата си за издайническите “следи” на лятото, някои от които могат да бъдат много неприятни и да нямат общо с бронзовия загар.

Папиломния вирус, по-известен като причинителя на „плоски” брадавици (молуски), е един от негативните летни спомени, който може да остави отпечатък на кожата ни. На външен вид брадавиците, причинени от Molluscum contagiosum virus, са като неприятни пъпки с размери от връх на игла до гумичка на молив, пълни с течност, леко розовеещи и с малка кафеникаво-червеникава дупка в средата. Тези кожни образувания могат много бързо да се разпространят по цялото тяло. И така, освен естетически проблем, те се превръщат и в кожно състояние, съпътствано с неприятен сърбеж.

Заради самото естество на вируса по-податливи на зараза са незащитените имунни системи – деца или хора, скоро преминали през тежко заболяване. При всички останали папиломният вирус се проявява предимно по гениталиите и се счита за болест, предавана по полов път. Заразяването може да стане посредством директен контакт или чрез допир до инфектиран обект.  Благодатна почва за разпространението на вируса са плувните басейни, въпреки използването на хлор за дезинфекция на водата. Специалистите са на мнение, че прехвърлянето му от човек на човек става посредством използване на общи плажни кърпи, надуваеми играчки и дори бордове. В тези случаи е добре да се сложи водоустойчива лепенка на всяка брадавица, при положение, че сте решили да посетите обществен басейн, докато трае заболяването.

Инкубационният период на Molluscum contagiosum virus е шест седмици – от заразяването до появата на първите брадавици. Оттам насетне изникването им може да започне или по лицето, или по врата, ямките на подмишниците, ръцете и пръстите. Тези области могат да се инфектират и да започнат да сърбят. Много важно е да НЕ бъдат разчесвани, тъй като в тези положения от тях изтича течност, която спомага за разнасяне на заболяването по други част на тялото. Счита се, че зачервяването на брадавиците е показателно за реакцията на имунната система и борбата ѝ с вируса. Без конкретно лечение досадните кожни образувания минават за около година. Желателно е обаче да потърсите лекарска помощ. Специалистът може само с поглед да определи състоянието ви и степента на развитие. Ако е необходимо, се взима и материал от брадавицата за микроскопско изследване.

Обикновено лечението включва прием на медикаментите за засилване на имунната система, които имат за цел да се борят с вируса на клетъчно ниво. Препоръчва се използването на кремове със салицилова киселина и калиев хидроксид, които спомагат за резорбирането на образуванията. Понякога в следствие на тези мазила под самата молуска се формира подкожна издутина. Това не е притеснително и е свързано с процеса на лечение.

Препоръчват се и ретиноидни кремове, но те не могат да се използват по време на бременност или дори ако планирате такава. Комбинираното лечение води до по-висока резултатност. Имайте предвид обаче, че брадавиците на папиломния вирус са трудни за лечение и може да продължат да се появяват до пет години след първите симптоми.

Все пак, източниците на заразяване следва да бъдат унищожени. Методите варират от изрязване, през криотерапия до лечение с лазер.

Криотерапия

Криотерапията включва замразяване на лезиите с течен азот. Всяко от образуванията следва да се третира в продължение на 5-10 секунди, така че да се образува слой лед върху мястото и обкръжаващата му кожа. Може да се наложи да бъдат извършени няколко сесии криотерапия, преди всяка молуска да се изчисти напълно. Трябва да се изчака две до три седмици между всяка сесия за лечение.

Диатермия

Дитермията използва топлина за отстраняване на лезии. Обработваната област е обезболявана с локален анестетик и за изгарянето на петна се използва нагрято електрическо устройство.

Кюртаж

Този метод се извършва с устройство, което премахва образувания, като ги изстъргва с тънък, метален, подобен на лъжица инструмент. Както при диатермия, може да се използва локална упойка, преди интервенцията.

Импулсни лазери

Лазерното лечение е сравнително нов тип лечение за брадавици. Той използва мощен лъч светлина, за да унищожи клетките, които съставят всяко образувание. Може да почувствате известна болезненост в лекуваните области, а някои места да загубят пигментация и да се обезцветят. Тези странични ефекти обаче изчезват до няколко седмици и състоянието на кожата се подобрява. Прилагането на метода се извършва на няколко сесии, за да се изчистят всички възпалени зони.

Сблъсъкът с папиломния вирус не създава траен имунитет и инфекцията отново може да започне при контакт с причинителя. Превенцията е най-добрата форма на лечение. Затова:

  • Мийте редовно ръцете си. За предпочитане е пред бактериалните гелове, защото все пак говорим за вирус.
  • Избягвайте да пипате брадавиците. Бръсненето на инфектираните зони също спомага за разнасянето на инфекцията.
  • На споделяйте лични вещи. Това включва дрехи, кърпи, четки за коса и за зъби. Освен това избягвайте да заемате подобни неща.
  • Избягвайте сексуалните контакти. Ако имате кожни образувания по гениталиите или зони в близост до тях, се въздържайте до излекуването на засегнатите участъци.
  • Винаги слагайте водоустойчиви пластири върху брадавиците, когато излизате след хора. За да се поддържа тонус на кожата, можете да ги сваляте, когато сте насаме и няма опасност от случаен контакт с други хора.