Д-р Манджукова

Ехинацея и нейните лечебни свойства

Различните типове кожа имат своите специфични особености, но независимо от тях, в даден момент всеки от тях би могъл да прояви чувствителност към определен външен (климат, околна среда, слънчеви лъчи) или вътрешен фактор (заболяване, стрес, хормонални промени). Чувствителността на кожата може да бъде естествен резултат от възникнало заболяване като екзема, дерматит, псориазис, както и от дразнене, причинено от продукти за интензивна грижа. Дерматологията е категорична по отношение на реакцията на кожата към страничните агресори – незабавно трябва да се вземат адекватни мерки, за да се успокои раздразнението и да се отстранят неговите причини и симптоми. С подходящите средства и благотворните свойства на природни съставки като ехинацея, може бързо да се облекчи възпалението и да се попречи за по-нататъшното му разпространение.

Член на семейството на маргаритките и родом от Северна Америка, ехинацеята е многогодишно растение, познато като „билката на индианците“ и използвана заради лечебните си качества много преди да стане популярна в Европа през 17 век. Лечебните ѝ качества са открити преди векове от коренното население на континента – индианците, които забелязват, че лосовете търсят растението, когато са ранени или болни, за да подпомогнат възстановяването си. Племената започват да го наричат ​​„корен на лос“ и впоследствие установяват, че освен корените, стеблата и цветовете на ехинацея също са подходящи за лечение на различни заболявания. Надземните части на Echinacea purpurea и Echinacea angustifolia имат различни ползи за здравето, включително помагат в борбата с инфекциите и облекчаването на болката. Смята се също, че този природен дар може да се използва за лечение на проблеми с горните дихателни пътища, инфекции на пикочните пътища и бавно зарастващи рани. Известно е, че ехинацея активизира процесите за производство на бели кръвни телца, което на свой ред съдейства в борбата на организма с вирусите. Това е едно от признатите ѝ свойства – мощен имуностимулатор и пръв помощник при настинка и възпалено гърло.

Днес растението намира приложение в приготвянето на чай, екстракти, тинктури, кремове против стареене, гримове, хранителни добавки и много други. Благодарение на дългогодишни изследвания е установено, че то е богато на активни вещества, които допринасят за терапевтичната му природа, включително полизахариди, гликопротеини, алкамиди, летливи масла и флавоноиди. Тези полезни съставки се намират във венчелистчетата, листата и корените, които често се изсушават и след това се смилат преди да бъдат добавени към някоя успешна фармацевтична формула.

Същите лечебни и защитни свойства, които превръщат ехинацея в една от най-търсените съставки за третиране на различните проблеми, се взимат предвид от големите козметични компании. Новите формули на овлажнители, серуми, дори и тонери използват супер качествата на растението и се превръщат в желано средство за рутинна грижа. Но преди да бъде добавен един от тези продукти към ежедневния режим за красота е необходимо потребителите да научат малко повече за ползите, с които тя дарява кожата.

Спомагат в борбата със свободните радикали

Не е изненадващо, че лечебно цвете като ехинацеята е заредено с антиоксиданти – флавоноиди, цихорова киселина и розмаринова киселина. Ежедневно кожата ни е подложена на атаки от фактори като UV лъчи и замърсяване. Всички тези външни агресори създават вредни свободни радикали – молекули, които могат да причинят увреждания на кожата. С течение на времето тези вреди се изразяват в увеличени фини линии и бръчки, хиперпигментация и обезцветяване.

Богатите на антиоксиданти съставки екстракти от ехинацея доказано защитават кожата от действието на свободните радикали, подхранват я и я укрепват така, че да не изглежда суха, изтощена и набръчкана.  

Предотвратяват и изчистват акне

Понякога методите, които се предприемат за премахване на пъпки с бял връх и комедони, като силни киселини и пилинг, могат да причинят повече вреди отколкото ползи, особено ако се изпълняват от неопитни специалисти.

Ехинацея е нежен вариант за поддържане чистотата на кожата, тъй като нейните антимикробни свойства са съчетани с дълбоко подхранващи ползи. По принцип тя има силата да премахва зловредните бактерии, които предизвикват образуването на акне. Противовъзпалителните ѝ свойства пък успокояват възпалението и същевременно хидратират кожата, като по този начин намаляват дразненето и предотвратяват запушването на порите.

Подхранва кожата

За разлика от традиционните овлажняващи съставки, които подхранват кожата отвън навътре, ехинацея всъщност прави точно обратното – зарежда отвътре навън. Проучвания показват, че тя повишава собствените овлажняващи свойства на кожата, като увеличава нивата на епидермални липиди, серамиди и холестерол. Влезли веднъж във взаимодействие едно с друго, тези вещества поддържат защитния външен слой, което означава, че дехидратацията на кожата силно намалява, а оттам – появата на фини линии и бръчки.

Освен това, богата на танини, ехинацея е полезна и за изглаждане – тези съединения имат свиващ ефект върху клетките, което потенциално води до опъване на кожата и по-малко видими признаци на стареене.

Ехинацея е доказателство, че нежните съставки на растителна основа също могат да съдържат съставки, предоставящи огромен набор от ползи за външния вид.  Експертите съветват потребителите да не се двоумят, а да се възползват от предимствата, които тя предлага. И кожата определено ще бъде благодарна!