Д-р Манджукова

Есента – сезонът за подмладяване и възстановяване на кожата

От всички сезони, може би най-романтичният и шарено оцветен е есента. Със своята пъстра палитра от топли цветове, тя създава душевен уют и копнеж за домашен комфорт по време на дългите дъждовни периоди. Есента е периодът за смяна на листата по дърветата, както и за прибиране на летните и къси дрехи и подмяната им с любимите ни пуловери и топли облекла.

Промяната на климата е едно от многото предизвикателства, които външният свят отправя към кожата и веднага щом температурите се понижат, тя реагира и ни известява за това. Преминаването от влажно и топло време към студено и по-сухо оказват своето влияние и не всеки път човешката кожа е добре подготвена да реагира на тези метеорологични условия. Ето защо е необходимо да се знаят някои малки, но пък важни стъпки, които ще ни подготвят за настъпващото застудяване и дъждовни дни. Есента е най-доброто време за подмладяване и възстановяване на кожата чрез коригиране на всякакви летни увреждания, причинени от силните слънчеви лъчи, за подготовка на кожата за зимата и придаване на нов блясък и елегантност на външния ни вид.

Ексфолиране

Почистването на мъртвите клетки и натрупалата се мръсотия върху кожата е препоръчително да се прави два пъти седмично, тъй като по този начин не се позволява на студа да превърне кожата в груба, грапава и дехидратирана.  Редовното ексфолиране увеличава клетъчната регенерация, премахва мъртвите клетки и токсини в кожата, които пречат на абсорбирането на овлажнители или серуми.

Мнозина смятат, че ексфолирането може да влоши сухотата, която така или иначе се появява през по-студените и сухи дни, но в действителност това е най-добрият начин за лечение на замърсена, люспеста кожа. След месеците прекарани на слънце, кожата придобива неравномерно разпределен тен – появяват се по-силно пигментирани зони, както и места с по-блед оттенък, което прави ексфолирането изключително важна стъпка към подобряването на външния вид.

Овлажняване и хидратиране

Горещите летни дни причиняват сериозна дехидратация, така че подхранващите и овлажняващи елементи са силно препоръчителни преди хладното време да нанесе сериозни щети върху кожата. Особено важно е това за хората със суха кожа, които е добре да се насочат към козметика със специално разработена формула за задържане на влагата. Например, хиалуронова киселина, която е известна със своите допълнителни хидратиращи свойства.

В същото време, прилагането на тежък крем върху мазна или склонна към омазняване кожа може да бъде прекалено силно за нея, затова са препоръчителни по-леки формули, които не съдържат допълнително овлажняване.

Съветвам да се избягват козметични продукти, които съдържат изсушаващ алкохол, тъй като той стяга кожата и може да причини сухота и сърбеж.

Естествена грижа за устните

Ефектите от слънчевите лъчи, съчетани с появата на студено време, могат да оставят устните сухи и напукани, тъй че инвестирането в балсам за тази част от лицето е от ключово значение. Тъй като устните нямат водоустойчив външен слой, а кожата там е по-чувствителна към загубата на влага, най-подходящите продукти са онези, съдържащи съставки като пчелен восък, масло от ший и вазелин. Препоръчително е използването на продукти с натурални и естествени съставки, защото по един или друг начин те достигат до устната ни кухина и поглъщането им не би било опасно за организма.

За по-нежни и красиви ръце

Макар и по-голямото внимание да е насочено към кожата на лицето и не рядко в чантата да има балсам за подхранване и овлажняване на устните, не на по-заден план да остава грижата за кожата на ръцете. Те са постоянно изложени на студеното време, което гарантира появата на напукана и загрубяла кожа. Осигуряването на адекватен козметичен продукт за тях следва да е от първостепенно значение. Може да се заложи на богат, маслен крем за ръце, които ще е от полза през целия есенно-зимен период.