Д-р Манджукова

Заличаване видимите признаци на стареене с невромодулатори

Стареенето на кожата е сложен биологичен процес, повлиян от комбинация от вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни) фактори. С течение на времето външната обвивка става по-тънка, губи от своите естествени мазнини и не изглежда толкова мека и гладка, както в ранните години на живота. Същевременно кръвоносните съдове и костите стават по-лесно забележими, а драскотините, порязванията и подутините изискват повече време за пълното им излекуване. Честото излагане на слънце през годините, особено когато тялото не е предпазено със слънцезащитен продукт, води до образуване на бръчки, сухота и възрастови петна.

Именно заради факта, че здравето и красотата на кожата се считат за един от основните фактори, представящи цялостното благосъстояние и възприемането на здравето при хората, са разработени различни стратегии против стареене. Практиката досега е доказала, че най-добрият начин за отстраняване на видимите признаци на старостта са различните видове козметични процедури – поставяне на дермални филъри или невромодулатори, лазерна терапия, химически пилинг и други.

Все пак, през последното десетилетие една от най-често използваните възможности е процедурата по инжектиране на невромодулатор, който може да бъде представен и като мускулен релаксатор. Целта на този тип продукти е спиране на свиването на определен мускул чрез инхибиране на нервната комуникация, откъдето идва и терминът невромодулатор.

Известно е, че голяма част от бръчките се образуват, когато се изпълняват повтарящи се действия от горната трета на лицето. По този начин, с напредване на възрастта, на преден план се появяват набраздявания около очите (бръчките „пачи крак), челото, веждите. Наравно с това, при пушачите особено забележими стават линиите около устните, които също могат да бъдат причислени към мимическите бръчки, тъй като се получават от често повтарящи се движения на устата.

За щастие, медицината е разработила възможност за предотвратяване na твърде честото свиване на тези мускули и предоставя на потребителите шанс за изчистен от бръчки и фини линии външен вид.

Невромодулаторите са направени от ботулинов токсин тип А, който произлиза от бактерията Clostridium botulinum. Това е същият токсин, който причинява животозастрашаващ вид хранително отравяне, наречено ботулизъм.

От 50-те години на миналия век изследванията се фокусират върху развитието на мускулно-релаксиращите свойства на ботулин-А, като учените са доказали, че инжектиран в минимални количества, той блокира нерва в мускула от изпращане на съобщение до мозъка за свиване и отпускане.

Първоначално невромодулаторите са одобрени за употреба при неволеви спазми на клепачите. Едва през 2002 г. е позволено използването им за третиране на бръчки по лицето като пачи крак и линиите между веждите.

В наши дни към поставянето на невромодулатори прибягват хора от различни възрасти и пол, чиято основна цел е намаляване на видимите признаци на стареенето. Терапията на определена след консултация с експерт зона отнема около 10 минути и не изисква време за възстановяване. Това определено прави процедурата, при която се поставя невромодулатор. Дискомфортът обикновено е минимален и кратък. Естетичният специалист може да обезболи мястото с отпускащ мускула продукт, преди поставяне на инжекцията с ботулиновия токсин и така да сведе дискомфорта до минимум.

След сесията може да се образува леко зачервяване, което обикновено продължава около час. Рядко пациентите изпитват леко главоболие или получават леки синини и отоци. Препоръчително е да се избягват тежки упражнения в продължение на 4 часа след процедурата, а третираните зони не трябва да се търкат или натискат в продължение на 24 часа. Извършващият процедурата следва да посъветват клиентите да свиват често мускулите в зоните, където е инжектиран невромодулатора, за по-добро усвояване от организма. 

В дермато-козметичен център Belle femme се извършват процедури с невромодулатори от доказани марки производители. Първите видими резултати са налице до два-три дни след процедурата, а ефектите са трайни до 6 месеца след поставянето им.