Д-р Манджукова

Естествен хидратиращ фактор

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и изисква специално внимание и грижа, за да изпълнява нормално своите функции. Изпълнявайки основното си предназначение да защитава организма от влиянието на външния свят, тя се изправя пред редица трудности като замърсяването на околната среда, климатичните промени и вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. В една идеална среда, кожата би вършила перфектно своята работа, включително и като използва свойствата си да се самохидратира. Това се случва благодарение на „вградената“ система за овлажняване, известна като Естествен хидратиращ фактор.

Разбирайки повече за него, хората ще съумеят да използват силата на естествените вътрешни процеси, за да получат сияещата кожа, която искат и заслужават.

Естественият хидратиращ фактор (ЕХФ) е съвкупност от натурално действащи овлажнители в горния слой на кожата, които я защитават и поддържат хидратирана, здрава и гладка. ЕХФ се състои предимно от аминокиселини, лактат, пиролидон карбоксилна киселина, урея, захар и пептиди, които са  странични продукти на структурния протеин, наречен филагрин. Организмът има способността да преработи тези странични продукти и да създаде естествена хидратираща смес. Впоследствие, кожата използва онзи ЕХФ, който се намира в роговите клетки на епидермиса, за да регулира съдържанието на влага. Точно по този начин външната обвивка изпълнява една от своите основни функции – да изтегля вода от въздуха и да се поддържа хидратирана. Така, например, природна даденост на организма е да регулира сам  овлажняването – при хора, живеещи в области със сух климат, кожата произвежда по-големи количества влага; или при пътуване от зони с ниски температури към слънчеви и топли места, са необходими около три дни, за самокоригиране на ЕХФ преминаване от „зимен“ на „летен“ режим.

Наред с това Естественият хидратиращ фактор играе защитна роля, като помага за създаването на устойчива бариера, която предпазва от навлизането на вредни микроорганизми.

Следва да се има предвид, че в нормално и балансирано състояние кожата върши безпроблемно работата си по защита на тялото. Но когато редица външни и вътрешни фактори не са в баланс, то проявленията стават видими и негативните резултати не закъсняват – акне, атопичен дерматит, сухи петна, псориазис и др. Причините за кожните проблеми често са комбинация от няколко факора, като в това число влизат и опитите за подобряване на вида и разкрасяване. Най-често срещаните основания за раздразнения, възпаления и тревожни състояния са:

 • хормони
 • замърсяване
 • време (не достатъчно влажност)
 • хранителен режим
 • стрес
 • почистване с груби почистващи препарати
 • прекомерно излагане на слънце
 • замърсена околна среда
 • алкохол и цигари
 • наследствена обремененост
 • естествени ефекти на стареене, които намаляват съдържанието на аминокиселини в кожата.

Ето защо в наши дни е от изключително важно значение подпомагането на кожата с продукти и съставки, които не само ще поддържат нейния блестящ вид, но и ще се погрижат за цялостното ѝ здраве. Избягването на голям брой от изброените фактори, особено излагане на слънчева светлина, крайни диети, алкохол и цигари, със сигурност ще съдейства за оптимално функциониране на ЕХФ. Редица изследвания доказват ползите от поддържането в изправност на хидратиращия фактор:

Стегната и еластична кожа

Аминокиселините в ЕМФ помагат за разхлабването на кератиновите влакна в кожата, които регулират активността на клетките. По този начин те правят обвивката по-стегната и същевременно еластична, лишена от сухи и груби участъци.

Гладка кожа

Друго предимство на NMF е, че той активира хидролитичните ензими, т.е. ЕХФ помага на кожата да премахне старите, люспести клетки, което води до по-гладко усещане.

Здрава защитна бариера

Най-горният слой на кожата (стратум корнеум) е изграден от клетки, наречени корнеоцити. Когато се хидратират от ЕХФ, корнеоцитите постигат баланс и това им позволява да регулират водата, постъпваща или излизаща от кожата, на практика създавайки бариера.

Тъй като няма как тялото директно да бъде накарано да произвежда повече или по-малко ЕХФ , то може да се прибегне до употреба на помощни средства, с които да се подпомогне постигането на баланс. Всичко това зависи от индивидуалните потребности на кожата и подбирането на точните продукти за определения вид. Нарушаването на ЕХФ може да бъде до голяма степен вина на неправилната грижа за кожата, включително прекомерно ексфолиране, тежки и силни продукти за чувствителна кожа или просто изобилие от съставки. В тази случаи е редно да се прибегне към съветите на експертите в областта, които имат уменията и опита да насочат потребителите в правилната посока в намирането на верния път в грижата за кожата.