Д-р Манджукова

Ефективна грижа за кожата при тинейджърите

Настъпването на пубертета е част от жизнения цикъл, през който индивидите преминават през поредица от значителни промени. Тези физически, психологически и емоционални изменения сигнализират за  навлизане на нов етап от развитието при човека от детство към юношество. Характерни за този период са физическият растеж, социални и емоционални промени.

Целият този цикъл, известен още и като тийнейджърски години, е резултат от естествено преобразуване в нивата на хормоните. Именно процесът на тяхното покачване води до характерните изменения. Развитието в тези години, разбира се, засяга и кожата, като е препоръчително подрастващите да организират внимателно рутинна грижа за своята кожа.

Без съмнение, заради липсата на опит и изграден навик, тийнейджърите пренебрегват грижата за кожата – от редовно измиване на лицето до нанасяне на слънцезащитни продукти преди излизане на открито. А неспазването дори на опростен режим може да доведе до множество проблеми, които включват суха кожа, акне, бактерии, възпаления и слънчево изгаряне.

Да, периодът на съзряване е изпълнен с предизвикателства пред целия организъм, в това число и най-големият човешки орган – кожата. И тъй като пубертетът дава началото на чувствителност по отношение на външния вид и до по-сериозно внимание към него, всеки тийнейджър трябва да научи, че поддържането му е резултат на адекватна и навременна грижа.

Спазването на няколко съвета няма да отнеме повече време, отколкото търсенето на решения за премахването на вече появили се проблеми. Ето какво трябва да знаят тийнейджърите, ако искат да поддържат кожата си в безупречен вид:

Прием на нужните количества вода

Едно от най-важните условия за поддържане здравето на целия организъм е приемането на необходимите за тялото количества вода. Пиенето на вода е в основата на чистата, гладка и блестяща кожа. Тя намалява вредното действие на токсините, което намалява риска от образуването на акне – основен проблем за подрастващите.

Редовният прием на вода подобрява здравето на мембраните на дермалните клетки и поддържа кожата хидратирана.

Поддържане на балансирана диета

Един от най-важните моменти за всеки един тийнейджър, който държи на външния си вид, е изготвяне на здравословен хранителен режим. Честият прием на т.нар „джънк“ храни и пиенето на газирани безалкохолни напитки може да причини  или да влоши пристъп на акне. Храните, съдържащи допълнителни мазнини, могат да увеличат нивото на сол в тялото, което води до увреждане на кожните клетки. Поддържането на балансирана диета е в основата на чистата и здрава кожа. Плодовете и зеленчуците са идеалният вариант за поддържането на изряден външен вид, като в същото време създават силен вътрешен имунитет, който предпазва кожата от развиване на проблематични състояния. Консумацията на зелени зеленчуци прави кожата по-здрава отвътре.

Правилно спане

Липсата на достатъчно сън в юношеските години е нещо напълно нормално, но това не значи, че тя е полезна за организма. Общуването в социалните мрежи или ученето до малките часове на денонощието могат да бъдат основна причина за отключването на някои кожни проблеми като акне. Липсата на сън кара надбъбречните жлези да произвеждат свръхкортизол, което от своя страна стимулира мастните жлези да отделят допълнително себум. За сияйна кожа са необходими около 7-8 часа нощен сън. В понятието нощен сън се включват часовете от 22 до 6, тъй като е установено, че през този период организмът почива и се възстановява най-пълноценно.

Правилно премахване на грима

Тийнейджърите се стремят да изглеждат красиви и с навлизането в пубертета започват да нанасят определени продукти върху кожата си. Но не винаги след това те успяват да премахнат грима от лицето си правилно, в резултат на което порите се запушват и създават предпоставки за появяване на черни точки и гнойни пъпки. Необходимо е гримът да бъде премахван възможно най-скоро след прибиране вкъщи, за да се избегнат нежелани реакции. Изключително противопоказно е да се спи с непочистен изцяло или частично грим, тъй като през нощта кожата им нужда да си почине и да се възстанови. Използването на нежен почистващ препарат като мицеларна вода не само няма да навреди, но и ще дари кожата с редица ползи.

Редовно миене на лицето

Прахът и потта блокират потните жлези на кожата, което е предпоставка за появата на нежелани реакции и възпаления. Редовното миене на лицето и тялото помага за премахване на натрупаната мръсотия от изпотяване и замърсяване от околната среда.  Всеки тийнейджър трябва да си създаде навик за измиване на лицето преди сън, като се има предвид, че температурата на водата не трябва да бъде твърде висока.

Препоръчително е да се избягва използването на сапун, тъй като съдържащите се в него съставки могат да раздразнят кожата на лицето, да изсушат кожата и да предизвикат акне.

При мазна или нормална / комбинирана кожа може да се използва ежедневно почистващо средство, което съдържа салицилова киселина, която контролира прекомерните количества себум и увеличава хидратацията. Почистващите препарати, съдържащи салицилова или млечна киселина, помагат за отстраняване на натрупаните токсини, като по този начин отпушват порите.

Хидратиране на кожата

Препоръчва се нанасяне на овлажняващ крем два пъти дневно, за да се поддържа кожата еластична и хидратирана и за да се предотврати преждевременно образуване на фини линии. Разумно е да се използва лек овлажнител, за да се избегне запушване на порите, който същевременно „заключва“ влагата в кожата.

Ексфолиране

За да избегнете запушване на порите в резултат на хормонални изменения, е добре да се потърсят продукти, които съдържат глина, тъй като тя има естествени антисептични и стягащи свойства.

Химическите ексфолиатори, съдържащи AHA и салицилова киселина, също са чудесен начин за дълбоко почистване.

Слънцезащита

Независимо от сезона и времето навън, е задължително използването на  овлажняващ слънцезащитен крем с широк спектър с цинков оксид защитен фактор над 30, който предпазва от ултравиолетовите А и Б лъчи. Пътят към дълготрайното запазване на кожата минава през сериозно отношение към опасните слънчеви лъчи.