Д-р Манджукова

Епидермалният растежен фактор в основата здравата кожа

Многообразието от продукти против стареене на кожата понякога може да обърка и най-отдадените индивиди в грижата за външния си вид. От една страна, всяка година на пазара се появяват подобрени формули или чисто нови продукти в борбата срещу бръчките. От друга страна – ефектите, с които допринасят за здравето и поддържането на външния вид, често са невидими или превантивни. Например, ежедневно нанасяният слънцезащитен крем, който предпазва от изгаряне, слънчеви петна,  рак на кожата, както и от преждевременно стареене, не означава, че може да премахне вече образувалите се фини линии. Същевременно много от изпълнените с хидратиращи съставки продукти не правят нищо повече от това да овлажняват кожата, но не премахват „белезите на времето“, които са се появили с годините. А това определено може да бъде много разочароващо.

Ето защо е важно да се разбере как действат съставките на по-дълбоко ниво, както и точното влияние, което оказват върху външността. За да бъде разгадана загадката около най-ефективните начини за борба с бръчките, определено трябва да се разгледа епидермалният растежен фактор (EGF) – чудотворна съставка, намерила своето приложение в сериите за красота, идващи от Южна Корея.

Всъщност, за изолирането на „епидермалния растежен фактор“ работят биологът Рита Леви-Монталчини и биохимикът Стенли Коен, а това им откритие успява да им донесе през 1986 г.  Нобелова награда за медицина. EGF по своята същност представлява едноверижен, негликозилиран протеин, съставен от 53 аминокиселини, който естествено се среща в човешките кожни клетки. EGF осигурява способността на кожата да се подмладява, както и да възстановява тъканта чрез привличане на клетки в засегнатата област и катализиране на лечебния процес. Епидермалният растежен фактор се свързва със специфични рецептори на епидермиса (външния слой на кожата) и посредством тях изпраща сигнали за увеличаване производството на клетки до конкретната област. Това обикновено се случва, когато кожата е в стадий на възпаление след настъпила травма.

Обикновено EGF може да бъде открит в телесни течности като кърма, слюнка и сълзи, както и в епидермалните клетки, които естествено освобождават растежния фактор и помагат за зарастването на рани.

Доказано е, че с напредване на годините нивата на EGF в организма претърпяват рязко понижение. Проучванията показват, че след настъпване на 30-тата година нивото на EGF в урината е занижено с около 10% в сравнение с детските години. Това забавя скоростта, с която кожата може да се възстанови, което от своя страна допринася за поява на признаците на старостта – фини линии и бръчки. 

Използването на EGF продукти определено помага за запълване ниските нива на фактора в тялото, което на свой ред помага за лекуване на кожата и предотвратяване на преждевременно ѝ стареене. За щастие, EGF може да бъде направен в лаборатория, за да функционира точно като естествения EGF, без за изработването му да са използвани съставки, получени от хора или животни.

Продуктите, съдържащи EGF, осигуряват изключителни предимства за човешката кожа, включително подобряване на бръчките, хидратация и предотвратяване на пигментацията. Процесът, чрез който той насърчава растежа на клетките, стимулира разделянето на кератиноцити и фибробласти, които след това синтезират подобряващите еластичността колаген и еластин.

Поради факта, че епидермалният фактор възстановява кожата, като стимулира растежа на нови кожни клетки, той също така засилва защитната функция на кожата. Това ѝ позволява да задържа по-добре влагата и по този начин да стане по-гладка и мека. Не на последно място, изделията, съдържащи EGF, инхибират производството на меланин по време на процеса на зарастване на рани или порязвания и така успяват да предотвратят образуването на пигментни петна и други форми на хиперпигментация. Така, че потребителите, които се стремят да намерят  нещо изключително полезно и със силно въздействие за подобряване на външния вид (хидратиране, и намаляване появата на бръчки), си струва да опитат продукти с EGF. Намирането и използването на подходящо за индивидуалните нужди на съответния тип кожа средство е препоръчително да се обсъди със специалист дерматолог. Той може да насочи към конкретни марки, както и да обясни начините на употреба, дори и да уведоми за някои нежелани реакции при чувствителните типове кожа.