Д-р Манджукова

Естествени пропорции на устните с хиалуронов филър

С напредването на възрастта кожата на лицето естествено губи подкожната мастна тъкан, правейки по този начин линиите на усмивката и бръчките „пачи крак“ по-видими. А това определено засилва чувствителността и води до постоянно вглеждане и търсене на начини за разрешаване на проблема.

Пурпурните, обемни устни са били и ще бъдат обект на завист. Особено що се касае до хората, които ги имат като вроден дар от природата. За останалите обаче, генетиката и стареенето се оказват трудно преодолими фактори за бленуваните по-плътни устни. Тук на помощ идва естетичната медицина, която към наши дни предлага изпитани и безболезнени начини за оформяне на всяка една част на лицето, включително и устните. Независимо дали става въпрос за подчертаване, подравняване, симетрия или по-пълна възглавница на устните, съществуват процедури, които осигуряват желаните резултати за кратко време, без необходимост от хирургична намеса.

След години на изследване и практики за подобряване на устните се установи, че най-доброто средство за натурално изглеждащи, плътни и подчертани устни са хиалуроновите пълнители. Консултацията с дерматолог определено е в полза на пациента при избора на пълнител за устни. Именно неговият опит би насочил пациент, който иска да коригира изтънялостта на устните, към временен дермален пълнител, който не препълва устните, придава им естествени пропорции в синхрон със структурата на лицето.

Същевременно, съществуват различни видове филъри, но не всеки един от тях е подходящ за инжектиране в устните, тъй като могат да причинят дълготрайно до постоянно обезобразяване. За това и моят съвет е да се доверите на изпитан специалист в областта на естетичната медицина и никога да не позволявате да бъде инжектирано в устните нещо постоянно, като например силикон. Използването на пълнител от хиалуронова киселина е не само полезен, но и напълно естествен метод, който няма постоянен ефект. Хиалуроновите филъри са временни и се отстраняват лесно чрез инжектиране на вид ензим (хиалуронидаза).

Най-добрите филъри за устни съдържат гликозаминогликан, или по-известен като хиалуронова киселина, която реално присъства в кожата на човек. Точно защото хиалуроновата киселина може да повиши собствения си обем над 1000 пъти, когато се свърже с водните молекули, това я прави отлична съставка, която добавя плътност и обем към кожата. С напредване на възрастта количеството на хиалуроновата киселина започва да намалява, което води до по-тънки и прибрани устни. Поставянето на пълнител на основата на хиалуронова киселина към устните им придава пълен, оформен и млад външен вид. Ефектът от действието продължава от 6 месеца до една година, като намалява с течение на времето.

Въпреки разнообразието от пълнители, съдържащи хилауронова киселина, всеки един от тях притежава различни свойства и научни характеристики. Разликите в молекулярното тегло на хиалуроновата киселина, вискозитета, свързаността на молекулите оказват влияние върху това колко твърд или мек е пълнежът и как се разпространява в третираната област.  Например, по-меките пълнители са най-подходящи за възглавничките на устните, докато по-твърдите са идеални за промяна на формата им, за подобряване на контура им, както и за извиването им нагоре. Използването на грешен пълнител може да доведе до несъразмерен вид на устните, така наречената „патешка уста“, поради тази причина е много важно процедурата да бъде извършвана от естетичен медик с опит и познания за действията на всеки един филър. Защото в случая е необходимо да се вложи и малко творческо виждане за процеса по оформяне на устните, съчетано с желанията на клиента.