Д-р Манджукова

Задължителна слънцезащита и през зимата!

Драстичното понижаване на температурите през зимата и намаляването на слънчевите дни за сметка на облачното време ни принуждават към коренна промяна не само в начина на обличане, но и в рутинната грижа за кожата. За съжаление, голяма част от хората оставят настрани козметика, която е редно да се използва целогодишно, а не само в топлите и знойни летни месеци. Така например, слънцезащитният крем незаслужено заема своето място в шкафа през зимните месеци, въпреки че всеки дерматолог би споделил, че защитата на кожата от вредните ултравиолетови лъчи е целогодишен ангажимент. Случайното излагане на слънце, което се случва дори и при пътуване сутрин до работното място, може да причини достатъчно проблеми дори и в дните, в които „се приема“, че човек е в безопасност. Изследвания показват, че нанесеният слой слънцезащитен продукт може да изиграе своята положителна роля не само по пътя към офиса, но и за онези, които са решили да разпуснат на планина или на разходка през зимните уикенди.

Хората не бива да се подвеждат от спадащите температури и кратката продължителност на деня през зимния сезон. Вредните лъчи на слънцето са също толкова силни и опасни, независимо от метеорологичните особености на сезона – конкретно, ултравиолетовите лъчи тип А (УВА), които са основна причина за стареенето на кожата, образуването на фини линии и бръчки. Влиянието на ултравиолетовите лъчи Б, които причиняват слънчевите изгаряния, е понижено през студените месеци, но за сметка на това УВА лъчението достига по-дълбоко в кожата и допринася не само за по-горе изброените състояния, но увеличават и риска от рак на кожата. Това важи в пълна сила по време на ски ваканция. УВ радиацията е особено силна в планините, тъй като снегът и ледът отразяват слънчевите лъчи по начин, по който интензитетът се покачва с 80-90 %. Общият слънчев стрес при ясно време в планината става сравним с горещите и знойни дни през лятото на плажа. Дори и в облачен ден УВ излъчването може да е достатъчно, за да нанесе увреждания върху кожата, поради което всеки човек следва да преосмисли прибирането на слънцезащитните средства.

За излет, спорт или обикновена разходка сред природата, за да се предотвратят увреждания от слънцето, се препоръчва:

Нанасяне на слънцезащитно покритие върху всички открити места – лице, ръце и особено нос и уши. Дори и при разходка в облачен ден, предпазващите от слънцето продукти са задължителни, особено в заснежени райони, отразяващи слънчевата светлина.

По-висок фактор – по-добра защита. Не бива да се забравя, че интензитетът на ултравиолетовите лъчи се покачва с увеличаване на надморската височина. Ето защо – колкото по-нависоко, толкова по-силен слънцезащитен фактор.

Защита на очите. Не само кожата се нуждае от защита, очите също могат да пострадат от силните слънчеви лъчи. Снегът отразява ярката светлина, а мъглата разпръсква светлина при фините водни капки. Очилата трябва да осигуряват УВА и УВБ защита, като са от съществено значение при карането на сноуборд или ски.

Грижа за устните. Особено през зимата устните стават чувствителни и изсъхват лесно. Тъй като тази част на лицето няма способност да произвежда меланин, следователно тя не може да има естествена защита от слънцето. Поради тази причина върху устните е наложително да се прилага продукт с висок слънцезащитен фактор. Същевременно, нанасянето на предпазващо средство върху устните помага за избягване на студена възпалителна инфекция, която може да бъде задействана от първата силна ултравиолетова радиация през годината.

За да е сигурно, че използваният слънцезащитен фактор е правилният, е важно да се разбере какво се има предвид под това понятие. Слънцезащитният фактор измерва нивото на УВ защита, която предпазващите продукти дават. Той може да варира от 4 до 50+, но не се препоръчва използването на крем или лосион с по-нисък фактор от 15.

Факторът се отнася не за силата на продукта, а за времето, през което предпазва, т.е. колко време кожата е защитена от слънчево изгаряне. Например, ако кожата започне да се зачервява след три мин. на слънце, без защита, прилагането на предпазващ крем с фактор 30 ще я предпази три мин. х 30 (общо 90 мин.). В идеалния случай оптимална преграда може да се изгради с козметика 30 + фактор. В случаи на затруднение при избора на марка и средство, може да се осъществи консултация с дерматолог, който да препоръча правилния за определения тип кожа продукт.

Независимо от сезона и климатичните особености, изграждането на преграда, защитаваща кожата от УВ лъчи, трябва да е основа на графика за всекидневна грижа за кожата. Предпазването от слънчевите лъчи чрез използването на крем, спрей или лосион гарантира липса на изгаряния, дехидратиране, бръчки и същевременно предпазване от образуване на меланома.