Д-р Манджукова

Екстракт от женско биле за чувствителна, раздразнена и възпалена кожа

Голяма част от хората не са запознати и не осъзнават, че техните любими продукти за поддържане на външния вид вероятно съдържат опасни съставки, токсини и химикали. Някои от известните естетици го наричат „истинската цена на красотата.“ Факт е, че по-голямата част от купените в магазин козметични изделия се предлагат в комплект с изкуствени оцветители, аромати, консерванти и стабилизатори, които лесно могат да бъдат абсорбирани през порите на кожата и потенциално да имат отрицателни дългосрочни ефекти върху здравето.

Химикалите, открити в козметичните продукти, постепенно оставят своя отпечатък върху човешкия организъм – веднъж от начина, по който се произвеждат и използват от потребителите, и втори път от методите на тяхното изхвърляне плюс отрицателното им въздействие върху околната среда.

Добрата новина е, че съществуват редица естествени начини за възстановяване и подсилване на кожата (включително косата, зъбите и ноктите), които обезсмислят скъпите и вредни търговски продукти. От векове насам жените от цял ​​свят използват естествени продукти за всекидневна грижа за кожата – за подобряване на текстурата, предотвратяване на акне и ранни признаци на стареене. Разнообразието на натуралните съставки и познаването им е един от възможните варианти за постигането на свежа и сияйна кожа.

Една от чудотворните съставки, използвана за лечение на чувствителна, раздразнена или възпалена кожа и която спомага за намаляване възрастовите петна и промяната в цвета на кожата, е екстрактът от женско биле (сладника).

Този фантастичен продукт се извлича от корените на Glycyrrhiza glabra, която е от семейство бобови и се отглежда в държави като Гърция, Турция, Китай и част от Азия. Екстрактът от сладника е широко използван в древната китайска медицина заради своите впечатляващи ползи за здравето и разрешаването на проблеми като бронхит, стомашни язви, болки в гърлото, както и инфекции, причинени от вируси, хепатит.

Националният център за допълващо и интегриращо здраве в Мериленд, САЩ, отбелязва, че извлечената есенция от женско биле се предлага в прахообразна или изсушена форма. Същевременно коренът от този благоприятстващ здравето продукт се предлага и под формата на капсули, таблетки и течни екстракти.

От дерматологична гледна точка Glycyrrhiza glabra е идеалната съставка, която определено заслужава мястото си на рафта сред продуктите за разкрасяване. В подкрепа на това твърдение идват и научните изследвания, според които растението произвежда сиропирана течност, съдържаща полезни растителни стероли. Те са от полза за кожата и насърчават нейната еластичност, като същевременно се борят с възпаления и нови бръчки. Екстрактът от женско биле също съдържа глициризин – киселина, която играе роля за повишаване на стероидните хормони, които естествено се срещат в кожата. Глициризинът помага в борбата с няколко кожни заболявания, които реагират на локално приложен хидрокортизон. И не на последно място, екстрактът помага за успокояване на дразненето, причинено от някои продукти и лекарства за грижа за кожата.

Екстрактът от корен на женско биле се използва за лечение на различни кожни състояния. The Journal of Drugs in Dermatology посочва, че дестилатът от корен на сладника е ефективен при лечението на атопичен дерматит, розацея, псориазис и причинени от медикаменти обриви. Изследователите смятат, че именно противовъзпалителните свойства на съставката ѝ спомагат при терапията на тези състояния.

Другата основна употреба на екстракта от корен на женско биле е изсветляването на тъмните петна по кожата. Продуктите, предназначени за намаляването на слънчеви петна и белези след акне, обикновено съдържат хидрохинон, който е тежък химикал. Съставката, съдържаща се в сладниковия корен и способства за избелването на кожата, се нарича глабридин. Глабридинът е активна съставка, съдържаща пет флавоноида, които въздействат върху депигментирането или изсветляването и същевременно блокират ензима, каращ увредената кожа да потъмнява.

Този дар от природата също така съдържа антиоксиданти, които се борят с уврежданията, причинявани от свободни радикали. Съдържанието на ликохалкон в коренът от сладника е полезнен за регулиране на производството на себум. Доказано е че ликохалконът убива бактериите, причиняващи акне, което го прави чудесна алтернатива на бензоил пероксида за по-чувствителните типове кожа.

Екстрактът от корен на женско биле е универсална съставка за грижа за кожата, която помага при акне, възпаления и хиперпигментация. Качествената формулировка и доказаните на пазара марки са ключов момент за включването на тази съставка в рутинната грижа за кожата. Използването му в козметиката е съсредоточено главно в почистващите продукти, тонери и овлажнители.