Д-р Манджукова

Настъпи идеалният момент за химически пилинг

Есенното застудяване и понижение на температурите все по-често ни оставя на закрито. Отдаваме се на любимите си занимания вкъщи, вадим любимите си пуловери и, разбира се, моментът е подходящ за взимане на решения как да възстановим кожата си след изтощителния летен сезон. Есента и задаващите се зимни месеци са подходящи за процедури, които премахват старата и увредена от ултравиолетовите лъчи кожа и стимулират израстването на нова и здрава. След подобни манипулации кожата е уязвима и излагането й на слънце би нанесло сериозни увреждания. Такъв тип процедури са оптималният вариант за нашата кожа през есента, тъй като в този период не прекарваме толкова много време навън и възможността за негативна реакция намалява.

И докато ползите от домашното ексфолиране са видими едва след месеци грижа за кожата, то професионалното почистване на натрупалата се мръсотия в порите е начин веднага да получите желаната от Вас нова и здрава кожа.

По-ниските нива на ултравиолетовото лъчение са идеалният момент за процедури като химически пилинг и лазер. Пациентите имат възможност за назначаване на няколко пилинг сесии в разстояние на 2 или 3 месеца, без да се налага да мислят за предпазване на кожата от слънчевите лъчи. И въпреки че слънцезащитните продукти следва да се прилагат целогодишно, шансовете за увреждане значително намаляват. Една от най-основателните причини за подлагане на метода химически пилинг през есента е, че процедурата обикновено третира открити части като лицето и ръцете, които през лятото е трудно да бъдат държани скрити от слънцето.

В зависимост от моментното състояние на кожата – появили се леки слънчеви увреждания или пигментни промени в някои области на тялото, фини линии или дълбоки бръчки, както и белези от акне – предпочитанията за химически пилинг могат да се сведат до повърхностен, средно дълбок и дълбок. По-дълбокият пилинг обикновено може да се прилага на лицето, но не се препоръчва за останалите части на тялото. Именно за последните е подходящ  повърхностният пилинг, който третира само най-горния слой на кожата, като не прониква в дълбочина.

По време на самата процедура, кожата се третира с разтвор, който предизвиква рани и същевременно играе ролята на ексфолиращ агент. Предназначението му е да унищожи части от кожата, към която се прилага, като стимулира появата на нова кожа на същото място. Силата на разтвора и продължителността на процедурата изцяло зависят от дълбочината на проблема, за който се прилагат. Среднодълбокият и дълбокият пилинг, използват по-силни химикали, които имат за цел да отстранят проблемни и мъртви клетки в дермалния слой на кожата. Такъв тип процедури отнемат между 60 и 90 минути, а нивото на успокоителни и противовъзпалителни медикаменти се определя от извършващия процедурата специалист, в зависимост от дълбочината, до която достигат киселините.

Именно поради факта, че в лекуваните области кожата се разранява и трябва да се подхожда към нея с по-голяма доза внимание, е добре химическият пилинг да се осъществява в дните, когато слънцето не може да нанесе допълнително увреждане. В дните след самата процедура започва процес на обновяване и създаване на нови слоеве на кожата – в третираната област се образува коричка, която след дни започва да пада и на преден план да излиза здрава и възстановена обвивка. От изключително значение по време на този процес е постоянната и правилна грижа, с цел да се постигнат дълготрайни резултати и да се избегне възпаление. В този период излагането на слънце може да доведе до промени в цвета и хиперпигментация.

Ако все пак Вашият избор за възстановителна и обновяваща процедура се спре върху химическия пилинг, препоръчваме да се извършва в специализиран козметично-дерматологичен център като Belle Femme. Чрез използване на признати в медицината марки, както и на иновативни техники в областта на дерматологията, се гарантират бързи и видими резултати, които ще придадат нов здравословен, гладък и тонизиран вид на Вашата кожа.