Д-р Манджукова

Ботулинов токсин

Ботулинов токсин

Ботулиновият токсин (ботокс) е синтезиран протеин, извличан от бактерията Clostridium Botulinum. Самият протеин притежава висока токсичност, а използването му в малки количества спира предаването на нервни импулси от мускулното влакно към нервните клетки. Именно поради тази причина, той е често използван не само в медицината (офталмология, урология, неврология), но и в спорта, и козметиката.

Ботулиновият токсин е открит през 1820 г. от германския медицински офицер Юстинус Кернер, който след експерименти върху животни и върху себе си открива, че токсинът прекъсва предаването на сигнали в телесните клетки, без това да има странични психични и сензорни ефекти. Кернер стига до заключението, че токсинът се развива в безкислородна среда, има паралитично действие и в големи количества може да бъде опасен.

Десетилетия по-късно, след научни и лабораторни изследвания, ботулиновият токсин намира своето широко приложение в козметиката и медицината – използван е и при заболявания като хиперхидроза (обилно потене), както и при неврологични заболявания, свързани с неволни мускулни движения (повишена мускулна активност на определена група мускули).

Въвеждането на токсина в козметиката е свързано главно със заличаването на мимически бръчки, които са характерно изразени след 30-та – 35-та година. В този период вече започват да личат онези линии по лицето – около очите, устните, между веждите и по челото, които се образуват, при изразяването на емоция. В тези случаи, естествено, след консултация с опитен специалист, може да се пристъпи към поставяне на ботулинов токсин, който в минимални количества, парализира мускулите, които се движат при изразяването на емоции. Употребата на ботокс се препоръчва за отстраняване на дълбоки динамични бръчки, които са се образували с годините, в следствие на гримаси при изразяване на тъга, гняв, радост или възторг.

Бутолиновият токсин се прилага при отстраняване на бръчки в областите:

  • Около очите (бръчките „пачи крак“)
  • Хоризонтални линии по челото
  • Между веждите (глабеларната бръчка)
  • Брадичката
  • Шията

Прилагането на ботулинов тоскин се препоръчва при хора между 30 и 50-55 години, с ясно изразени мимически бръчки, а самата процедура продължава около 20 мин. Тъй като процедурата е сложна, тя трябва да се извършва от опитен специалист.

Инжектирането се извършва прецизно със свръх тънка игла, на предварително набелязани от лекаря точки, което прави поставянето безболезнено.

След поставянето е необходимо да знаем следното:

  1. Препоръчва се свиването и отпускането на мускулите, на третираните места
  2. Не се масажират с ръце местата, на които е поставен ботокс
  3. Желателно е да не се стои в легнало положение поне 4 часа след процедурата
  4. Избягвайте употребата на алкохол до 72 часа след инжектирането с ботулинов токсин
  5. Не използвайте гримове, пилинг маски, гелове, кремове до 72 часа след процедурата

Ефектът от поставянето се забелязва между 3-я и 14-я ден, а продължителността му трае между 4 и 6 месеца.

В Belle Femme се използват висококачествени технологии и козметични продукти, които гарантират по-голяма продължителност на ефекта от процедурата, както и възвръщането на естествения блясък на кожата. Консултацията с опитен специалист, в лицето на д-р Манджукова, спомага за правилната преценка в избора на процедура и води до постигането на желани резултати.